• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.9°C / 37.4°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.4°C / 38.8°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 38.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.4°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 36.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 33.1°C
  3 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.4°C / 37.4°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.9°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.1°C / 35.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.5°C / 37.7°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.1°C / 36.1°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες

 • A-
 • A+
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής έπεφταν συνεχώς. ● «Προχειρότητα, άγνοια δημόσιας διοίκησης και αδιαφορία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Ενα ακόμα επιτελικό... μπάχαλο προκαλεί η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της γύρω από την οργάνωση των Κτηματολογικών Γραφείων. Διαπληκτισμοί και ουρές κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες, καθώς επικράτησε αλαλούμ για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών την ώρα που τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής έπεφταν συνεχώς.

Οπως έγραφε και πριν από λίγο καιρό η «Εφ.Συν.» («Κτηματολόγιο υπό διάλυση», 15/3/2022), μια δημόσια υπηρεσία που στοίχισε 1,2 δισ. ευρώ και είναι από τις πιο «πλούσιες», καθώς αποκομίζει έσοδα που διαμορφώνουν ήδη αποθεματικό 600 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε περιδίνηση, με χιλιάδες πολίτες αλλά και επαγγελματίες συναλλασσόμενους (δικηγόρους-συμβολαιογράφους) να ταλαιπωρούνται φτάνοντας σε διαπληκτισμούς με τους υπαλλήλους.

Πριν από ενάμιση χρόνο εξαγγέλθηκε η μεταφορά του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με εξαγγελίες ότι όλα θα γίνονται «με το πάτημα ενός κουμπιού» και η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Τα όσα ακολούθησαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να το αντιμετωπίσει επιφανειακά, σαν ένα ακόμη ψηφιακό έργο, καθώς η στελέχωση των γραφείων εγκαταλείφθηκε, χιλιάδες πράξεις εκκρεμούν ως προς τον νομικό τους έλεγχο και οι ουρές μεγαλώνουν.

Εκτός όμως από τους εργαζομένους του φορέα που διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για την απαξίωση που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση και την εργασία κάτω από τραγικές συνθήκες, οι χειρισμοί προκάλεσαν ένταση και στις τάξεις των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων που αναγκάζονται να στήνονται από τα χαράματα για να κλείσουν τις υποθέσεις τους. Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση των Υποθηκοφυλακείων στα Κτηματολογικά Γραφεία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, εφόσον γίνεται χωρίς την κατάλληλη στελέχωση.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση:

■ Αποφασίζει τον Απρίλιο να κάνει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από την 1η Μαΐου για τους δικηγόρους και από τις 30 Μαΐου για τους συμβολαιογράφους.

■ Ξεσπούν αντιδράσεις καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα πέφτουν συνεχώς και κάποιοι επαγγελματίες δεν διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.

■ Με νεότερη απόφαση, στις 26 Μαΐου, ανακοινώνεται ότι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναβάλλεται για 5 μήνες έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

■ Ομως το ΦΕΚ της τελευταίας απόφασης δημοσιεύεται στις 30/5, στην εσωτερική ενημέρωση των υπηρεσιών επικρατεί σύγχυση και εκατοντάδες δικηγόροι που προσέρχονται να καταθέσουν τα έγγραφα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

Οι ανακοινώσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες και προχθές από το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ). Στις 30/5 τονίζεται ότι εκδόθηκε μεν ανακοίνωση από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, όμως «δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και δίνονται οδηγίες από τη διοίκηση για ισχύ από την 1η Ιουνίου! Χθες, 31/5, το ΣΕΚΤ επανήλθε τονίζοντας ότι τα συστήματα και τα δίκτυα πέφτουν συνεχώς. «Καλές οι ηλεκτρονικές εφαρμογές», λένε, «πλην όμως πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν πιλοτικά ώστε να δούμε κατά πόσο λειτουργούν σωστά και μετά να γίνουν κομμάτι της λειτουργίας του φορέα».

Τέλος, καταγγέλλουν «προχειρότητα στον σχεδιασμό του φορέα, υποστελέχωση, άγνοια δημόσιας διοίκησης και αδιαφορία», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα είναι συνεργάτες του Ελληνικού Κτηματολογίου και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευπρέπεια από τις διοικήσεις του φορέα και του υπουργείου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
Σε 6 μήνες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τιμωρεί την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. ● Πώς προχωρούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Εντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδήλωσαν ήδη την κάθετη αντίθεσή τους με την κατάργηση πλήθους περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του...
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας