Κύμα καύσωνα έπληξε τη χώρα την Πέμπτη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Ειδικότερα, το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου ξεπεράστηκε σε 18 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (42,1 βαθμοί Κελσίου).
Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Στον παραπάνω χάρτη φαίνεται η μέγιστη θερμοκρασία στο σύνολο της χώρας καθώς και η ακριβής τιμή της στους «θερμότερους» σταθμούς επιλεγμένων περιοχών.
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη από την υπόλοιπη χώρα, λόγω των ψυχρότερων αερίων μαζών, των νεφώσεων και των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων στις περιοχές αυτές.
Ο καιρός της Παρασκευής
Για την Παρασκευή 24 Ιουνίου, προβλέπονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες αναμένονται σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν στα δυτικά. Οι άνεμοι α είναι έως 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά, τοπικές νεφώσεις αναμένονται κατά διαστήματα στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, κυρίως στα δυτικά και νότια.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 31, στην Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 23 έως 34, στην Ήπειρο από 17 έως 35, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 20 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 20 έως 32, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 32 και στην Κρήτη από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 5 έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα πρόσκαιρα 3 έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας