• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.6°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  92%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αρπαγή του 6χρονου και οι «ασυγκίνητοι» φορείς

 • A-
 • A+
Την τραγική ιστορία του ανηλίκου που άρπαξε ο Νορβηγός πατέρας του εξιστορεί η δικηγόρος της οικογένειας σε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ολιγωρία των Αρχών, που επέτρεψε στους απαγωγείς να φύγουν ανενόχλητοι από τη χώρα. ● Ζητεί την παρέμβαση του ΥΠΕΞ προς το νορβηγικό κράτος.

Ηταν 24 Μαΐου όταν βγήκε η ανακοίνωση του Amber Alert για το εξάχρονο παιδί που εξαφανίστηκε στην Κηφισιά. Oλα τα ΜΜΕ έσπευδαν να την κοινοποιήσουν, σημειώνοντας ότι οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό του εξάχρονου Ράινερ Τζέισον Πέντερσεν, που -σύμφωνα με μαρτυρίες- είχε απαχθεί από κουκουλοφόρο, στρέφονταν και προς τον Νορβηγό πατέρα του. Τελικά η είδηση επιβεβαιώθηκε και αποκαλύφθηκε όλο το οργανωμένο σχέδιο αρπαγής του ανηλίκου από τον πατέρα του.

Ωστόσο όταν έγινε γνωστό αυτό το οργανωμένο από πολλούς δράστες σκηνικό της αρπαγής του εξάχρονου από τα χέρια της μητέρας του, πολλές μιντιακές φωνές σώπασαν. Στη θέση τους προέκυψαν «τυχαία» δημοσιεύματα για δήθεν αλλοδαπές από σκανδιναβικές χώρες που απέκτησαν παιδιά με Ελληνες και τα πήραν για να γυρίσουν στην πατρίδα τους! Κι αυτή η τυχαία ανακάλυψη ξεκίνησε με τον «Γολγοθά» του συγκεκριμένου Νορβηγού πατέρα αρχικά στον «Ελεύθερο Τύπο», ενώ στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη τα «έγκριτα» μέσα.

Επίσης συμπτωματικά μπαμπάδες-μέλη του συλλόγου «Συνεπιμέλεια» (βασικού διαμορφωτή του νόμου Τσιάρα για την αναγκαστική συνεπιμέλεια) υποστήριξαν ότι πάνω από 2.500(!) Ελληνες μπαμπάδες στερούνται με αυτόν τον δόλιο τρόπο τα παιδιά τους προκειμένου οι γυναίκες να εισπράττουν επιδόματα στις χώρες τους, με την ελληνική Δικαιοσύνη να αδιαφορεί.

Στο πλευρό της μητέρας του εξάχρονου στάθηκαν εξ αρχής γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις μητέρων, που με ανακοινώσεις τους εγκαλούσαν την πολιτεία υπενθυμίζοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Την τραγική ιστορία της αρπαγής τού ελληνικής υπηκοότητας ανηλίκου εξιστορεί η πληρεξούσια δικηγόρος της μητέρας του, Νίνα-Γκαμπριέλα Ετμεκτζόγλου-Τερζοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο «Μίνα Καούνη και Συνεργάτες».

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη περιγράφει το εφιαλτικό σχέδιο απαγωγής του μικρού από δύο κουκουλοφόρους δράστες που διέφυγαν ανενόχλητοι με βαν: «Παρά, δε, το γεγονός ότι οι αρχές έλαβαν σήμα από τα κινητά των δραστών και γνώριζαν την πορεία τους προς τη Βόρεια Ελλάδα, εντούτοις, επιδεικνύοντας πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ολιγωρία, άφησαν τους δράστες να μεταβούν ανενόχλητοι στο αεροδρόμιο, να περάσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους και να ταξιδέψουν προς τη Δανία, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα παρά το γεγονός ότι και οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» είχαν ειδοποιηθεί για την απαγωγή του ανηλίκου και την ύπαρξη του σήματος».

Η δικηγόρος περιγράφει επίσης όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν για την εκτέλεση του σχεδίου από την ομάδα των δραστών: δίοδοι διαφυγής, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλοίωση χαρακτηριστικών κ.λπ. Κι όλα αυτά όταν ήδη η ελληνική Δικαιοσύνη, λειτουργώντας με άξονα το συμφέρον του παιδιού, έκρινε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει με τη μητέρα του και ότι ο αποχωρισμός θα το εξέθετε σε ανεπανόρθωτη ψυχική δοκιμασία.

Εκτός αυτού η Δικαιοσύνη είχε επίσης απορρίψει της ψευδείς κατηγορίες του πατέρα σε βάρος της μητέρας περί δήθεν αρπαγής του ανηλίκου από εκείνην και δήθεν παράνομης μεταφοράς του στην Ελλάδα, αποφαινόμενη ότι το παιδί νόμιμα και με τη συγκατάθεση του πατέρα του ταξίδεψε εξ αρχής από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, η οποία πλέον αποτελεί και τον τόπο της συνήθους διαμονής του.

«Μάλιστα, δέον λεχθεί ότι ο πατέρας αμφισβητώντας, ευτελίζοντας και κοροϊδεύοντας πλήρως τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και τους θεσμούς, αναφέρει επί λέξει ότι «τα Ελληνικά Δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στις επιταγές της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για τη δέουσα επιστροφή του (δήθεν) απαχθέντος τέκνου στη χώρα της (κατά τον ίδιο) μόνιμης κατοικίας του παιδιού»», γράφει στην επιστολή η δικηγόρος και σημειώνει πως η νορβηγική Δικαιοσύνη κατέστησε τη μητέρα κατηγορούμενη με αυτούς ακριβώς τους ψευδείς ισχυρισμούς του πατέρα, αγνοώντας και αμφισβητώντας τις ελληνικές αρχές, τους ελληνικούς θεσμούς και τις διεθνείς συμβάσεις όσο και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Με την επιστολή της ζητά την άμεση μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών, ώστε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις ενός άλλου κράτους και να υπάρξει επίσημη απάντηση από το νορβηγικό κράτος σχετικά με την ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση των ελληνικών δικαστικών αποφάσεων και των διεθνών συμβάσεων. Ζητά επίσης τη συνδρομή των άλλων υπουργών ώστε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για τις κακουργηματικές πράξεις οι οποίες διαπράχτηκαν εναντίον του ανηλίκου, που εξακολουθεί παράνομα να κρατείται σε άγνωστες και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τέλος, ζητά τη συνδρομή της αρμόδιας υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων και άμεσες εξηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους.

Για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Ειρήνης Αγαθοπούλου, αν. τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και του Χρήστου Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για την απαγωγέα της μικρής Μαρκέλλας
Πολύ κοντά στη σύλληψη της γυναίκας που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα φαίνεται πως είναι οι αρχές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί μέσω του ταξί που χρησιμοποίησε αφότου απελευθέρωσε το κορίτσι.
Στενεύει ο κλοιός για την απαγωγέα της μικρής Μαρκέλλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, τραυματίζοντας τρία παιδιά
Το περιστατικό συνέβη όταν δύο Ι.Χ. συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα το ένα να ανέβει στο πεζοδρόμιο και να πέσει πάνω στη στάση, παρασύροντας τα τρία παιδιά που στέκονταν εκεί.
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, τραυματίζοντας τρία παιδιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Συνελήφθη 35χρονος που προσπάθησε να πνίξει το παιδί του στην Ομόνοια
Συνελήφθη την Τετάρτη το πρωί στην περιοχή της Ομόνοιας ένας 35χρονος ημεδαπός, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να πνίξει το ενός έτους βρέφος του.
Συνελήφθη 35χρονος που προσπάθησε να πνίξει το παιδί του στην Ομόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακοίνωση- διαμαρτυρία με αφορμή την «απαγωγή» του 6χρονου
Γυναικείες οργανώσεις συνυπογράφουν ανακοίνωση για το 6χρονο αγοράκι που απήχθη πριν από λίγες ημέρες από την οικογενειακή εστία του και μεταφέρθηκε στη Νορβηγία.
Ανακοίνωση- διαμαρτυρία με αφορμή την «απαγωγή» του 6χρονου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Για πρωτοφανές έγκλημα μιλούν οι δικηγόροι της μητέρας του 6χρονου Ράινερ
Καταγγέλλουν «συντονισμό που δεν συνάδει με αυτόν του μέσου εγκληματία αλλά προσιδιάζει σε αυτόν των μυστικών υπηρεσιών», και τονίζουν ότι οι δράστες χλεύασαν την δικαιοσύνη και περιγέλασαν τις διωκτικές...
Για πρωτοφανές έγκλημα μιλούν οι δικηγόροι της μητέρας του 6χρονου Ράινερ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Στη Νορβηγία με τον πατέρα του ο 6χρονος που απήχθη από την Κηφισιά
Καλά στην υγεία του και μαζί με τον πατέρα του στη Νορβηγία είναι ο 6χρονος Ράινερ, ο οποίος απήχθη από την Κηφισιά την Τετάρτη. Την πληροφορία αυτή έδωσε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» η δικηγόρος του Νορβηγού...
Στη Νορβηγία με τον πατέρα του ο 6χρονος που απήχθη από την Κηφισιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας