• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 29.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 29.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  81%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα απεργία στον ΟΑΣΘ

 • A-
 • A+
Χειρόφρενο τραβάνε σήμερα οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. ● Το επιβατικό κοινό παραμιλά, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. ● «Οι εργαζόμενοι στη συγκοινωνία κουραστήκαμε πλέον να ακούμε υποσχέσεις και παράλληλα να δεχόμαστε συνεχείς μονομερείς βλαπτικές ενέργειες εις βάρος μας», διαμηνύει το Σωματείο του ΟΑΣΘ.

Ακόμη και στα δικαστήρια καταρρέει το κυβερνητικό παραμύθι για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη η οποία σήμερα θα είναι για 24 ώρες χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Η νέα προσφυγή της διοίκησης του Οργανισμού κατά της απεργίας εκδικάστηκε μεν χθες στο Πρωτοδικείο αλλά η απόφαση θα γνωστοποιηθεί αύριο. Διόλου τυχαία η παραπομπή, αφού το Πρωτοδικείο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό καθώς τις δύο προηγούμενες φορές που είχε κηρύξει τις κινητοποιήσεις παράνομες είδε αντιστοίχως τις αποφάσεις του να ακυρώνονται από το Εφετείο, που δικαίωσε πανηγυρικά τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ (ΣΕΟΑΣΘ), Γιάννης Δήμκας, το έλεγε εξάλλου πως «ούτε ο νόμος Χατζηδάκη μας σταμάτησε διότι είχαμε τηρήσει όλες τις προβλέψεις». Σε πείσμα ακόμη και των δικαστικών αποφάσεων η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, πανηγύριζε πάντως σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ 27.5.2022) ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς η ανανέωση του στόλου είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Αθήνας. Οπου ανανέωση εννοεί τα ακατάλληλα για τις συνθήκες της πόλης νοικιασμένα λεωφορεία και τα 280 οχήματα που μετά κόπων ο Οργανισμός κινεί καθημερινά.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα κινηθούν απειροελάχιστα οχήματα με προσωπικό ασφαλείας και αναμένεται για ακόμη μια μέρα το επιβατικό κοινό να στενάξει. Και φυσικά ποιος φταίει γι' αυτή την κατάσταση μπορεί να το καταλάβει οιοσδήποτε, αφού ακόμη και το κυβερνητικό αφήγημα έχει σκοντάψει μπροστά στην πραγματικότητα και το δίκιο των εργαζομένων.

Χθες ο ΣΕΟΑΣΘ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και ενδεχομένως η εσκεμμένη κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΑΣΘ προκαλούν αναστάτωση στην πόλη μας, στην αγορά, στη μετακίνηση εργαζομένων και μαθητών, στους μετακινούμενους πολίτες. Για άλλη μια φορά θα ακούσουμε το γνωστό αφήγημα ότι για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι. Το γεγονός ότι εδώ και μήνες εμπαίζουν εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους κανείς από όλους αυτούς δεν έχει την ευθιξία να το δηλώσει».

Κι όχι μόνο αυτό αλλά, όπως έχει πει ο κ. Δήμκας, «τους τελευταίους τέσσερις μήνες μας ζητούν να κάνουμε υπομονή… 3, 4 εβδομάδες…». Και για ποιον λόγο ζητά υπομονή η κυβέρνηση; Για να υπογραφεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που το σωματείο έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση και για την επανακαταβολή δύο επιδομάτων -θέσης ευθύνης και ανθυγιεινού- τα οποία καταβάλλονταν έως και τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά κόπηκαν γιατί δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ από τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

«Κάναμε υπομονή»

«Οι εργαζόμενοι στη συγκοινωνία κουραστήκαμε πλέον να ακούμε υποσχέσεις και παράλληλα να δεχόμαστε συνεχείς μονομερείς βλαπτικές ενέργειες εις βάρος μας. Καθιστούμε μοναδικούς υπεύθυνους για τη νέα επερχόμενη ταλαιπωρία της πόλης μας την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Τους καλούμε, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού». Η αλήθεια είναι πως, αν κάτι μπορεί κανείς να προσάψει στο σωματείο, είναι ότι έκανε υπομονή και άντεξε τον κυβερνητικό εμπαιγμό τόσους μήνες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι στην πόλη δεν έχουν σταματήσει στιγμή οι φήμες περί αντικατάστασης του προέδρου του ΟΑΣΘ, Γιώργου Σκόδρα - την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα, είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και ονόματα αντικαταστατών. Βεβαίως οι φήμες αυτές κρατούν εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, κάποιοι μάλιστα όριζαν ως ορίζοντα εξελίξεων την άνοιξη, μόνο που και αυτή παρήλθε. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι οι σχέσεις του προέδρου με το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι στις καλύτερες στιγμές τους, αλλά στην περίπτωση αυτή σημασία έχουν οι λόγοι. Πολλοί βλέπουν τους «λόγους» να έχουν άκρες μέχρι το Μαξίμου και να σχετίζονται με διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει, αλλά ως κυβέρνηση τον ολοκλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργίες, εξώδικα και στο βάθος ιδιωτικοποίηση
Δύο 24ωρες απεργίες και μία στάση εργασίας μεσοβδόμαδα, ενώ το υπουργείο Μεταφορών απαντά όχι με ικανοποίηση των αιτημάτων αλλά με εξώδικο και παραπέμπει σε επίλυση των θεμάτων τον Σεπτέμβριο.
Απεργίες, εξώδικα και στο βάθος ιδιωτικοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάσεις εργασίας και απεργία στον ΟΑΣΘ ώς και τις 22 Ιουλίου
Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι που ζητούν την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης που έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την επαναφορά των επιδομάτων που καταργήθηκαν λόγω...
Στάσεις εργασίας και απεργία στον ΟΑΣΘ ώς και τις 22 Ιουλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτυχημένη απεργία στον ΟΑΣΘ, παρά τη δικαστική απόφαση
Το Εργατικό Κέντρο στήριξε την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός, ενώ η παράταξη του ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι έγινε ανεπιτυχής απόπειρα να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.
Επιτυχημένη απεργία στον ΟΑΣΘ, παρά τη δικαστική απόφαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ
Απεργούν για τον εμπαιγμό με την υπογραφή ΣΣΕ, αν και η απεργία κηρύχθηκε χτες παράνομη από τη Δικαιοσύνη και καλούν σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ορφανά» τιμόνια του ΟΑΣΘ
Στο αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προστέθηκαν η επιστροφή για επιδόματα που δόθηκαν μετά το 2016, λόγω κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ και η αφαίρεση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και ευθύνης.
«Ορφανά» τιμόνια του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργίες σε θολό τοπίο
​Ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων για τρίτη μέρα σήμερα, συγκοινωνιακό όσο και… ερμηνευτικό χάος έφερε η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή....
Απεργίες σε θολό τοπίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας