• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.1°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.1°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 11.1°C
  0 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 17.7°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.2°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  0 BF
  75%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοδιοικητικά και εκλογικά στο νομοσχέδιο - σκούπα

 • A-
 • A+
Μεταξύ των άρθρων προβλέπεται: ● Παράταση για διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις 30 Ιουνίου. ● Ελαστικοποίηση του ισχύοντος πλαισίου για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών. ● Κατάργηση της δυνατότητας των επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να εισηγούνται προς συζήτηση θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα εκτός της ημερήσιας διάταξης.

Στη διόρθωση μιας αδικίας, στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας για τις διορθώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, με ρύθμιση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα που αναρτήθηκε χθες το πρωί προς διαβούλευση (opengov.gr).

Με το άρθρο 45 προβλέπεται ότι η υφιστάμενη παράταση, που εκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, καταλαμβάνει και όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 23 Μαρτίου 2022, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν δηλώσεις στο επίμαχο διάστημα, εμπίπτουν και αυτοί στις ευνοϊκές διατάξεις.

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της λήξης της προηγούμενης προθεσμίας (31/12/2021) και της ημερομηνίας στην οποία δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της παράτασης (24/3/2022). Κατά την ερμηνεία ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών, όσοι υπέβαλαν δηλώσεις στο επίμαχο διάστημα, δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με την καταβολή αναδρομικών τελών σε βάθος 15ετίας, ανάλογες προσαυξήσεις και βαρύτατα πρόστιμα.

Το προωθούμενο άρθρο προβλέπει ότι εμπίπτουν στη ρύθμιση και όσοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν δηλώσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους κι επομένως, έχοντας υποβάλει δήλωση ορθών στοιχείων για τις επιφάνειες των ακινήτων τους, διαγράφουν το σύνολο των προστίμων και ακόμη μπορούν να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στις σωστές επιφάνειες σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 –και μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης– με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν δηλώσεις μεταξύ 1/1/2022 και 23/3/2022 πλήρωσαν ποσά μεγαλύτερα των όσων υπολογίζονται με βάση την ευνοϊκή ρύθμιση (π.χ. κάποιο πρόστιμο), η χρηματική διαφορά θα τους επιστραφεί κατόπιν αίτησής τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αποτελείται από 52 άρθρα συνολικά, που συνοπτικά αφορούν:

● Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού της Ε.Ε. (2019/788) για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω συλλογής υπογραφών να παρεμβαίνουν στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

● Αλλαγές - νομοτεχνικές βελτιώσεις (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) σε διατάξεις που διέπουν την εκλογική νομοθεσία και τον έλεγχο δαπανών των πολιτικών κομμάτων

● Θέματα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκλογικές... διευκολύνσεις

Σε κατεύθυνση ελαστικοποίησης και όχι ενίσχυσης του ισχύοντος πλαισίου για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών κινούνται μια σειρά από άρθρα που προωθούνται με το νομοσχέδιο - «σκούπα» του ΥΠΕΣ.

Ειδικότερα:

● Αυξάνεται σε 40.000 ευρώ ετησίως (από 20.000 ευρώ, σύμφωνα με το Π.Δ. 15/2022) το ποσό που μπορούν να δαπανούν για πληρωμές σε τρίτους, χωρίς να κάνουν χρήση των τραπεζικών τους λογαριασμών, όσα κόμματα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. «Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αποδείξεις, τιμολόγια και συναφή παραστατικά που να αποδεικνύουν τη δαπάνη», σύμφωνα με εδάφιο που προστίθεται στο ισχύον πλαίσιο.

● Αυξάνεται σε 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) το ποσό που μπορούν να δαπανούν εκτός των τραπεζικών τους λογαριασμών οι υποψήφιοι βουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο.

● Με το επιχείρημα του «εξορθολογισμού», επεκτείνεται στο πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους (από δίμηνο, που ισχύει σήμερα) η περίοδος κατά την οποία πρέπει να συνταχθεί και να υποβληθεί ο ετήσιος ισολογισμός των πολιτικών κομμάτων.

● Το έργο της Επιτροπής Ελέγχου δαπανών των οικονομικών των υποψήφιων βουλευτών/ευρωβουλευτών, σχετικά με τις εισφορές σε είδος που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, περιορίζεται στον έλεγχο της χρηματικής αποτίμησης των «δώρων» που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, αντί της πλήρους καταγραφής και αποτίμησης που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο. Η καταγραφή και αποτίμηση των εισφορών σε είδος θα αποτελεί πλέον υποχρέωση των ελεγχόμενων.

● Με το επιχείρημα της «εκλογίκευσης» των επιβαλλόμενων ποινών, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμό κομμάτων για μη εμπρόθεσμη δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού θα ανέρχεται πλέον σε ποσοστό μεταξύ 1%-5% της τελευταίας (τακτικής ή εκλογικής) κρατικής χρηματοδότησης. Με το ισχύον πλαίσιο, το ποσοστό ποινής είναι σταθερό στο 5%.

● Μειώνεται στο 20% (από 50%) της τελευταίας κρατικής χρηματοδότησης το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις περί εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων.

● Αν κάποιος υποψήφιος ή εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής υποβάλει εκπρόθεσμη ή ελλιπή δήλωση εκλογικών δαπανών και εσόδων, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει πρόστιμο «μέχρι το 10% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης».

● Οι παραπάνω, με το Π.Δ. 15/2022, απειλούνται με πρόστιμο «μέχρι το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης» σε περίπτωση που παραβούν τη νομοθεσία περί εσόδων και δαπανών τους. Με τις προωθούμενες διατάξεις, το πρόστιμο πέφτει σε ύψος έως 20% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης «και μέχρι 5.000 ευρώ».

Τέλος, προβλέπεται ότι ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με ψηφοδέλτια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους θα γίνεται με μέριμνα των κομμάτων, χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ολο και δημοκρατικότερα!

Και ρύθμιση - φίμωση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων περιλαμβάνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Με το άρθρο 42, καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να εισηγούνται προς συζήτηση (και προς λήψη απόφασης) θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Το σχετικό δικαίωμα διατηρείται μόνο στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Αφαιρείται από την αντιπολίτευση «προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιχείρημα που έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική που δέχονται τα νομοθετήματα της κυβέρνησης Ν.Δ. για επιβολή «κατ' οικονομίαν Δημοκρατίας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο έλεγχος πάει... περίπατο

Δυνατότητα να προσπεράσουν τον έλεγχο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποκτούν αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών αρχών για ένα σύνολο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση ποδηλατόδρομων, αλλαγές στη διατομή οδοστρώματος κ.ά.).

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι οι σχετικές αποφάσεις των ΟΤΑ που έχουν ληφθεί «με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών τους» -δηλαδή και από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία- θα πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης. Αν παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία, «η χορήγηση της εγκρίσεως τεκμαίρεται», δηλαδή ο ελεγκτικός ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης... πάει περίπατο!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρων δημοτικών κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 300 κατοίκων «ανοίγει» η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στον αέρα πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ενισχύεται ο λόγος της Αυτοδιοίκησης στο νομοθετικό έργο. Στη συγκρότηση της Μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης,...
Συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτριώνει 8 οικόπεδα
Τη... λίστα των οκτώ απαλλοτριώσεων οικοπέδων τις οποίες θα υλοποιήσει πρώτες ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ενημερώνοντας για τη σχετική επιχορήγηση ύψους 14,1 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε...
Ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτριώνει 8 οικόπεδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φίμωτρο» στις αντιπολιτεύσεις των δήμων
«Γαλάζιο» καπέλο στους ΟΤΑ, τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει -παρά τις όποιες τροποποιήσεις στη σχετική διάταξη- στη φίμωση των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων.
«Φίμωτρο» στις αντιπολιτεύσεις των δήμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απώλειες για τη Δεξιά στις εκλογές της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ
Στο 9ο Συνεδρίο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης «έσπασε» η επί μακρόν κυριαρχία της ΔΑΚΕ και πλειοψήφησε η συμπαράταξη «Αγωνιστική Πρωτοβουλία».
Απώλειες για τη Δεξιά στις εκλογές της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη συνάδουσα με το Σύνταγμα τη ρύθμιση για τον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές περιοχές • Εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις προσφυγών κατά του ίδιου νόμου.
Αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας