• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.6°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.1°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 2.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 17.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 19.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.3°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  82%

Φαγωμένα αμπέλια και ελιές από τις κατσίκες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθεστώς η ατιμωρησία στο Λασίθι

 • A-
 • A+

Ενώπιον των ευθυνών τους θέτουν τους αρμόδιους φορείς και την αστυνομία οι κάτοικοι της Καλαμαύκας Ιεράπετρας, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την ανεξέλεγκτη δράση «νταήδων» κτηνοτρόφων, οι οποίοι λυμαίνονται την περιοχή. Οι ζημιές πλέον ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ δε λείπουν και τα φαινόμενα εκφοβισμού εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο και είχε αναδειχτεί πριν από τέσσερα χρόνια από την «Εφ.Συν.» («Μάχες αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης» - 16.8.2018). Και τότε είχε επισημανθεί το καθεστώς ατιμωρησίας για την ανεξέλεγκτη βόσκηση, που αποτελεί πληγή για όλη την Κρήτη. Το 2020, για τον ίδιο λόγο σημειώθηκε και αιματηρό επεισόδιο, με έναν νεκρό, στον οικισμό Περάμπελα Λασιθίου.

Τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν δεκάδες αναφορές από την τοπική κοινότητα Καλαμαύκας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, αλλά και από φορείς όπως η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ούτε καν η αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες τοπικές αρχές και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκάλεσε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Τα αιγοπρόβατα πολλαπλασιάστηκαν και διαπιστώθηκαν πρακτικές εκφοβισμού των κατοίκων με κοπή δέντρων, σφαγή ζώων και καταστροφή των ελαστικών των αυτοκινήτων τους.

Πλέον οι αγρότες της Καλαμαύκας αποφάσισαν να οργανωθούν και να κινηθούν νομικά. Περίπου 100 γεωργοί απευθύνθηκαν σε γεωπόνο-εκτιμητή για τη σύνταξη σχετικής έκθεσης για τις αγροζημιές στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με την έκθεση (έκτασης 400 σελίδων), το εκτιμώμενο ποσό των αγροζημιών ανέρχεται σε 700 χιλιάδες ευρώ. Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο γεωπόνος Γρηγόρης Ιωαννίδης, που έκανε τις καταγραφές, η απώλεια αγροτικού εισοδήματος υπολογίζεται από τα έσοδα που θα είχε ανά στρέμμα η κάθε καλλιέργεια (σ.σ. κατά κύριο λόγο αμπέλια αλλά και εκτάσεις ελαιοπαραγωγής), αφαιρώντας το υπολογιζόμενο κόστος τής κάθε παραγωγής και πολλαπλασιαζόμενο επί τουλάχιστον πέντε έτη, για τα οποία μπορεί να διεκδικηθεί αποζημίωση. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, έχουν καταγραφεί και μεγάλες ζημιές στις αγροτικές υποδομές (ξερολιθιές, αναβαθμίδες κ.λπ.) που είχαν φτιάξει οι άνθρωποι για να είναι πιο αποδοτική η καλλιέργειά τους.

Για κάποιους αγρότες το κόστος είναι δυσβάσταχτο, όπως π.χ. για τις οικογένειες Μπιλανάκη, Γενειατάκη και Μαλλιωτάκη. Ένας εκ των ζημιωθέντων, ο Μανώλης Μαλλιωτάκης, τονίζει πως η ζημιά που έχει υποστεί ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, ενώ καταγγέλλει πως ένας εκ των βοσκών τον απείλησε δημόσια και παρουσία της αστυνομίας, πως θα τον σκοτώσει, έχει προχωρήσει σε δολιοφθορές εις βάρος του αυτοκινήτου του ίδιου και της κόρης του. «Μια μέρα βρήκα κομμένες από τη ρίζα όλες τις ελιές μου και παραδέχτηκε ο ίδιος πως το έκανε. Στο δικαστήριο τελικά αθωώθηκε», λέει ο κ. Μαλλιωτάκης, συμπεραίνοντας ότι η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για την τιμωρία των ενόχων.

Σταύρος Σπανουδάκης

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου Σταύρος Σπανουδάκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία ενεργεί σε όλες τις καταγγελίες, με βάση όσα ορίζει ο νόμος, ενώ ειδικά για την Καλαμαύκα αναφέρει πως ο καταγγελλόμενος βοσκός έχει συλληφθεί κατ’ επανάληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. «Υπάρχει νομικό κενό και δεν μπορεί να επιβληθούν σοβαρότερες κυρώσεις», λέει ο κ. Σπανουδάκης, συμπληρώνοντας πως παλαιότερα, ύστερα από αναφορές της αστυνομίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον κόβονταν οι επιδοτήσεις στους παραβατικούς κτηνοτρόφους, ενώ τώρα δεν συμβαίνει ούτε αυτό…

Μανώλης Γαρεφαλάκης

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας Μανώλης Γαρεφαλάκης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: «Καλέσαμε ξανά και ξανά την αστυνομία, τον δήμο, το δασαρχείο κ.λπ. Πήραμε μόνο υποσχέσεις και τίποτα δεν έγινε στην πράξη».

Το ιστορικό

Η Καλαμαύκα είναι ένα ιστορικό ορεινό χωριό στον νομό Λασιθίου, χτισμένο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τρεχούμενα νερά, ιδιαίτερο ανάγλυφο, σπήλαια, φαράγγια και εντυπωσιακούς γεωσχηματισμούς, που έχει χαρτογραφηθεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας, ενώ θεωρείται οικότοπος Ειδικής Διατήρησης του Δικτύου Natura 2000. Μετά την καταστροφική φωτιά του 1994, η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα και απαγορεύτηκε η βόσκηση. Η προστασία κράτησε μόλις έξι χρόνια, καθώς το 2000 η Δασική Υπηρεσία ανέστειλε τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως αναδασωτέας, χωρίς παράλληλα να ληφθεί μέριμνα για την ορθή διαχείρισή της. Με τον αποχαρακτηρισμό, επιτράπηκε η βόσκηση προβάτων, τα οποία έγιναν… αιγοπρόβατα ,με αυθαιρεσία των βοσκών και άρχισαν να βοσκούν ανεξέλεγκτα, εμποδίζοντας τη φυσική αναγέννηση του τοπίου.

Παράλληλα, άρχισαν να μπαίνουν ανεπιτήρητα σε καλλιεργημένες εκτάσεις (αμπέλια, λιόφυτα, σιτηρά, κηπευτικά) προκαλώντας τεράστιες ζημιές, ενώ η λειτουργία ποιμνιοστασίου μέσα στη λεκάνη απορροής του Καλαμαυκιανού ποταμού και η παρουσία των ζώων στις πηγές από όπου υδρεύεται και αρδεύεται η περιοχή, προκάλεσαν μόλυνση των νερών και καταγράφηκαν περιστατικά λοιμώξεων (γαστρεντερίτιδες κ.λπ.). Εξαιτίας της μόλυνσης και παρά την αντικατάσταση των σωληνώσεων υδροδότησης από τις πηγές ως το χωριό, οι ντόπιοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ιδίως μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Για όλα αυτά, οι κάτοικοι ζητούν πλέον και νομικά δικαίωση, καλώντας την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να υπερασπιστούν το δίκιο τους και να μη συναινούν στην ατιμωρησία των «νταήδων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μακάβριο… ρουσφέτι στην Ιεράπετρα
Αφορά στην κατ’ εξαίρεση ταφή ενός ηλικιωμένου στο χωριό Καλαμαύκα, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας σε νεκροταφείο που παραμένει κλειστό επί μία 20ετία.
Μακάβριο… ρουσφέτι στην Ιεράπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης
​Την άμεση ενεργοποίηση των Αρχών ζητούν οι κάτοικοι της ενδοχώρας της Κρήτης για την προστασία από την παράνομη βόσκηση. Οι εντάσεις και οι απειλές στα ορεινά χωριά αποτελούν καθημερινότητα που συχνά φτάνει...
«Μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο φασισμός φόρεσε… στιβάνια
Κρητικοί νταήδες διασκέδασαν σπάζοντας στο ξύλο Πακιστανούς εργάτες γης στο Οροπέδιο Λασιθίου ● Παρόλο που εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, παραμένουν ασύλληπτοι λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου.
Ο φασισμός φόρεσε… στιβάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
«Aπόβαση» στην Αθήνα έκαναν χθες εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, κάνοντας αισθητή, σχεδόν σαν σόου, την παρουσία τους,...
Φώναξαν αλλά δεν μίλησαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κίνδυνο άγρια ζώα και πτηνά στην Ελλάδα
Ακόμα μία απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάνω από την Ελλάδα για το καθεστώς (μη) προστασίας των άγριων πτηνών από τα δηλητηριασμένα δολώματα. Η Ε.Ε. δίνει προθεσμία δύο μηνών στην κυβέρνηση για να...
Σε κίνδυνο άγρια ζώα και πτηνά στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μαγκούρες στη Βουλή... χωρίς τα τρακτέρ τους
Περίπου 3.000 αγρότες από την Κρήτη επιβιβάστηκαν στα τρία πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά και θα βρίσκονται σήμερα από τα ξημερώματα στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο...
Οι μαγκούρες στη Βουλή... χωρίς τα τρακτέρ τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας