• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.7°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κάτοικοι θέλουν πάρκο, όχι τα... οχυρά Ρούπελ

 • A-
 • A+
Το έργο είχε εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο πριν από μια δεκαετία (2012), ωστόσο πήρε χρηματοδότηση το 2018 και οι μελέτες του ξεκίνησαν το 2020.

Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης με αφορμή ανάπλαση που ξεκίνησε ο δήμος για την οποία οι κάτοικοι λένε ότι μόνο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής στις εργατικές κατοικίες Δαβάκη δεν θα σημάνει. Εχει συσταθεί ακόμη και Επιτροπή Αγώνα που οργάνωσε πορεία, έφτασαν και στο δημοτικό συμβούλιο όπου υπήρξαν λεκτικές «αψιμαχίες» πολιτών και δημοτικών συμβούλων με τη διοίκηση. Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι «η ανάπλαση υπάρχει μόνο στη θεωρία, καθώς στην περιοχή έχει πέσει τόσο τσιμέντο όσο και στα οχυρά Ρούπελ…».

Το έργο είχε εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο πριν από μια δεκαετία (2012), ωστόσο πήρε χρηματοδότηση το 2018 και οι μελέτες του ξεκίνησαν το 2020. Οπως φαίνεται στον προϋπολογισμό του έργου, που είναι 1.943.000,00€, μόνο 213.520,00€ προβλέπονται για πράσινο διότι, όπως αναφέρεται, έτσι θα αποφευχθούν οι υπερβολές με περιττές φυτεύσεις(!) οι οποίες απαιτούν συντήρηση και προσωπικό (δηλαδή γεωπόνους και κηπουρούς). Επίσης από τα 259 δέντρα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή απομακρύνονται 30 και 13 μεταφυτεύονται.

Οπως είπαν κάτοικοι της περιοχής στην «Εφ.Συν.», ήδη «υπάρχουν προβλήματα με τις πρώτες κάψες του καλοκαιριού, η θερμοκρασία έχει ανέβει, ενώ με τις βροχές μαζεύτηκαν νερά γιατί μάλλον η κλίση δεν είναι σωστή. Πρόσθεσαν μόνο αχρείαστο τσιμέντο και πλακοστρώσεις οι οποίες έχουν γίνει χώροι παράνομου παρκαρίσματος». Στο μεταξύ η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε συνέλευση στις εργατικές πολυκατοικίες και έχει συγκεντρώσει 400 υπογραφές κατοίκων που ζητούν να σταματήσει το έργο, να αλλάξουν τα σχέδια και να υπάρξουν προβλέψεις για περισσότερο πράσινο.

Από την πλευρά τους η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου αμφισβητούν τις παρατηρήσεις πολιτών και αντιπολίτευσης ισχυριζόμενοι ότι το πράσινο θα είναι περισσότερο και αρνήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο να μπει σε ψηφοφορία το αίτημα των κατοίκων για μη τσιμεντοποίηση, έναρξη διαλόγου και με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον να σχεδιαστεί η πραγματική αναβάθμιση του πρασίνου στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή είπε στο συμβούλιο ότι η νομιμότητα έχει κριθεί γι’ αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η Αρχή Διαφάνειας έχει απορρίψει και προσφυγή κατοίκου και ότι αντιδρά μια μειοψηφία, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων συμφωνεί με το έργο που έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 50%. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου (parallaximag.gr) για όσους αντιδρούν, «η ανάπλαση τους ξεβολεύει» γιατί είχαν στήσει αυθαίρετες κατασκευές.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η Ολγα Ράπτου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή», λέει ότι «οι κάτοικοι αντιδρούν λόγω του ότι η μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου ουδεμία σχέση έχει με την ανάπτυξη πρασίνου και τη βελτίωση περιβαλλοντικά της περιοχής. Βλέπουν παντού τοποθέτηση τσιμέντου, όγκους μπετόν υπερυψωμένους, τσιμεντένια παγκάκια κ.λπ.

Συμφωνούν και συμφωνούμε (συνολικά η αντιπολίτευση) με τη βελτίωση του αποχετευτικού, με την υπογειοποίηση του ηλεκτροφωτισμού και του ποτίσματος στους δημόσιους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών, που είναι μέρος του έργου. Ομως διαφωνούν και διαφωνούμε απόλυτα με το υπό εξέλιξη έργο που προσχηματικά γράφεται ως ανάπλαση πρασίνου. Ζητάμε την έστω και τώρα διαβούλευση του δημάρχου με τους κατοίκους, ώστε από κοινού να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν επιπλέον ανάπτυξη πρασίνου στην περιοχή, που τόση ανάγκη έχει ο δήμος μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με την κυβέρνηση και την αστυνομοκρατία ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Το ψήφισμα των δύο παρατάξεων, «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Πόλη Ανάποδα», που απορρίφθηκε ζητούσε απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ.
Με την κυβέρνηση και την αστυνομοκρατία ο Δήμος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόψανε το ρεύμα σε εκδήλωση όπου θα συμμετείχε και η Μάγδα Φύσσα
Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα -όχι για λόγους οικονομίας φυσικά- στον χώρο που είχε αρχικά ανακοινωθεί για την εκδήλωση «No Justice - No Peace», στο Πάρκο...
Κόψανε το ρεύμα σε εκδήλωση όπου θα συμμετείχε και η Μάγδα Φύσσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
Με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!» οι εργαζόμενοι της Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» συγκεντρώνονται σήμερα στο κέντρο της...
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
Την επανάληψη των διαδικασιών από την αρχή για την υπόθεση μετονομασίας της οδού που έφερε το όνομα του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου προτείνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ
Με τη διατύπωση του διαγωνισμού περιορίζονταν οι υποψήφιοι καθώς θα έπρεπε να έχουν συμβάσεις ανάλογες με αυτές του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Ορφανού.
«Οσμή σκανδάλου» με τα 356 στέγαστρα σε στάσεις του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηστικά χιλιάδες παιδιά δημοτικού στη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων έληξε χθες για τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, τον δήμο Θερμαϊκού στα ανατολικά και για έξι δήμους στα δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Νηστικά χιλιάδες παιδιά δημοτικού στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας