• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  67%

Διαμαρτυρία στο Παίδων Πεντέλης για... περίεργη δωρεά στο νοσοκομείο

 • A-
 • A+

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνει σε οργανώσεις γονέων και φορείς η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης, για σήμερα στις 17:00, στο νοσοκομείο, καταγγέλλοντας δωρεά στο νοσοκομείο.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων δεσμεύει οριοθετημένο χώρο για πάντα, παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο πλαίσιο για την προστασία τους και ταυτόχρονα στερεί λειτουργικούς χώρους, χωρίς έγγραφη και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους.

Πρόκειται για δωρεά του σωματείου με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ 2470 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΟΤΑΡΥ και οι εργαζόμενοι απευθύνουν σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η ΥΠΕ Αττικής και το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή - διαμαρτυρία 

«Το τελευταίο τρίμηνο έχει ανακύψει στο Γ.Ν Παίδων Πεντέλης θέμα, λόγω απόφασης του Δ.Σ του Σισμανογλείου/Α. Φλέμινγκ/Παίδων Πεντέλης, για έγκριση δωρεάς του σωματείου με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ 2470 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΟΤΑΡΥ. Η δωρεά αυτή αφορά στη  διαμόρφωση και εξοπλισμό χώρου εντός του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης, για την προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Στις 17/3/22 συνεδρίασε το ΔΣ του Σισμανογλείου/Α. Φλέμινγκ/Παίδων Πεντέλης και με 4 υπογραφές αποδέχτηκε τη δωρεά του Ρόταρυ).

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα (από 27/4/2022) ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν εργασίες για αναδιαμόρφωση χώρου εντός πρώην λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος στην ΩΡΛ κλινική και σε μέρος της Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής. Συγκεκριμένα αφορά σε 5 τρίκλινους θαλάμους νοσηλείας  ΩΡΛ, και 2 θαλάμους Παιδοχειρουργικής, Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής δυναμικής 7 κλινών, συνολικά ένα χώρο 22 κλινών. Η πτέρυγα με τους θαλάμους αυτούς αποτέλεσε χώρο νοσηλείας περιστατικών Covid στη διάρκεια μέρους της πανδημίας και μετά την οδηγία της Υ.ΠΕ για πλήρη επαναφορά του νοσοκομείου στην προ πανδημίας κατάσταση, δεν αποδόθηκαν στη πρότερη λειτουργία τους. Αντίθετα οι θάλαμοι κλειδώθηκαν και απομονώθηκαν τελικά από το υπόλοιπο τμήμα του νοσοκομείου με τοποθέτηση γυψοσανίδας. Πλέον μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στο χώρο είναι μόνο εξωτερική και μη επιτρεπόμενη σε άτομα πλην των όσων έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τις εργασίες αναδιαμόρφωσης. Προ της έναρξης των εργασιών κενώθηκαν οι θάλαμοι από έπιπλα (σε μέρα αργίας) αρχικά με τοποθέτηση των κλινών σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και κατόπιν, λόγω αντιδράσεων για την έκθεση εξοπλισμού σε ακατάλληλες συνθήκες, τοποθέτησή τους αρχικά σε λειτουργικούς χώρους (εξεταστήριο) και τελικά σε χώρους αποθήκες. Άμεσα ακολούθησε η αποσύνδεση παροχών οξυγόνου, αφαίρεση και αντικατάσταση καλοριφέρ και εργασίες σχετικά με αποχέτευση, τοποθέτηση πλακιδίων, εγκατάσταση κεντρικής πόρτας, ηλεκτρολογικές εργασίες, βαφή χώρων, τοποθέτηση κλιματιστικών, τοποθέτηση αδιαφανούς μεμβράνης σε εξωτερικές πόρτες, ενώ επίκειται η τοποθέτηση επίπλων και εξοπλισμού.

Τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις μέρους των εργαζομένων ήταν αναμενόμενα. Πως γίνεται να οριοθετείται χώρος εντός νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή και μάλιστα εντός λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου; Γιατί όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί γίνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις τμημάτων σε άλλους χώρους; Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία δεδομένης της μείωσης των διαθέσιμων κλινών του νοσοκομείου; Εδώ και 10 μήνες παραμένει κλειστός και ο χώρος της Β’ παιδιατρικής κλινικής, με αφορμή την έναρξη εργασιών για ανακαίνιση κατόπιν δωρεάς, ωστόσο καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εδώ λοιπόν και 10 μήνες το νοσοκομείο στερείται σημαντικού αριθμού κλινών, που ανάλογα με τη περίοδο λειτουργίας, κυμαίνονται περι των 60.

Η τριμελής ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου κινητοποίθηκαν, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα . Μετά από γενικές συνελεύσεις κατατέθηκαν εγγράφως  πρωτοκολλημένα αιτήματα για κοινοποίηση απόφασης Δ.Σ, πρακτικών συνεδρίασης Δ.Σ, υπογεγραμμένου σχεδίου σύμβαση δωρεάς, επιστημονικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου φιλοξενίας εντός νοσοκομείου, δηλωθείσας σε ΕΚΕΠΥ δύναμης κλινών από αρμοδίους. Τελικά κοινοποιήθηκε μόνο η σύμβαση και μάλιστα μία μέρα προ της ολοκλήρωσης των εργασιών. Προς έκπληξή μας διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των όρων της σύμβασης, περιλαμβάνονται και τα εξής :

Υποχρέωση της δωρεοδόχου (νοσοκομείο):
-να μην προβεί στο μέλλον σε μεταβολή του σκοπού χρήσης του χώρου
-να επιτρέπει στη δωρήτρια (ΡΟΤΑΡΥ) να απασχολεί και να επιμορφώνει τα διαμένοντα παιδιά, κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία
-να επιτρέπει σε εθελοντές της δωρήτριας που έχουν την κατάλληλη ειδικότητα να προσφέρουν κάθε μορφής βοήθεια στα παιδιά κατά το σύντομο διάστημα που θα διαμένουν στο χώρο
Εστιάζουμε στα παραπάνω σημεία για τους εξής λόγους:
-Ο λειτουργικός χώρος του νοσοκομείου που διατέθηκε για το σκοπό αυτό δε θα επιστρέψει στο μέλλον ξανά στη διάθεσή του για νοσηλείες παιδιών 
-Το ¨σύντομο¨ διάστημα παραμονής παιδιών που περιγράφεται είναι σχετικό, καθώς από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, τα παιδιά με εισαγγελική εντολή παραμένουν στο νοσοκομείο από λίγες μέρες, μέχρι και εβδομάδες ή μήνες.
- Ποιος φορέας θα κρίνει την επιστημονική κατάρτιση, ικανότητα και επάρκεια καθώς και ψυχική ακεραιότητα των ατόμων που πρόκειται να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους (διαπαιδαγωγικούς, δημιουργικής ενασχόλησης, εκπαιδευτικούς κ.α) τα παιδιά αυτά. Είναι εντελώς απροσδιόριστη  η φύση, η προέλευση και η εξειδίκευση του προσωπικού που θα ασχολείται με τα παιδιά αυτά, κατά την αναφερόμενη στη σύμβαση δωρεάς προσωρινή και σύντομη παραμονή τους στο χώρο. 

Για τους λόγους αυτούς :
Καταγγέλλουμε τη σύμβαση δωρεάς, καθώς εμπεριέχει όρους καταχρηστικούς.

- Δεσμεύει τον οριοθετημένο χώρο για πάντα. Ακόμα και όταν πάψει η ανάγκη για παραμονή παιδιών με εισαγγελική εντολή, θα εξακολουθεί αυτός ο όρος να αποτελεί συμβατική υποχρέωση του νοσοκομείου.

- Παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο πλαίσιο για την προστασία τους.

- Δημιουργεί οριοθετημένο χώρο εντός νοσοκομείου χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση της ανάγκης και χωρίς επιστημονική πλαισίωση της λειτουργίας. Ταυτόχρονα στερεί λειτουργικούς χώρους, χωρίς έγγραφη και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους.


Ζητάμε :

 • Όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου να υποστηρίζονται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό. Δημόσια διαβούλευση με εμπλοκή των αρμοδίων φορέων και επιστημονική πλαισίωση του οποιουδήποτε εγχειρήματος αφορά σε ευάλωτα παιδιά.
 • Αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, ώστε να μη δεσμεύεται χώρος του νοσοκομείου και η λειτουργία του εσαεί από μια δωρεά ανακαίνισής του.
 • Να διασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας ότι η παραμονή των ευάλωτων παιδιών στα νοσοκομεία, δε θα ξεπερνά την ολιγοήμερη παραμονή για τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.
 • Εφόσον κριθεί και αποφασιστεί από τους επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου και της πολιτείας η ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού χώρου για τα ευάλωτα παιδιά στο νοσοκομείο μας, να επιλεγεί και να διαμορφωθεί από την πολιτεία ο αδιάθετος χώρος του ΠΙΚΠΑ.
 • Να αποδοθεί άμεσα ο δεσμευμένος χώρος του νοσοκομείου στο χειρουργικό τομέα, για τις ανάγκες νοσηλείας του χειρουργικού ασθενή.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτωπο απέναντι στο «φασιστικό» παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης
Αντιφασιστικό μέτωπο αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και λογικής υψώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης - Μελισσίων απέναντι στο ρατσιστικό παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης.
Μέτωπο απέναντι στο «φασιστικό» παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφέθηκε ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του σκύλου που δάγκωσε εξάχρονο - Στη ΜΕΘ το παιδί
Στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί το αγόρι που δέχθηκε επίθεση το πρωί του Σαββάτου από σκύλο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διέφυγε της προσοχής του ιδιοκτήτη του.
Αφέθηκε ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του σκύλου που δάγκωσε εξάχρονο - Στη ΜΕΘ το παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία εγκύου: Την έδιωξαν από νοσοκομείο κι έχασε το παιδί
Ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας γιατρούς και προσωπικό στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», αλλά και «Παπαγεωργίου».
Καταγγελία εγκύου: Την έδιωξαν από νοσοκομείο κι έχασε το παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο νοσοκομείο 45 άτομα από την πυρκαγιά στην Πεντέλη - Κρίσιμη η κατάσταση ενός εγκαυματία
Σε ΜΕΘ για εγκαύματα νοσηλεύεται 54χρονος, με τα τραύματά του να είναι αρκετά σοβαρά και να καλύπτουν το 60% της σωματικής του επιφάνειας. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες λένε οι γιατροί. Εκτός κινδύνου οι...
Στο νοσοκομείο 45 άτομα από την πυρκαγιά στην Πεντέλη - Κρίσιμη η κατάσταση ενός εγκαυματία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, τραυματίζοντας τρία παιδιά
Το περιστατικό συνέβη όταν δύο Ι.Χ. συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα το ένα να ανέβει στο πεζοδρόμιο και να πέσει πάνω στη στάση, παρασύροντας τα τρία παιδιά που στέκονταν εκεί.
Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, τραυματίζοντας τρία παιδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας