Ενα τουριστικό έκθεμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τουριστών, εκτιμά η τοπική κοινωνία των Εξαρχείων πως θα καταλήξει η γειτονιά - μία εξέλιξη που δρομολογείται εδώ και χρόνια από τον Δήμο Αθηναίων, όμως πλέον βρίσκεται μία ανάσα πριν από την υλοποίηση. Με τις εργασίες για την κατασκευή του σταθμού μετρό να ξεκινούν από μέρα σε μέρα στην πλατεία Εξαρχείων, ο κόσμος της γειτονιάς συναντήθηκε χθες στον θερινό κινηματογράφο «Ριβιέρα», έπειτα από κάλεσμα της συνέλευσης «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», σε μια ανοιχτή συζήτηση για όσα μαστίζουν τη γειτονιά: από τη μετατροπή της πλατείας σε εργοτάξιο και τον εξευγενισμό, μέχρι τον αφανισμό του πρασίνου.
«Η πλατεία μας μετατρέπεται από δημόσιος χώρος συνάντησης σε χώρο διέλευσης», τόνισε η Χρυσούλα Παπαϊωάννου, μέλος της συνέλευσης, εξηγώντας πως τα σχέδια τουριστικοποίησης προκαλούν ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας της γειτονιάς, εξοστρακίζοντας τους ανθρώπους της: «Μια γειτονιά γνωστή για τους ανθρώπους της και τα κινήματα που πρωταγωνιστούν στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, μια γειτονιά του κέντρου που κατάφερε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της».
«Το νέο μετρό γίνεται χωρίς κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό και διαβούλευση», σχολίασε ο Κώστας Βουρεκάς, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος. «Είναι ο ορισμός της παρέμβασης που δεν γίνεται για να βελτιώσει την κατάσταση αυτών που μένουν εδώ, αλλά εκείνων που θα έρθουν στη συνέχεια», συνέχισε, με τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής Τάση Παπαϊωάννου να συμπληρώνει πως κάθε αρχιτεκτονικός σχεδιασμός οφείλει να είναι συμμετοχικός.
«Ομως, στην προκειμένη περίπτωση, οι σχεδιαστές το μόνο που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν είναι να συμβουλευτούν τους αποδέκτες αυτού του σχεδίου». «Η πλατεία, από χώρος ανάπαυσης και διακίνησης ιδεών θα γίνει χώρος διέλευσης επιβατών. Πάνω από τους σταθμούς δεν θα μπορεί να υπάρχουν δέντρα, πόσο μάλλον δέντρα ετών που θα ξεριζωθούν για να μπουν, στην καλύτερη περίπτωση, θάμνοι και γκαζόν», συμπέρανε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σε μία συνολική εκτίμηση αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 800 δέντρα και περίπου 39.000 τ.μ. ελεύθερων χώρων πρασίνου που θα χαθούν λόγω του μετρό. Ολα αυτά ενώ η Αθήνα είναι η τέταρτη από το τέλος πόλη παγκοσμίως σε αναλογία πρασίνου (0,96 τ.μ./κάτοικο), όταν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ελάχιστη αναλογία στις πόλεις δεν θα έπρεπε να είναι κάτω από 9 τ.μ./κάτοικο.
Ο Δημήτρης Στεφάν, από την ομάδα «Cut it Right», σχολιάζοντας την ευρύτερη πολιτική του δήμου για τους χώρους πρασίνου αλλά και τις πρόσφατες «ριζικές» κλαδεύσεις, τόνισε πως απευθύνθηκε στους αρμόδιους για την κατάσταση: «Η απάντηση του δήμου είναι πως καλώς κάνουν ό,τι κάνουν και πως “υπάρχουν μελέτες”, ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών κλαδέματος απαντούν ότι ο δήμος τούς δίνει εντολές για τις αυστηρές κλαδεύσεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας