• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτοι και οι ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ

 • A-
 • A+
Οι ιδιώτες ερευνητές περιμένουν για πάνω από 6 μήνες τις πληρωμές για τις «σταθερές» έρευνες, ενώ οι απογραφείς της Στατιστικής Αρχής παραμένουν στο άγνωστο. ● Νέες επιστολές διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους και πολλά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Εφ.Συν.». ● Πορεία ομαλοποίησης βλέπουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που δεν παραγνωρίζουν τις υπαρκτές ελλείψεις σε προσωπικό, τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η υπηρεσία.

Δεν είναι μόνο οι απογραφείς που έχουν μείνει στο «περίμενε» από την ΕΛΣΤΑΤ. Εκτός από τους χιλιάδες απογραφείς που φοβούνται ότι ίσως φτάσουν να περιμένουν ακόμα και ώς το τέλος του έτους για να πάρουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για τους μήνες που δούλεψαν, απλήρωτοι για 6 έως 8 μήνες κατά μέσο όρο παραμένουν οι ερευνητές-ιδιώτες συνεργάτες της ΕΛΣΤΑΤ που εργάζονται σε μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες έρευνες όπως εκείνες για τα νοικοκυριά, το εργατικό δυναμικό, τις επιχειρήσεις κ.ά.

Πηγές της ΕΛΣΤΑΤ στις οποίες απευθυνθήκαμε βλέπουν, πάντως, πορεία ομαλοποίησης στις πληρωμές, μιλώντας για αποπληρωμή των απογραφέων τον Ιούλιο και όσο το δυνατόν γρηγορότερη για τους ιδιώτες συνεργάτες. Επισημαίνουν όμως παράλληλα τις ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία, που καθυστερούν τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Στα τέλη Μαΐου, 36 ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της υπηρεσίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Εργασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν έρευνες που ολοκληρώθηκαν πριν από 10 μήνες, για τις οποίες δεν έχουν εξοφληθεί όλοι οι συνεργάτες, όπως και έρευνες που παραδόθηκαν εδώ και 7-9 μήνες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής τους.

Εξαιτίας αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης, αρκετοί από τους συνεργάτες-ερευνητές, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τη συγκεκριμένη εργασία ως μοναδική πηγή εσόδων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού όπως και μεγάλη δυσκολία στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους που συνεχίζουν να τρέχουν.

Σύμφωνα με την επιστολή των ερευνητών, τους τελευταίους δύο μήνες δίνεται προτεραιότητα στην πληρωμή των αμοιβών των τομεαρχών της απογραφής πληθυσμού, την οποία θα ακολουθήσει η διαδικασία της εξόφλησης των απογραφέων. Το γεγονός είχαν επιβεβαιώσει και πηγές της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (15/4: «Απλήρωτοι απογραφείς σε απόγνωση»).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Οι ερευνητές θεωρούν απόλυτα κατανοητή επιλογή την προσπάθεια αποπληρωμής των απογραφέων, όμως υπενθυμίζουν στους αρμοδίους ότι και οι ίδιοι τόσο καιρό και εν μέσω πανδημίας συνέχισαν να εργάζονται αδιαλείπτως για τη συλλογή του πρωτογενούς στατιστικού υλικού μέσα σε αυστηρά καθορισμένα χρονικά πλαίσια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας. Οι ιδιωτικοί συνεργάτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτησή τους, κατά μήνα, διαθεσιμότητα 90 ή 120 ή 160 ώρες και αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων κάθε έρευνας στην οποία συμμετέχουν.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τη μεγάλη καθυστέρηση και τη διεκπεραίωση των πληρωμών με ρυθμούς χελώνας να οφείλονται στη σοβαρή υποστελέχωση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που δεν αναπληρώθηκαν.

Ετσι, ο υπέρογκος φόρτος εργασίας έπειτα και από την ανά δεκαετία διαδικασία της απογραφής βραχυκύκλωσε το σύστημα και την όποια συνέπεια στις πληρωμές που πρέπει να εκκαθαριστούν, ενώ οι απογραφείς (που συνεχίζουν να αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην εφημερίδα μας) και ιδιώτες ερευνητές μένουν κατόπιν ήδη πολύμηνης αναμονής στο άγνωστο για το πότε θα πληρωθούν από μερικές εκατοντάδες έως και μερικές χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Ερώτηση στη Βουλή

Στις 20 Μαΐου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τους απλήρωτους απογραφείς. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερες καταγγελίες και δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη δυσαρέσκεια των απογραφέων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι πέντε μήνες μετά το τέλος της απογραφής.

Οπως μας διευκρινίστηκε από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ, οι πληρωμές των ιδιωτών συνεργατών έχουν ομαλοποιηθεί. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην απασχόληση της πλειονότητας του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ στις πρόσφατες Γενικές Απογραφές (Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών), με τις διαδικασίες να προχωρούν σύμφωνα με τις διατάξεις που απαιτούν τόσο το Δημόσιο Λογιστικό (νόμος 4270/2014) όσο και το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (νόμος 4387/2016).

Επίσης, όπως υπαγορεύει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, έχει πληρωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 12.000 τομεαρχών της απογραφής, ενώ από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των περίπου 47.000 απογραφέων, των οποίων ο ορισμός και η εργασία έγιναν αργότερα σε σχέση με τους τομεάρχες. Οι πληρωμές των απογραφέων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν δεσμευτεί αρκετοί από τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή ιδιωτών συνεργατών (ερευνητές/τομεάρχες/απογραφείς).

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν την υποστελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό 639 ατόμων σε όλη την Ελλάδα έναντι 1.076 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Οπως καταλήγουν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την άμεση στελέχωση της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα και η πρόσκληση από το ΑΣΕΠ για 115 άτομα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φορείς της Δημόσιας Διοίκησης που με διατάξεις «κατά παρέκκλιση» απορροφούν προσωπικό το οποίο απολαμβάνει ειδικά μισθολόγια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απογραφή (δεν) ολοκληρώθηκε
Μειωμένος κατά 3,5% φέρεται να είναι ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φτάνοντας τα 10.432.481 άτομα το 2021.
Η απογραφή (δεν) ολοκληρώθηκε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι απογραφείς σε απόγνωση
Αρκετοί απογραφείς έχουν παραδώσει τα δεδομένα που συνέλεξαν, ακόμα και από τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά δεν έχουν ακόμα καμία ενημέρωση από την ΕΛΣΤΑΤ για το πότε θα πληρωθούν, ούτε και τα ακριβά ποσά που θα...
Απλήρωτοι απογραφείς σε απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και ο έλεγχος των δεδομένων και των τριών φάσεων της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών 2021, της πρώτης ψηφιακής απογραφής στη χώρα.
Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικές χάντρες 35 εκατ. ευρώ το πριμ σε δημόσιους υπαλλήλους
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε αποδοτικούς εργαζόμενους στο Δημόσιο μένουν αδιευκρίνιστα ο χρόνος εφαρμογής του, το εύρος των δικαιούχων και τα κριτήρια...
Προεκλογικές χάντρες 35 εκατ. ευρώ το πριμ σε δημόσιους υπαλλήλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας