• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  70%
@RFEmbassyGr

ΠΕΜΕΝ: Παρέμβαση για τους ναυτεργάτες του δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο

 • A-
 • A+

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας, ζητά η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι 19 Ρώσοι ναυτεργάτες του δεξαμενόπλοιου «LANA» πρώην «Pegas» που βρίσκεται από τον Απρίλιο δεσμευμένο από τις λιμενικές αρχές στη ράδα της Καρύστου.

Όπως υποστηρίζει το σωματείο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ, ο πρόεδρος του σωματείου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου, το φορτίο του οποίου (περίπου 105.000 τόνους crude oil) έχει κατασχεθεί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφόρτωσης σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Ο πλοίαρχος τον ενημέρωσε ότι δεν έχει δοθεί στο πλοίο ελευθεροκοινωνία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πραγματοποιηθούν αντικαταστάσεις του πληρώματος, επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ποσότητα καυσίμου, που δεν επαρκεί για την πλήρη λειτουργία των μηχανημάτων του πλοίου. Συγκεκριμένα, στο πλοίο λειτουργεί μόνο η ηλεκτρογεννήτρια εκτάκτου ανάγκης η οποία καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες ενδιαίτησης (φωτισμός, εξαερισμός, λειτουργία ψυγείων και κουζίνας). Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκφόρτωση δεν πραγματοποιείται με τα μέσα του ίδιου του πλοίου, αλλά με τα μέσα του πλοίου που το παραλαμβάνει, χωρίς να είναι δυνατή η αδρανοποίηση των δεξαμενών (inerting), ο αναγκαίος ερματισμός (ballasting) του πλοίου και οποιαδήποτε κίνηση με την κύρια μηχανή σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των ναυτεργατών, του πλοίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύσταση στις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους να πλέουν στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Οι 49 ναυτικοί, ανάμεσά τους, 7 Ελληνες και ένας Κύπριος, πληρώματα των πλοίων «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» που βρίσκονται υπό κατάληψη απο τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό κόλπο, και τα οποία είχαν αποπλεύσει έμφορτα από τη Βασόρα του Ιράκ, είναι καλά στην υγεία τους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ερωτήματα προς την κυβέρνηση όσον αφορά την κατάληψη των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό κόλπο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων του ελληνικού κράτους για την προστασία των πληρωμάτων τους, απευθύνουν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Εξωτερικών και Ναυτιλίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την ομηρία των Ελλήνων ναυτικών αλλά και την κατάσχεση του ρωσικού τάνκερ. Επισημάναμε ότι το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί "αντίποινα", όποιες και να είναι οι αιτιάσεις της ιρανικής κυβέρνησης για το προηγούμενο γεγονός. Υπογραμμίσαμε παράλληλα την ανάγκη η χώρα μας να σέβεται την διεθνή νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα και ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν μετά την αποχώρηση τους από την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησης δεν θεωρούνται νόμιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Χθεσινά δημοσιεύματα αναφέρονται στην αντίθετη άποψη της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την μη κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, ακριβώς για το λόγο αυτό. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για την ασφάλεια και την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε ομηρία, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπήρξαν διπλωματικές κινήσεις για την απελευθέρωση τους. Η 'έντονη σύσταση' του υπουργείου Ναυτιλίας προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν, δεν αποτελεί επαρκή πρωτοβουλία για την προστασία πλοίων και πληρωμάτων».

► Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε ο υπεύθυνος Ναυτιλίας και βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, ζητώντας την άμεση και ενδελεχή ενημέρωση για την κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων. Η ερώτηση εστιάζεται στα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πληρωμάτων των πλοίων και τον τερματισμό της κατάληψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΝΕΝ: Ξεκινά ο απεγκλωβισμός των 49 ναυτεργατών από το Ιράν
H πρωτοφανής ταλαιπωρία των 49 Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτεργατών που βρίσκονται από τις 27 Μαΐου 2022 εγκλωβισμένοι στα δυο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του...
ΠΕΝΕΝ: Ξεκινά ο απεγκλωβισμός των 49 ναυτεργατών από το Ιράν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΝΕΝ: Οδεύει προς το τέλος ο εγκλωβισμός των ναυτεργατών στα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια στο Ιράν
Σε αίσιο τέλος οδεύει η «ομηρία» των 47 ναυτεργατών, που αποτελούν τα πληρώματα των δύο ελληνόκτητων και υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων, που κρατούνται από τς 27 Μαΐου από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
ΠΕΝΕΝ: Οδεύει προς το τέλος ο εγκλωβισμός των ναυτεργατών στα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια στο Ιράν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζεται η ομηρία των ναυτεργατών στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο
Το σωματείο της ΠΕΝΕΝ ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων των δύο ελληνικών πλοίων, Delta Poseidon και Prudent Warrior.
ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζεται η ομηρία των ναυτεργατών στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
5η μέρα αιχμαλωσίας στα «γεωπολιτικά παιχνίδια»
Εγκλωβισμένοι μέσα στα δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια, «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», που έχουν καταλάβει στον Περσικό κόλπο από την Παρασκευή, οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν εξακολουθούν να...
5η μέρα αιχμαλωσίας στα «γεωπολιτικά παιχνίδια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμπανάκι για το δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο
Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 19 Ρώσοι ναυτεργάτες του «Lana», πρώην «Pegas», δεσμευμένου από τον Απρίλιο από τις λιμενικές αρχές, ζητά το ναυτεργατικό σωματείο.
Καμπανάκι για το δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με εντάσεις ξεκίνησε το 29ο τακτικό συνέδριο της ΠΝΟ
Με σοβαρές καταγγελίες, εντάσεις και καταλήψεις ξεκίνησε χθες το 29ο τακτικό συνέδριο της ΠΝΟ στο κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά. «Νόθο» το χαρακτηρίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι...
Με εντάσεις ξεκίνησε το 29ο τακτικό συνέδριο της ΠΝΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας