• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.4°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 32.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 34.9°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 27.6°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.2°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 32.0°C
  4 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 30.5°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Exθρικός ο Δήμος Αθηναίων σε παιδιά με αναπηρίες

 • A-
 • A+
Αρνητική πρωτιά στην Ε.Ε. για τον δήμο του Κ. Μπακογιάννη, καθώς είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για παιδιά με σύνδρομο Ντάουν, αυτισμό και άλλες σοβαρές αναπηρίες ● Το 2019 ιδρύθηκε η δομή και εγκρίθηκε η ανέγερση ακινήτου στους Αμπελοκήπους, ωστόσο τρία χρόνια μετά δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα ● Το θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης ● Διαμαρτυρία σήμερα των γονέων έξω από το δημαρχείο.

Παραμένει χωρίς Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων. Ιδρύθηκε στα χαρτιά και έμεινε ένα σχολείο-φάντασμα. Αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά καταγράφει ο δήμος του Κ. Μπακογιάννη, καθώς είναι ο μοναδικός στην Ευρωπαϊκή Ενωση που στερείται μιας υπεραπαραίτητης δομής, η οποία μετά το ειδικό Δημοτικό παρέχει εκπαίδευση σε παιδιά και νέους έως 24 ετών, με σύνδρομο Ντάουν, αυτισμό και άλλες σοβαρές αναπηρίες, υπηρετώντας παράλληλα και τη συνταγματική πρόνοια για την εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των Ελλήνων. Σήμερα στις 4 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιείται δημοτικό συμβούλιο, οι γονείς αυτών των παιδιών, που διεκδικούν επί χρόνια το αυτονόητο, προχωρούν σε νέα διαμαρτυρία.

Προηγήθηκε στα μέσα Μαΐου η αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Αθήνας και τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, Νικ. Βαφειάδη, με κοινοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, για την παρατεταμένη αδράνεια του δήμου από τη χρονική στιγμή της ίδρυσης του ΕΕΕΕΚ μέχρι σήμερα, αναφορικά με την εξεύρεση χώρου για την κατάλληλη στέγαση, μόνιμη ή προσωρινή, του σχολείου.

Στα χαρτιά

Στο εξώδικο, που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», τονίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2018 με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου είχε αποφασιστεί η ίδρυση του σχολείου και η προσωρινή του στέγαση σε κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42. Παράλληλα, είχε αποφασιστεί η ανέγερση διδακτηρίου σε οικόπεδο επί της οδού Λάμψα στους Ανω Αμπελόκηπους. Το 2019, με ΦΕΚ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκε η εν λόγω δομή στον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους της χώρας. Τρία χρόνια μετά στην Αθήνα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί. Οχι μόνο δεν έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες ανέγερσης, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος έχει μερικώς διατεθεί «επ’ αόριστον» για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών για την κάλυψη αναγκών της προσχολικής αγωγής.

Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν επικοινωνίας τους με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α΄ Αθήνας, έκπληκτοι οι γονείς ενημερώθηκαν για τις πραγματικές προθέσεις των συναρμόδιων φορέων. Η απόφαση ήταν ότι δεν θα λειτουργούσε –έστω προσωρινά– το ειδικό σχολείο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού λόγω «μη καταλληλότητας» του κτιρίου στη Λιοσίων. Την «οδύσσεια» των γονιών με παιδιά που μένουν, π.χ., στα Ανω Πατήσια και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε δομές στο Αιγάλεω, στο Νέο Ηράκλειο, στον Αγιο Δημήτριο και στον Πειραιά είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» τον περασμένο Νοέμβριο («Αθήνα, πόλη αφιλόξενη για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού», 10.11.2021). Παιδιά με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις ταλαιπωρούνται υπέρμετρα από την παραμονή τους επί ώρες σε λεωφορεία και αυτοκίνητα για να μεταβούν τελικά ήδη εξαντλημένα στα σχολεία όπου λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα.

Προσχήματα

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης» υποστηρίζει πως αυτή η κατάσταση συντηρείται «συνειδητά απ’ όλες τις διοικήσεις για να συκοφαντηθεί το ειδικό σχολείο για να μπορέσει να κλείσει και πιο εύκολα μιας και από χρόνια είναι κατεύθυνση της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης, πράγμα που επιβεβαιώνεται με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο με το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία, της κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του 2020. Τα προσχήματα που εμφανίζει η διοίκηση για την έλλειψη οικονομικών πόρων και χώρων τα γυρίζουμε πίσω ως προκλητικά απαράδεκτα όταν ο Δήμος της Αθήνας είναι ένας από τους πιο φορομπηχτικούς, με τεράστια έσοδα, και όταν δαπανούνται τεράστια ποσά για έργα “βιτρίνας”, στήριξης της επιχειρηματικότητας, μεγάλους περιπάτους αλλά και σόου».

«Οι γονείς στέλνουν παιδιά με αναπηρία σε γειτονικούς δήμους, να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα. Ή, υποχρεώνονται να τα κρατάνε σπίτι ή τα στέλνουν σε ιδιωτικές δομές. Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται κανείς στον δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας», σημείωσε ο Νίκος Φίλης

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ενημερώνοντας πως μετά το ΦΕΚ επί ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν αρκετές δομές στη χώρα, όχι όμως στην Αθήνα. «Δεν έχει γίνει το παραμικρό. Οι γονείς στέλνουν παιδιά με αναπηρία σε γειτονικούς δήμους, να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα. Ή, υποχρεώνονται να τα κρατάνε σπίτι ή τα στέλνουν σε ιδιωτικές δομές. Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται κανείς στον δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Αν ήταν κολέγιο, θα το είχαν… ανοίξει δυο φορές. [...] το υπουργείο πρέπει να το πάρει πάνω του, όχι να κρύβεται πίσω από την απάθεια του δήμου. Επισημαίνω ότι υπάρχει κατάλληλο ιδιόκτητο οικόπεδο, στους Ανω Αμπελόκηπους».

6.000 παιδιά εκτός δομών

Σύμφωνα με τον σύλλογο «Αριστοτέλης», με βάση τα κατώτατα διεθνή στάνταρ και τον μαθητικό πληθυσμό του δήμου της Αθήνας, οι μαθητές με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες που θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι σε δομές ειδικής αγωγής, τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, είναι τουλάχιστον 7.000. Από αυτούς, στα ειδικά σχολεία του δήμου της Αθήνας είναι ενταγμένοι περί τους 500 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, άλλοι τόσοι και λίγοι παραπάνω στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη, ενώ γύρω στις 6.000 είναι εκτός των δομών της ειδικής αγωγής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
Αντιδράσεις για την αντιπαιδαγωγική και πρόχειρη λύση των κοντέινερ σε προαύλια σχολικών μονάδων που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου
Υπερκοστολόγηση, προχειρότητα, έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους επιστήμονες των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων κακογουστιά, καθημερινή ταλαιπωρία και μηδενική μέριμνα για ανθρώπους με αναπηρία...
Οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισχύς εν τη ενώσει... κατά του Μεγάλου Περίπατου
Διευρύνεται το μέτωπο των πολιτικών αντιδράσεων απέναντι στους σχεδιασμούς του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο κι ενώ συγκοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι εμφανίζονται διχασμένοι.
Ισχύς εν τη ενώσει... κατά του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
Δυναμική και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ήταν η απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στη χωροθέτηση του σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.
«Εξω το Μετρό από την πλατεία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα
Περίπου 200 κάτοικοι ζητούσαν να σταματήσουν τα έργα και έμειναν στο σημείο επί ώρες, ενώ όταν κινήθηκαν προς το εργοτάξιο δέχτηκαν χημικά και σπρωξιές από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η διάλυση της πλατείας Εξαρχείων ξεκίνησε ξημερώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας