• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
AP Photo/Luca Bruno
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ε.Ε. και κυβερνήσεις κάνουν ελάχιστα για την κλιματική αλλαγή»

 • A-
 • A+
Η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας θεωρεί υπαρκτή τη σύγχρονη μάστιγα, ενώ σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος προέχει της οικονομικής ανάπτυξης.

Το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι υπαρκτή η κλιματική αλλαγή και περίπου το 80% πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. κάνουν λίγα πράγματα για την αντιμετώπισή της, την ώρα που ένα 42% πιστεύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος προέχει της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για λίγα μόνο από τα ευρήματα της έρευνας «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλοντική Κουλτούρα», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, χθες στη Λισαβόνα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κήρυξε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» τους ωκεανούς όλου του πλανήτη ζητώντας από κυβερνήσεις και εταιρείες να χρηματοδοτήσουν και να συμβάλουν περισσότερο στη μάχη για τη διάσωσή τους. Στην έρευνα για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης που υπογράφουν το Ινστιτούτο διαΝΕΟσις και η Μetron Αnalysis, το 68,5% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα, με πιο απειλητικές επιπτώσεις τις δασικές πυρκαγιές, σε ποσοστό περίπου 85%, όπως και την ενεργειακή κρίση (79,7%).

Ακολουθούν με παρόμοια ποσοστά οι καύσωνες, οι πλημμύρες και η υποβάθμιση της υγείας των πολιτών (74%). Εντυπωσιακή η «πόλωση» μεταξύ τού εάν προέχει η προστασία του περιβάλλοντος (42,4%) έναντι της ανάπτυξης (42,3%), με το σώμα της έρευνας μοιρασμένο ακριβώς στη μέση και μόλις ένα 15% να απαντά ότι αποτελούν εξίσου προτεραιότητες. Πέρα από την προφανή ευθύνη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., οι πολίτες αναφέρουν και την ατομική ευθύνη (36,5%) σε συνδυασμό με ουσιαστικότερη περιβαλλοντική παιδεία (95%).

Το 72% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να ασφαλίσει την προσωπική του περιουσία έναντι φυσικών καταστροφών και το 67% χαρακτηρίζει ευθύνη των ίδιων των πολιτών τον καθαρισμό οικοπέδων από εύφλεκτα υλικά. Αισιόδοξο, τουλάχιστον σε επίπεδο καταγραφής προθέσεων, ότι παραπάνω από το 60% θα συμμετείχε σε διάφορες εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις, ασκήσεις ετοιμότητας, καθαρισμοί παραλιών και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Οπως σχολίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μέσω της έρευνας γίνεται «ένα πρώτο βήμα για μια νέα κατανόηση του “τι ζητούν οι πολίτες” από το νέο υπουργείο, αλλά και των προθέσεών τους για μια πιο ενεργή εμπλοκή στα ζητήματα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ενας νέος διάλογος ξεκινά με την κοινωνία, ώστε οι πολιτικές μας να μη διαμορφώνονται εν κενώ, χωρίς ουσιαστική ανατροφοδότηση, χωρίς να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες».

Στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της έρευνας, το υπουργείο ΚΚΠΠ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεσοπρόθεσμες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες η διαμόρφωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων, Καταστροφών και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο του Σχεδίου προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό «κόμβο» διασύνδεσης όλων των κρίσιμων φορέων και υποδομών της χώρας.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και η αναδιάρθρωση του συστήματος εθελοντισμού, μέσα από τη νέα Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας. Στον τομέα της εκπαίδευσης αναμένεται να δρομολογηθεί η δημιουργία της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θα περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα) καθώς και πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων. Τέλος, θεωρείται καίρια η αύξηση της ετοιμότητας των πολιτών έναντι κινδύνων και καταστροφών, με το φιλόδοξο πρόγραμμα να έχει ως στόχο να εξοικειωθούν με τις νέες συνθήκες μέσω ασκήσεων ετοιμότητας κ.ά.

📌 ΙNFΟ: Οσοι ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τα πλήρη ευρήματα της έρευνας μπείτε στον σύνδεσμο: https://www.dianeosis.org/research/climate_change/

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδεκατισμένη Πυροσβεστική με καλοπληρωμένους συμβούλους
Το αλαλούμ που επικρατεί στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν να αναδείξουν οι «πρώτες δύσκολες ημέρες» της αντιπυρικής περιόδου που άφησαν κι αυτές πίσω τους καμένη γη.
Αποδεκατισμένη Πυροσβεστική με καλοπληρωμένους συμβούλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι φλόγες έκαναν στάχτη τον «πανέτοιμο» μηχανισμό
Οι φωτιές του τριημέρου σε Ιτέα-Δελφούς, Κρανίδι, Πόρτο Γερμενό και όρος Πατέρα διέλυσαν το αφήγημα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και καθαρά από τύχη δεν ήταν μεγαλύτερες οι καταστροφές.
Οι φλόγες έκαναν στάχτη τον «πανέτοιμο» μηχανισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρές περικοπές υιοθετούν οι καταναλωτές για να βγει ο μήνας
Αναπροσαρμογή της καταναλωτικής δραστηριότητας των πολιτών ως αποτέλεσμα της ακρίβειας δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Η πλειοψηφία καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και αγοράζει τα βασικά και πιο φθηνά αγαθά.
Σοβαρές περικοπές υιοθετούν οι καταναλωτές για να βγει ο μήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα και κυρώσεις για ακαθάριστα οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους
Ως τις 30 Απριλίου καλούνται να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους όσοι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση ή τα εκμεταλλεύονται.
Πρόστιμα και κυρώσεις για ακαθάριστα οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλία της Κομισιόν ενάντια στις πρακτικές SLAPP
Στόχος της Επιτροπής είναι να προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την παροχή του καλύτερου δυνατού συνδυασμού στήριξης όσων αποτελούν στόχο των στρατηγικών αυτών.
Πρωτοβουλία της Κομισιόν ενάντια στις πρακτικές SLAPP

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας