• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.5°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 10.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 6.5°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.9°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.5°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.1°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.2°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομα τα συστήματα διακοπής επικοινωνίας

 • A-
 • A+
Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε ερώτημα για τα jammers. Η ΕΕΤΤ σημείωσε πως η πώληση και χρήση των συστημάτων διακοπής ασύρματης επικοινωνίας δεν επιτρέπεται στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει τη χρήση τους για λόγους δημόσιας ασφάλειας ● Ωστόσο, παρά το νομοθετικό κενό, έχει αναφερθεί η λειτουργία τέτοιων συστημάτων σε αρκετές περιπτώσεις.

Παράνομα είναι τα συστήματα διακοπής ασύρματης επικοινωνίας, τα αποκαλούμενα jammers, που νεκρώνουν τα κινητά τηλέφωνα και συχνά διαβάζουμε ότι ενεργοποιούνται σε εκδηλώσεις όπου μετέχουν «υψηλοί προσκεκλημένοι» ή σχεδιάζεται να τοποθετηθούν για την προστασία της Βουλής και κυβερνητικών κτιρίων.

Το νομοθετικό κενό για τη χρήση τους αποκαλύπτει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα κυκλώματα στις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι «καλωδιώνονται» και καταφέρνουν να περάσουν «τα σήματα» μέσω ασύρματης... υποβοήθησης.

Με το συγκεκριμένο θέμα είχε ασχοληθεί προσφάτως η «Εφ.Συν.» (18/5/2022 «Καταγγελίες για “μαφία” στις εξετάσεις οδήγησης») καθώς όλο και συχνότερα εντοπίζονται τέτοιες περιπτώσεις στις αίθουσες όπου διενεργούνται θεωρητικές εξετάσεις. Μάλιστα, όταν δημοσιεύσαμε το συγκεκριμένο θέμα, είχε προκύψει και μια ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και απουσία μέτρων ασφαλείας.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής έστειλε έγγραφο προς την ΕΕΤΤ ζητώντας τη συνδρομή της σχετικά με τη χρήση «ραδιοεξοπλισμού για τη μη αναμετάδοση σήματος στις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων». Οπως ανέφερε, «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες έξωθεν παρεμβάσεων με σκοπό την υποβοήθηση εξεταζόμενων υποψηφίων οδηγών με τη βοήθεια ασύρματης επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, ακουστικά ψείρες, μικροκάμερες) χωρίς να μπορούν να παρεμποδιστούν από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών αφού ο έλεγχος για τον εντοπισμό ασύρματων συσκευών προϋποθέτει σωματικό έλεγχο, τον οποίο δύνανται να διενεργήσουν αποκλειστικά τα Τμήματα Ασφαλείας». Η Γενική Διεύθυνση ανέφερε ότι γίνονται συλλήψεις τέτοιων κυκλωμάτων (πρόσφατα στις 16/3 και 5/4/2022), χωρίς όμως το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται ριζικά, ενώ συχνά προκαλείται και «στοχοποίηση υπαλλήλων».

Η απάντηση της ΕΕΤΤ ήρθε στις 23 Μαΐου και ήταν γενικότερα αποκαλυπτική. Οπως ανέφερε αρχικά, «η πώληση και η χρήση jammers δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις Οδηγίες 2014/30 και 2014/53 της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Συνέχιζε, όμως, προσθέτοντας: «Η νομοθέτηση πλαισίου για χρήση των συσκευών αυτών αποκλειστικά για σκοπούς που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια παραμένει εκκρεμής και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ».

Με άλλα λόγια, η ΕΕΤΤ επιστρέφει την ευθύνη στα υπουργεία που είναι συναρμόδια να νομοθετήσουν σχετικά, στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά κατά κύριο λόγο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς αφορά ραδιοσυχνότητες και προφανώς το Προστασίας του Πολίτη.

Κάπου εδώ όμως τίθενται και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τέτοιων συστημάτων ή τον σχεδιασμό της χρήσης τους εδώ και χρόνια:

◾️ Η πιο πρόσφατη αναφορά σε τέτοια συστήματα έγινε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Τότε, όλα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν με έμφαση ότι για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων είχαν ληφθεί «δρακόντεια μέτρα», μεταξύ των οποίων jammers, drones αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές.

◾️ Τη χρήση jammers συναντούμε συχνά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν το δόγμα «Νόμος και τάξη» γνώριζε μεγάλες δόξες πριν καν προκύψει η πανδημία. Τον Οκτώβριο του 2019, μιλώντας για τα μέτρα που θα ληφθούν στις φυλακές, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, έλεγε στη Βουλή ότι θα τοποθετηθούν συσκευές jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων.

◾️ Εναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020, άλλα δημοσιεύματα μιλούσαν για «τροχιά υλοποίησης» ενός σχεδίου που είχε αποφασίσει ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για ηλεκτρονική ασπίδα πάνω από το Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να αποτραπεί επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της Αστυνομίας είχαν μελετήσει τέτοιες «ασπίδες» που απαρτίζονται από ειδικές κάμερες, ραντάρ και jammers. Προφανώς, όμως, δεν ασχολήθηκαν με το κενό στο νομοθετικό πλαίσιο... Υπενθυμίζεται ότι πολλά χρόνια νωρίτερα δοκιμάστηκαν τέτοια συστήματα στη Βουλή αλλά και σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπως των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις στους κρατουμένους, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα το 2013.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικυρώθηκε και επισήμως το προαναγγελθέν... λουκέτο
Διακόπτουν οριστικά τις δραστηριότητές τους στον τομέα της Ενέργειας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τον ερχόμενο Μάιο. Ο κρατικός φορέας, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο εξισορρόπησης στην «καυτή» αγορά του...
Επικυρώθηκε και επισήμως το προαναγγελθέν... λουκέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σώζεται το παρκάκι στον σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων
Σε μία απόφαση υπεράσπισης των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, που τόσο λείπουν από την Αθήνα, κατέληξε το Διοικητικό Εφετείο της πρωτεύουσας ύστερα από προσφυγές συλλογικών φορέων στους Αμπελοκήπους για το...
Σώζεται το παρκάκι στον σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για βραχόπτωση στην Κακιά Σκάλα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Οικονομικών στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» για το πολύωρο κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκλήθηκε από βράχους που έπεσαν...
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για βραχόπτωση στην Κακιά Σκάλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τον θόρυβο που φτάνει από τις υπόγειες σήραγγες μέσα στα σπίτια
Για έντονο και ενοχλητικό θόρυβο από το υπόγειο μετρό στη νεότευκτη επέκταση προς Πειραιά διαμαρτύρονται εδώ και μήνες δεκάδες κάτοικοι από περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στους σταθμούς «Νίκαια» και...
Διαμαρτυρίες για τον θόρυβο που φτάνει από τις υπόγειες σήραγγες μέσα στα σπίτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία από 1.000 ταξί στην Αθήνα
Καταθέτουν λίστα με αιτήματα για μειώσεις φόρων, αυξήσεις στα κόμιστρα και θεσμικές αλλαγές προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πορεία από 1.000 ταξί στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας