• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 23.4°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 25.0°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 21.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοιχειωμένα έργα, αστοιχείωτες μελέτες

 • A-
 • A+
Η διακοπή των εργασιών οφείλεται στα προβλήματα με τα κεντρικά δίκτυα υπερυψηλής τάσης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που βρίσκονται κάτω από το κεντρικό «βουλεβάρτο» της πρωτεύουσας ● Αποδεικνύεται ότι ο δήμος υποχρεώθηκε να αναθέσει εκ των υστέρων (!) καινούργιες μελέτες για το πώς θα μετακινηθούν τα δίκτυα αυτά ● Αυτοψία της «Εφ.Συν.» δύο μήνες μετά: Στα ίδια (μη) έργα θεατές.

Στοιχειωμένα μοιάζουν τα εργοτάξια του Δήμου Αθηναίων για τον άλλοτε «Μεγάλο Περίπατο» της Πανεπιστημίου όπου εδώ και μήνες δεν έχει κουνηθεί φύλλο, εκτός από εκείνα που βγαίνουν στα δέντρα.

Στο πρώτο τμήμα των έργων που θα τελείωνε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου, τον περασμένο Μάρτιο, οι εργασίες έχουν παγώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η οφθαλμοφανής διακοπή των εργασιών οφείλεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα κεντρικά δίκτυα υπερυψηλής τάσης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που βρίσκονται κάτω από το κεντρικό «βουλεβάρτο» της πρωτεύουσας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμος υποχρεώθηκε να αναθέσει εκ των υστέρων καινούργιες μελέτες για το πώς θα μετακινηθούν τα δίκτυα αυτά. Εάν αυτό ισχύει ως δικαιολογία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το έργο ανατέθηκε και ξεκίνησε ουσιαστικά χωρίς μελέτες, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον ότι τέτοια δίκτυα αποκλείεται να μην είναι χαρτογραφημένα ώστε να ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους του δήμου και τους εργολάβους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2021. Είχε προηγηθεί ένα 18μηνο πειραματικής λειτουργίας του «Μεγάλου Περιπάτου» με τη βαμμένη άσφαλτο, τις ζαρντινιέρες με τους φοίνικες και τις ψευδοπιπεριές σε παράταξη και τους μποτιλιαρισμένους οδηγούς στους άξονες Συγγρού-Αμαλίας και Βασ. Σοφίας.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο εργοτάξιο θα στηνόταν μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα και τα έργα θα ολοκληρώνονταν «σε 4 μήνες», προκειμένου να συνεχιστούν μπροστά από την Αθηναϊκή Τριλογία (Ακαδημία-Πανεπιστήμιο-Βιβλιοθήκη) και μετά προς Ομόνοια.

Ετσι θα ήταν η αρχή της Πανεπιστημίου ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα «φωτορεαλιστικά» που έστελνε ο Δήμος Αθηναίων τον Νοέμβριο του 2021

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο πρώτο εργοτάξιο τον περασμένο Απρίλιο και αποτύπωσε φωτογραφικά την κατάσταση σε δημοσίευμα με τίτλο «Τι κάνεις Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω» στις 20/4/2022. Αναζητήσαμε τότε τις αιτίες της καθυστέρησης καθώς τα έργα θα έπρεπε να έχουν τελειώσει και τα νέα φαρδύτερα πεζοδρόμια να έχουν παραδοθεί από το τέλος Μαρτίου. Οπως γράφαμε τότε, το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλτου παραμένει στη θέση του, έχουν ανοίξει κάποιες τρύπες και η κατάσταση απέχει πολύ από έναν πεζοδρομημένο χώρο.

Χθες, δύο μήνες αργότερα, βρεθήκαμε στα ίδια σημεία (πριν από την Αμερικής, μεταξύ Αμερικής-Ομήρου, μεταξύ Ομήρου-Σίνα). Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε τον Απρίλιο και χθες δείχνουν με τον απλούστερο τρόπο ότι απολύτως τίποτε δεν έχει αλλάξει, ενώ επικρατεί απόλυτη ερημιά και πλήρης απουσία εργατών και μηχανημάτων.

Οπως αναφέραμε στο δημοσίευμα του Απριλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης παραδεχόταν την καθυστέρηση μιλώντας για τις δυσκολίες που έχει κάθε έργο στο ξεκίνημά του, αλλά προέβλεπε ολοκλήρωση έπειτα από έναν μήνα. Μάλιστα, είχε ερωτηθεί και νωρίτερα, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (14/3/2022), και απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες μετακινήσεις δικτύων που πρέπει να γίνονται μόνο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά επέμεινε πως «τα έργα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και λειτουργούν κανονικά».

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο του έργου με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων έως την Ομόνοια είχε τεθεί ως στόχος ολοκλήρωσης ο Ιανουάριος του 2023. Με τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα περάσει και το καλοκαίρι του 2023 για να γίνουν και τα... εγκαίνια λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

*Στο μεταξύ, για το άλλο έργο αναπεζοδρόμησης στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, χάθηκε και ο στόχος ολοκλήρωσης για χθες, 15 Ιουνίου. Επειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις αλλά με το εργοτάξιο εκεί να λειτουργεί, αναμένεται να παραδοθεί σε λίγες μέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω
Για τη δεύτερη φάση των έργων του «Μεγάλου Περιπάτου» θα χρειαστούν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μόνο που δεν αναμενόταν ήταν μια νέα εξαγγελία για το ίδιο πακέτο, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη φάση...
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σας έλειψαν οι ζαρντινιέρες;
55 ζαρντινιέρες τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων και περικυκλώνουν το χιλιόχρονο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.
Σας έλειψαν οι ζαρντινιέρες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
Την έναρξη πιο ουσιωδών έργων απαιτούν οι γειτονιές της Αθήνας , ενώ ο δήμος ξεκινά τα έργα για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι πεζόδρομοι στο εμπορικό τρίγωνο
Πεζοδρομήσεις και ανακατασκευές στο εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας που είχαν δρομολογηθεί πριν από χρόνια θα ξεκινήσει ο δήμος Αθηναίων.
Νέοι πεζόδρομοι στο εμπορικό τρίγωνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» με άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους.
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιντριβάνια και στην κάτω πλατεία Συντάγματος
Οι αλλαγές που προτείνει η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι να μετατοπιστούν τα περισσότερα δένδρα κατά λιγότερο από μισό μέτρο προς την οικοδομική γραμμή και να μειωθούν από 20 σε 16.
Σιντριβάνια και στην κάτω πλατεία Συντάγματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας