• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου

 • A-
 • A+
Στο δημοτικό συμβούλιο εκ νέου σήμερα η υπόθεση, έπειτα από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου. ● Σωτ. Ζαριανόπουλος («Λαϊκή Συσπείρωση»): «Η διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη και να “μη συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις”».

Την επανάληψη των διαδικασιών από την αρχή για την υπόθεση μετονομασίας της οδού που έφερε το όνομα του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου προτείνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, μετά την πρωτοφανή αναθεωρητική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου (υπ’ αριθμ. 383/26-03-2018) που ακύρωνε την ονομασία του δρόμου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Παράλληλα όμως η διοίκηση δεν αλλάζει το όνομα στην οδό –παραμένει δηλαδή η Αλμπέρτου Ναρ– μέχρι να λήξουν όλες οι διαδικασίες. Ηδη υπήρξαν αντιδράσεις από την αριστερή αντιπολίτευση που καλεί τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να μην κρύβεται πίσω από δικαστικές αποφάσεις.

Οι απόγονοι Χρυσοχόου μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου («Κακώς άλλαξε όνομα η οδός Χρυσοχόου που αποδόθηκε επί χούντας», «Εφ.Συν.», 7.4.2022) ζήτησαν στις 24 Απριλίου από τον δήμο να ακυρωθεί η μετονομασία και η Νομική Υπηρεσία (Ν.Υ.) του δήμου εισηγήθηκε στη διοίκηση την επανάληψη της διαδικασίας «από την αρχή με την ακόλουθη σειρά:

Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου της Ε' Δημοτικής Ενότητας, περί της μετονομασίας ή όχι της οδού από Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ. Εν συνεχεία και εφόσον το Συμβούλιο της Ε' Δημοτικής Ενότητας λάβει και πάλι απόφαση υπέρ της μετονομασίας, θα πρέπει με την ίδια απόφασή του να αιτηθεί από την επιτροπή του άρθρου 8 να γνωμοδοτήσει σχετικά, υποβάλλοντας προς αυτήν τα σχετικά στοιχεία και την ακυρωτική δικαστική απόφαση».

Η διοίκηση του δήμου αποδέχεται την πρόταση της Ν.Υ. να παραμείνει η οδός ως Αλμπέρτου Ναρ ώς τη λήξη της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου δεσμεύει την επιτροπή του άρθρου 8 «μόνον ως προς το ζήτημα της αιτιολογίας της γνωμοδότησής της», αρκεί να μην επαναληφθούν οι προηγούμενες «πλημμέλειες».

Η επιτροπή λοιπόν «έχει την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ανατρέξει και σε άλλες ιστορικές πηγές πλην του ΚΙΘ, προς άντληση περισσότερων αξιόπιστων ιστορικών στοιχείων, σχετικά με το ζήτημα». Δεν μπορεί δηλαδή να περιοριστεί σε στοιχεία της προηγούμενης γνωμοδότησης.

Το θέμα βέβαια είναι ότι το δικαστήριο αξιολόγησε την κρίση της διοίκησης του δήμου για ιστορικά γεγονότα και εδώ τίθεται ζήτημα αν ο δήμος πρέπει να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης και γιατί δεν το πράττει για να ανατρέψει τον δικαστικό έλεγχο ιστορικών στοιχείων και συμπερασμάτων από τα οποία το δικαστήριο χρησιμοποίησε μόνο τα «θετικά» για τον Χρυσοχόου στοιχεία, πέραν του ότι είχε θεωρήσει το διορισμένο από τη χούντα δημοτικό συμβούλιο που είχε αποφασίσει την αρχική ονοματοθεσία ως μια… φυσιολογική κατάσταση.

Παράλληλα υπάρχει σφοδρός πολιτικός αντίλογος. Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημοτικό συμβούλιο, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» επιτίθεται στη διοίκηση Ζέρβα διότι «σπεύδει ταχέως να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο τη συμμόρφωσή του στη δικαστική απόφαση που ακυρώνει τη μετονομασία οδού της πόλης από Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Δείχνει σαν να λύθηκαν τα χέρια της να κλείσει πάλι το "προεκλογικό" μάτι της στην Ακροδεξιά (όπως και με την απόφασή της να τιμήσει τον Μάνθο Τσούγκα, επίσημο εκπρόσωπο του «κόμματος» του έγκλειστου, καταδικασμένου ναζιστή Κασιδιάρη)». Ο κ. Ζαριανόπουλος ρωτά τη διοίκηση: «α) Δέχεται η ιστορία της πόλης (την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί) να γράφεται όχι από ιστορικούς, αρχεία, ντοκουμέντα, τη λαϊκή μνήμη, αλλά να "ξαναγράφεται" από την απόφαση ενός δικαστή και β) δέχεται ότι όποιος μιλά, υπερασπίζεται την Ιστορία, καταδικάζει το τέρας του φασισμού, τους σφαγείς του λαού και του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πρέπει να απειλείται με μηνύσεις και αγωγές χιλιάδων ευρώ;».

«Αν τα δέχεται», αναρωτιέται ο κ. Ζαριανόπουλος, «θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπεί την πόλη, την ιστορία και τους δημότες της;», διότι «για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν γεννάται λόγος: είναι πρωταθλήτρια». Θεωρώντας λοιπόν ότι «σεβασμός στην Ιστορία σημαίνει ένα πράγμα: να σταματήσει κάθε συζήτηση για ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου» ζητά «την ευθύνη της "μη συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις" να αναλάβει όλο το δημοτικό συμβούλιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
Συνεργεία εργολάβων σαρώνουν κυριολεκτικά τις φυλλωσιές των δέντρων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ως αντιεπιστημονική και καταστροφική.
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια μετά... μουσικής
Ούτε για την υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης δεν θα γινόταν τέτοια φασαρία. Συνέβη και αυτό. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, έκανε «κορδελάκια» γιατί στα εγκαίνια και την παράδοση στην...
Εγκαίνια μετά... μουσικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Mε 3 υπέρ, ένα λευκό ο αγώνας επιτέλους δικαιώνεται!
Δέκα χρόνια χρειάστηκαν -και μένει και ένα ελάχιστο διαδικαστικό προς ολοκλήρωση- προκειμένου να φτάσουμε στην απόφαση της επιτροπής ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με 3 ψήφους...
Mε 3 υπέρ, ένα λευκό ο αγώνας επιτέλους δικαιώνεται!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ραψωδία του αλυσοπρίονου στη Θεσσαλονίκη
Αν κάτι δουλεύει ακατάπαυστα στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό είναι το αλυσοπρίονο. Μετά την οδό Κρήτης, σειρά παίρνουν άλλα 333 δέντρα σε διάφορους δρόμους της πόλης.
Ραψωδία του αλυσοπρίονου στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν και... ανύπαρκτα δέντρα
Καταγγελίες για τη σύμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης που αναφέρεται σε διαμόρφωση κώμης ή κοπή περισσότερων από 80.000 δέντρων όταν σε όλη την πόλη υπάρχουν μόλις 55.000!
Κλαδεύουν και... ανύπαρκτα δέντρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας