• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.8°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.1°C / 14.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.5°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  1 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 13.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  47%

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος μιλάει στην Ολομέλεια της παράταξης που έγινε την Τρίτη στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»

 • A-
 • A+
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 • Βολές από τον Νάσο Ηλιόπουλο και άλλα στελέχη για το «καψώνι» του Μεγάλου Περίπατου, αλλά και για όσα δεν έκανε η δημοτική αρχή την τελευταία τριετία

Εναν αναλυτικό απολογισμό-κριτική στην τριετή θητεία της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη, καθώς και την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, με συνένωση προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε έναν δήμαρχο «που είναι πολύ κοντά στη Βουλή και στην κεντρική εξουσία, αλλά μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας», κατέγραψε η Ολομέλεια της «Ανοιχτής Πόλης», διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οι τοποθετήσεις ομιλητών έθεσαν ουσιαστικά τη δημοτική παράταξη σε θέση εκλογικής ετοιμότητας, προαναγγέλλοντας δραστήριες κινήσεις το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα σε επίπεδο γειτονιάς, με στόχο την περαιτέρω «γείωση» με τις τοπικές κοινωνίες και την απόκτηση «φωνής και δύναμης» από πλευράς κατοίκων της Αθήνας. Επισημάνσεις υπήρξαν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε πιο έμπειροι», τόνισε η δημοτική σύμβουλος, Δέσποινα Αλεβιζάκη, αλλά «να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Να μην αργήσουμε να ανακοινώσουμε υποψήφιο», συμπλήρωσε, έχοντας νωρίτερα υπογραμμίσει ότι «η “Ανοιχτή Πόλη” πρέπει να θεωρεί ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο από χθες».

Με δεδομένο ότι οι εθνικές (πρόωρες ή μη) εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις δημοτικές εκλογές, μοιάζει πολύ πιθανό ο νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Ν. Ηλιόπουλος, να μετακινηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ανάγκη έγκαιρης ανάδειξης υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» τονίστηκε και από τον δημοτικό σύμβουλο Κ. Αλεξίου. Τόσο ο ίδιος όπως επίσης και ο κ. Ηλιόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Αγανίδης επισήμαναν την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και δημιουργίας ενός δημοκρατικού-προοδευτικού μετώπου με στόχο την εκλογική νίκη.

Τριετία Μπακογιάννη

Στη διάρκεια της Ολομέλειας της «Ανοιχτής Πόλης» έγινε μια αποτίμηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη, στην οποία καταλογίστηκαν «τρία χρόνια αλαζονείας, σπατάλης και περιφρόνησης του δημότη». Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο δήμαρχος Αθηναίων, μεταξύ άλλων:

■ Ξεκίνησε τον «Μεγάλο Περίπατο» με παροιμιώδη βιασύνη και προχειρότητα, μετατρέποντας ένα φιλόδοξο σχέδιο σε μαζικό καψώνι για τους Αθηναίους.

■ Επιδείνωσε την κυκλοφορία στην πόλη σε μια δύσκολη περίοδο και σπατάλησε σκανδαλωδώς πόρους σε πρόχειρες παρεμβάσεις, δυσφημώντας τελικά τις πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. «Τα έργα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και αναφέρομαι μόνο στον στενό πυρήνα του “Μεγάλου Περίπατου”», περιέγραψε ο κ. Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι «φτιάχνει ένα κέντρο που θα βουλιάξει στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού».

■ Πλειοδότησε σε έργα βιτρίνας.

■ Απέτυχε στη «μεγαλύτερη εργολαβία του δήμου» -εργολαβία πρασίνου- που επέφερε τα γνωστά «αυστηρά» κλαδέματα σε δέντρα της πόλης.

Μεγαλύτερη, όμως, υπήρξε η λίστα με όσα κατέγραψε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» για το τι δεν έκανε η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη. Ανάμεσα σε άλλα:

■ Δεν δρομολόγησε διαβούλευση με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς πριν προχωρήσει κάποια παρέμβαση στην πόλη (βλ. Μεγάλο Περίπατο»).

■ Δεν ασχολήθηκε με την «τραγική κατάσταση» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Η Αθήνα είναι μία από τις λίγες πόλεις χωρίς δημοτική συγκοινωνία», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

■ Δεν έκανε τίποτε για την προώθηση του ποδηλάτου, αφήνοντας στα χαρτιά ομόφωνη από το 2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συγκεκριμένους ποδηλατόδρομους.

■ Δεν ενίσχυσε τον σχεδιασμό για το αστικό πράσινο. «Δεν κατανοεί ότι έχουμε κλιματική κρίση και αυτό είναι το πιο τρομακτικό», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος.

■ Δεν ενίσχυσε την ανακύκλωση. Επιπλέον, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αρνείται να τοποθετηθεί για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προωθούν η Περιφέρεια Αττικής και η διοίκηση Γ. Πατούλη, σχέδιο το οποίο προωθεί την καύση και σύμμεικτων απορριμμάτων, πρακτική «ευθέως ανταγωνιστική με την ανακύκλωση».

■ «Πάγωσε» απαλλοτριώσεις, στερώντας από τους πολίτες χώρους πολύτιμους για την καθημερινότητά τους.

■ Δεν έχει πει «ούτε κουβέντα» για το ζήτημα της κατοικίας και το θέμα του Airbnb. «Η Αθήνα είναι μια πόλη στην οποία η κατάσταση με τα ενοίκια έχει ξεφύγει», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

■ Δεν θέλει να συζητά, όπως δείχνει «η συναίνεσή της στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και Βορίδη, τα οποία πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία των ΟΤΑ και υπονομεύουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα των γειτονιών».

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι προτεραιότητες τις οποίες η «Ανοιχτή Πόλη» δηλώνει ότι θα συνεχίσει να θέτει στο επίκεντρο είναι:

 • έργα για την άμεση οχύρωση της πόλης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής
 • αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και των δημοτικών κοινωνικών υποδομών
 • προώθηση πολιτικών στήριξης των κατοίκων απέναντι στη στεγαστική κρίση και την κερδοσκοπία στα ακίνητα
 • ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας και συμπεριληπτικότητας της πόλης απέναντι στις πολιτικές της τουριστικοποίησης
 • στροφή των προτεραιοτήτων προς τις παραμελημένες περιφερειακές γειτονιές.

Βολές κατά Μπακογιάννη και για το προσφυγικό

Μεγάλη υποχώρηση του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με την εμπλοκή του στο προσφυγικό καταλόγισε στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λ. Παπαγιαννάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της «Ανοιχτής Πόλης» κατόπιν πρόσκλησης της δημοτικής παράταξης.

«Για τον Δήμο Αθηναίων το προσφυγικό δεν είναι πια κεντρικό θέμα. Η εκκένωση του Ελαιώνα θεωρούμε ότι δεν θα πάει καλά. Ο δήμος έχει πετάξει την ευθύνη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Το 2015 είδαμε ότι αυτό δεν δουλεύει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιδήμαρχος (επί διοίκησης Γ. Καμίνη), αρμόδιος για το προσφυγικό, προχωρώντας και σε συγκεκριμένη κριτική κατά του νυν δημάρχου: «Αναφέρθηκε σε έναν “μαύρο χάρτη” (σ.σ. σχετικά με τις περιοχές υψηλής παραβατικότητας της Αθήνας). Δεν τον έδωσε στη δημοσιότητα, αφήνοντας να “σέρνεται” ένα φταίξιμο στους μετανάστες, και είπε “θα τον δώσω στον Τάκη” (σ.σ. Θεοδωρικάκο). Και η απάντηση του Τάκη ήταν επιχειρήσεις-σκούπα. Αυτό είναι το επίπεδο πολιτικής συζήτησης. Πολύ τοξικός λόγος, που φοβάμαι ότι θα ενταθεί ενόψει εθνικών εκλογών», προειδοποίησε ο κ. Παπαγιαννάκης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπακογιάννης βάζει τους ιδιώτες στον δήμο
Οι ιδιώτες στη καθαριότητα, τον φωτισμό, ακόμα και στην φύλαξη καθώς και η επιβολή φόρων στο Δημόσιο είναι δύο από τις πτυχές που αποτυπώνουν το «πνεύμα» του προγράμματος που παρουσίασε χθες ο υποψήφιος...
Ο Μπακογιάννης βάζει τους ιδιώτες στον δήμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από την Πανεπιστημίου έπεσε στο τραπέζι συνεδρίασης της διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
Αδικαιολόγητες και ύποπτες, σύμφωνα την δημοτική αρχή, κινήσεις χρηματικών ποσών εντοπίστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
Υποπτες κινήσεις χρημάτων σε σχολική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βολές κατά Μπακογιάννη για τη δημοτική αστυνομία
Tις ενστάσεις των αριστερών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων συνάντησε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας, μια προεκλογική εξαγγελία της διοίκησης Κ. Μπακογιάννη που εγκρίθηκε από το...
Βολές κατά Μπακογιάννη για τη δημοτική αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας