• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.1°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.7°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.1°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  62%
EUROKINNISI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο πλευρό προσφυγικής οικογένειας τα Τρίκαλα

 • A-
 • A+
Με απέλαση απειλούνται ο πρόσφυγας Σαφάρ Σααντού και η οικογένειά του μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου. ● Ο δήμαρχος Τρικκαίων δεσμεύτηκε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη παραμονή της εφταμελούς οικογένειας στη χώρα. ● Συλλογή υπογραφών από την τοπική κοινωνία. ● Την Πέμπτη εκδικάζεται η υπόθεσή τους για αίτηση αναστολής.

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία των Τρικάλων αλλά και η δημοτική αρχή συντάσσονται στο πλευρό του πρόσφυγα Σαφάρ Σααντού και της οικογένειάς του που κινδυνεύουν με απέλαση από τη χώρα. Παρά την έντονη επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα, που τα θεωρούν πλέον δεύτερη πατρίδα τους, κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα. Με δύο απορριπτικές αποφάσεις από την Υπηρεσία Ασύλου, η οικογένεια έχει προσφύγει ήδη στο διοικητικό δικαστήριο για αίτηση αναστολής και η υπόθεση εκδικάζεται αύριο.

Το ταξίδι της εφταμελούς οικογένειας προς την Ευρώπη ξεκίνησε το 2016, όταν διέφυγαν από την πόλη Ζάκο του Βόρειου Ιράκ. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ίδιος, η σύζυγός του και τα παιδιά τους διαμένουν στην περιοχή των Δικαστηρίων στα Τρίκαλα σε διαμέρισμα μέσω του προγράμματος «ESTIA». Πλήρως ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία, τα παιδιά της οικογένειας πηγαίνουν στο σχολείο, έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα και ο ίδιος ο Σαφάρ, με περισσότερα από 25 χρόνια πείρας στην πλάτη του ως ράφτης, είχε συγκινήσει την τοπική κοινωνία όταν στις αρχές της πανδημίας έραβε προστατευτικές μάσκες που προμήθευε τόσο στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στα Τρίκαλα όσο και στους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου όπου φοιτούσαν τα δύο παιδιά του.

Με την παραμονή τους στην περιοχή να απειλείται, η κοινωνία των Τρικάλων κινητοποιήθηκε ζητώντας το αυτονόητο. Μέχρι χθες, πάνω από 175 υπογραφές είχαν συλλεχθεί για να παραμείνει η οικογένεια του Σααντού στην περιοχή. Στην επιστολή που συνέταξαν εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυοι κάτοικοι, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Εμείς, οι γείτονές τους, γνωρίζοντάς τους στη διάρκεια αυτών των ετών, ζώντας αρμονικά μαζί τους, ζητάμε από την τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβει άμεσα, ώστε η οικογένεια να μην απελαθεί, ιδίως τώρα που οι λευκοί χριστιανοί ορθόδοξοι “κανονικοί” πρόσφυγες αναγνωρίζονται αμέσως ως πρόσφυγες - και ευτυχώς γι’ αυτό».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των κατοίκων με τη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου, ενημερώθηκε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η οικογένεια Σααντού και δεσμεύτηκε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να βρεθεί λύση και να εξασφαλιστεί η μόνιμη παραμονή της στη χώρα.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόδωρος Καραγιάννης, «ο αρμόδιος για την έκδοση απόφασης εξέδωσε μια απορριπτική απόφαση στερούμενη κάθε σχετικής αιτιολογίας που απαιτείται. Ως αποτέλεσμα

προσβάλλουμε αυτή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και θεωρούμε ότι θα βρούμε τη δέουσα αντιμετώπιση από τον Ελληνα δικαστή. Πέραν, όμως, της συγκεκριμένης απόρριψης τίθεται εν γένει η κατάργηση της σχετικής άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους που οδηγεί απαρέγκλιτα στην καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν δύναται ένα ευρωπαϊκό κράτος να μη διαθέτει μια διαδικασία που να αξιολογεί και να επιβραβεύει την ενσωμάτωση και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία».

Το ζήτημα έφερε πρόσφατα στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που σε σχετική ερώτηση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η παραμονή της οικογένειας στη χώρα. Υπογραμμίζει μάλιστα πως πρέπει «να επανέλθουν σοβαρές εγγυήσεις για τις αιτήσεις ασύλου που έχουν περικοπεί και ιδίως οι διατάξεις για την παροχή άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους [...] για να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επιστρέφονται άνθρωποι που είτε κινδυνεύουν στις χώρες καταγωγής τους, είτε συντρέχουν λόγοι υγείας, είτε έχουν πετύχει υψηλό βαθμό ένταξης».

Η ιστορία της οικογένειας Σααντού θυμίζει έντονα την πρόσφατη υπόθεση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά που κινδύνευε με απέλαση ως συνέπεια του νομικού κενού που αφορά τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους – και τότε ήταν η δυναμική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Δημητρίου και μερίδας του Τύπου που οδήγησε στην πολυπόθητη έγκριση του αιτήματός του για χορήγηση ασύλου από την Αρχή Προσφύγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας σπουδαίος ζωγράφος εγκλωβισμένος σε κοντέινερ
Ο Μπουκάκα Ταντού Νέβες, πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που κινδυνεύει με απέλαση από το ελληνικό κράτος, εξακολουθεί να εκφράζεται με την τέχνη και εκθέτει τα έργα του στο Σεράφειο.
Ενας σπουδαίος ζωγράφος εγκλωβισμένος σε κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο νεαρός Πακιστανός αποφοίτησε με άριστα, αλλά δεν του δίνουν άσυλο
O Waqar Muhammad από το Πακιστάν παρ’ όλο που έμαθε άπταιστα ελληνικά και προσαρμόστηκε στη χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να απελαθεί και αν παραμείνει εδώ, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του.
Ο νεαρός Πακιστανός αποφοίτησε με άριστα, αλλά δεν του δίνουν άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων
Κινδυνεύει με απέλαση η κουρδική οικογένεια Αλί από το Ιράκ. Στήριξη από τους καθηγητές του 4ου Γυμνασίου όπου φοιτούν τρία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, αλλά και από την Ζ' ΕΛΜΕ.
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
Σύμφωνα με την έρευνα δεν μπόρεσαν να καταγράψουν το αίτημά τους για άσυλο πολλοί ευάλωτοι, μεταξύ των οποίων θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής και έμφυλης βίας και ένα άτομο με ακρωτηριασμένα μέλη.
«Μπλοκαρισμένοι στο σύστημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολέθριες οι επιπτώσεις της πανδημίας για τα δικαιώματα του παιδιού
Η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη και της UNICEF αποδεικνύουν από την άνιση πρόσβαση των παιδιών στην τηλεκπαίδευση και τις ολέθριες συνέπειες του λοκντάουν στην ψυχική τους υγεία, μέχρι τη ραγδαία αύξηση της...
Ολέθριες οι επιπτώσεις της πανδημίας για τα δικαιώματα του παιδιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας