Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το απόγευμα της Δευτέρας το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Daleela», σημαίας Κύπρου, της εταιρείας Scandro Holding, πραγματοποιώντας το παρθενικό του ταξίδι Λεμεσός-Πειραιάς έπειτα από 21 χρόνια που είχε διακοπεί η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το ταξίδι διήρκεσε 30 ώρες και στο πλοίο επέβαιναν 155 επιβάτες, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, ο δήμαρχος Λεμεσού κ.ά., 38 οχήματα και 7 δίκυκλα.
Το πλοίο υποδέχτηκε το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δήμος Πειραιά που διοργάνωσαν τελετή άφιξης στον τερματικό σταθμό Β΄ («Θεμιστοκλής») στο λιμάνι του Πειραιά, με τη συμμετοχή και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου.
Το «Daleela» θα πραγματοποιήσει συνολικά 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, με το τελευταίο στις 16 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς τη Λεμεσό.
Εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, χαιρετισμό απηύθυνε o αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Πειραιάς γίνεται πύλη εισόδου για τους Κυπρίους προς την ηπειρωτική Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και αντίστροφα, για τους Έλληνες και ξένους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν με το όχημά τους στην Κύπρο. Η σύνδεση αυτή, όπως ανέφερε, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης των δύο κρατών.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα, καθώς η Λεμεσός ενώνεται με τον Πειραιά ακτοπλοϊκά μετά από 21 χρόνια, αλλά και γιατί σ΄ αυτές τις τόσο κρίσιμες ημέρες που περνάμε παγκοσμίως και κυρίως ο Ελληνισμός, δείχνουμε ότι τα δύο μητροπολιτικά του κέντρα ενώνονται ακόμη και ακτοπλοϊκά».
Τα μηνύματα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πολύ θετικά, ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και έκανε γνωστό ότι ήδη οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές. «Οφείλουμε να «αγκαλιάσουμε» αυτό το εγχείρημα για να γίνει βιώσιμο και να ενισχυθεί» συμπλήρωσε.
Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος υποστήριξε ότι η διάσταση αυτής της σύνδεσης είναι σημειολογική και ουσιαστική, έχει μια προέκταση που «αγγίζει» όλες τις πτυχές της ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και αδελφικής σχέσης, η οποία όφειλε να προσθέσει τον κρίκο που έλειπε από την αλυσίδα, την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης χαρακτήρισε "ιστορικό" αυτό το ταξίδι διά θαλάσσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε οτι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για τον τουρισμό και την επιβατική κίνηση, αλλά και για τη σύσφιξη των αδελφικών πανάρχαιων δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας μέσω θαλάσσης.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.του ΟΛΠ Yu Zenggang εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ακτοπλοϊκή αυτή σύνδεση όχι μόνο θα φέρει πιο κοντά την απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά θα φέρει κοντά και τις καρδιές των ανθρώπων.
Μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γραφείου του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας