Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΜΟΜΑ ξανά στον... δρόμο

Επανιδρύονται οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ)

Η ΜΟΜΑ ξανά στον... δρόμο

  • A-
  • A+

Μια μονάδα που διχάζει, καθώς υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές, όσο και επικριτές, είναι αυτή της νέας ΜΟΜΑ, η οποία αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης σύστασή της, εντούτοις τις μέρες αυτές ένα τμήμα της εκτελεί εργασίες στο νησί της Ικαρίας ώστε να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση δυο χωριών στη νότια πλευρά του, μετά τις καταστροφές που υπέστη ο δρόμος πριν από τέσσερα χρόνια.

Η επανίδρυση της Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ) ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την οποία έβαλε σε εφαρμογή όταν στις 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι το ΓΕΣ θα ξεκινούσε τον σχεδιασμό για την επανασύστασή τους.

Οι μονάδες ΜΟΜΑ μαζί με τη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευών Εργων Ανασυγκρότησης) είχαν συγκροτηθεί τον Απρίλιο του 1957 και κατά γενική ομολογία είχαν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας -και ειδικά της περιφέρειας- μετά την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, κατασκευάζοντας μεγάλα έργα όπως δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, ενώ είχαν φτιάξει ακόμη και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχαν 7 μονάδες, οι οποίες έκλεισαν το 1992, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Λόγω ειδικής νομοθεσίας της Ε.Ε. διαπιστώθηκε ότι η δυνατότητα να αναλαμβάνουν έργο οι μονάδες περιοριζόταν μόνο εκεί που δεν υπήρχε ανταγωνισμός εταιρειών για την ανάληψή του.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε οι νέες ΜΟΜΑ να αναλαμβάνουν τα τεχνικά έργα των οποίων ο διαγωνισμός θα κηρύσσεται άγονος λόγω μη προσέλευσης εργολάβων -όπως σε μικρές δυσπρόσιτες περιοχές ή νησάκια- ενώ παράλληλα θα επεμβαίνουν -όπως και τώρα– για έργα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως θεομηνίες και καταστροφές.

Ετσι προέκυψε η «Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Εργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ», με επιχειρησιακό τίτλο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ», στην οποία θα υπάγονται δύο μονάδες.

Η μία μονάδα Κατασκευής Εργων Ειδικού Σκοπού ονομάζεται «Η Κυρά της Ρω» (ο επιχειρησιακός τίτλος της είναι 1η ΜΟΚΕ) και η οποία έχει έδρα το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ), στο Λουτράκι Κορινθίας, ενώ η δεύτερη θα ονομάζεται «Η Κυρά των Μαρασίων» και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η απόβαση

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, ο εξοπλισμός της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και των μονάδων της θα προέλθει από την ανακατανομή πλεονάζοντος εξοπλισμού από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από τις προμήθειες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του προγράμματος Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσω του ΟΔΔΥ, μέσω Διακρατικών Συμφωνιών και τέλος μέσω της αποδοχής δωρεών.

Μέχρι, δε, την πλήρη οργάνωση και λειτουργία των μονάδων της, το έργο της θα αναληφθεί από έναν Λόχο του 747 ΕΤΜΧ και από κλιμάκιο της 206 ΠΑΥ (Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών).

Η πλήρης οργάνωση της ΔΙΔΕΡΓΩΝ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εντούτοις τα εγκαίνιά της έγιναν στις 7 Μαΐου στο Λουτράκι από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η ΔΙΔΕΡΓΩΝ δεν θα ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα τον συμπληρώνει.

Περίπου δυο μήνες αργότερα, στις 6 Ιουλίου, αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιούσε την πρώτη «αποβίβαση» της νέας μονάδας, η οποία αποτελούνταν από κλιμάκιο εργασίας του 747 ΕΤΜΧ με 11 μηχανήματα, 8 οχήματα και άλλα ειδικά οχήματα στην Ικαρία, προκειμένου να φτιαχτεί το οδικό τμήμα που συνδέει τα χωριά Καρκινάγρι και Μαγγανίτη και το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από θεομηνία του 2011, με αποτέλεσμα να κοπεί σε τρία σημεία.

Εκτός από τους υποστηρικτές, η νέα ΜΟΜΑ έχει και ένθερμους πολέμιους, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την «Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων “Σπάρτακος”», η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μισθοφόρους» που θα απασχολούνται για δυο χρόνια στη ΜΟΜΑ και οι οποίοι μετά θα βρεθούν στην ανεργία, ενώ υπογραμμίζεται ότι: «Το πελατειακό κράτος εκσυγχρονίζεται και ενσωματώνει νέες μορφές μαύρης εργασίας στον Στρατό, από μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι επιθυμεί να την καταπολεμήσει θεσπίζοντας συμβάσεις εργασίας και βασικό μισθό».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματισμός στο ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις στρατιωτικές αρχές μετά το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης από Τούρκικα F-16, ενός Ελληνικού Super Puma που είχε σπεύσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης στο Φαρμακονήσι.
Προβληματισμός στο ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
Στο τραπέζι της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής αναμένεται να τεθεί σήμερα η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την έναρξη της διαδικασίας για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η...
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτάλεπτο τουρκικό «σόου» στα Ιμια
Ανήμερα της 21ης επετείου των Ιμίων, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η τουρκική πλευρά επέλεξε να προκαλέσει και πάλι, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν στελέχη του...
Επτάλεπτο τουρκικό «σόου» στα Ιμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού
Ενα ακόμη περιστατικό όπου στρατιώτης φωτογραφίζεται να σχηματίζει με τα χέρια του τον αλβανικό αετό σημειώθηκε προχθές το βράδυ και το ΓΕΣ, αφού τον εντόπισε, παρέπεμψε την υπόθεσή του στη Στρατιωτική...
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυνδέονται τα «βύσματα»
Σημαντικές αλλαγές στο στράτευμα, όπως η καθιέρωση συστήματος μοριοδότησης στις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των φαντάρων, η αποποινικοποίηση των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης και η ίδρυση...
Αποσυνδέονται τα «βύσματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθε τι εστί χούντα και φασισμός
Στο ίδιο αμφιθέατρο που πριν από λίγα χρόνια κάποιοι ευέλπιδες τραγούδησαν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον ύμνο της χούντας, έγινε ανήμερα της 21ης Απριλίου μια αντιδικτατορική-αντιφασιστική...
Μάθε τι εστί χούντα και φασισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας