• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.0°C / 32.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 26.2°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.8°C
  5 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  22%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  25%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα διά της... παιδαγωγικής μεθόδου

 • A-
 • A+
Από το Πρωτάτο χθες ο κ. Βαρθολομαίος διακήρυξε ότι η «αποθεραπεία» ζητημάτων είναι επίπονη γι’ αυτό «αναμένει η Εκκλησία».

Με τοποθετήσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα αλλά χωρίς απρόοπτα ή εντάσεις ολοκληρώθηκε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος παρά τα περί τα αντιθέτου θρυλούμενα και διαδιδόμενα τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως αναμενόταν, δεν άφησε ασχολίαστες πρόσφατες τοποθετήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ωστόσο προτίμησε την «παιδαγωγική οδό», παρά την πολεμική σε όσους άσκησαν κριτική στο Φανάρι για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όσα γράφαμε («Με το βλέμμα στο Αγιον Ορος», «Εφ.Συν.», 26.5.2022) κόντρα σε όσους περίμεναν πύρινη απάντηση στην αναφορά ανακοίνωσης της Ιεράς Κοινότητας του Ορους περί «από του έτους 2014 αρξαμένου πολέμου εις την Ουκρανίαν, μεταξύ αδελφών ηνωμένων απ’ αιώνος με κοινήν εν Χριστώ πίστιν και ιστορία», φράση που θεωρήθηκε ρωσόφιλη τοποθέτηση απέναντι στις θέσεις του Πατριαρχείου που είναι σε ρήξη με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Από το Πρωτάτο χθες ο κ. Βαρθολομαίος διακήρυξε ότι η «αποθεραπεία» ζητημάτων είναι επίπονη γι’ αυτό «αναμένει η Εκκλησία» και διευκρίνιζε πως «ούτως επράξαμε και εις τας δύο πρόσφατους περιπτώσεις της Ουκρανίας και της γειτνιαζούσης χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν δυνάμεθα να κωφεύουμε, άλλοτε κατ’ έκκληση και άλλοτε αυτεπαγγέλτως κατά χρέος και ευθύνη, οι εκάστοτε πατριάρχες εξαντλούν εαυτούς για την ευστάθεια των αγίων του Θεού Εκκλησιών». Κι ακόμη απευθυνόμενος στους ζηλωτές εντός και εκτός Αγίου Ορους σημείωνε πως η Εκκλησία «δεν αποδέχεται τον συντηρητισμό, δεν προτάσσει τας κοσμικάς επιταγάς εις βάρος των αγίων θρησκευμάτων, δεν αποδέχεται ξένη και αλλότρια πίστη» και, ακόμη κι εάν συνδιαλέγεται, «δεν μειοδοτεί».

Μία μέρα νωρίτερα από τη Μονή Καρακάλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους μοναχούς σχολίαζε χαρακτηριστικά πως: «Ατυχώς, επί δύο αφορμών, ως επί παραδείγματι, της παραχωρήσεως της αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησία της Ουκρανίας και της πανδημίας του κορονοϊού, ακούγονται φωνές, μετά λύπης και πικρίας λέγομεν και εκ του μοναχικού χώρου, αίτινες αμφισβητούν και ανατρέπουν όλη την αγίαν και πνευματέμφορον δομή της Εκκλησίας», επιπλέον «εξαπολύουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας, εξαιρέτως δε, κατά της Μητρός και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», θέσεις για τις οποίες εξέφρασε τη λύπη του αφού «ο μοναχισμός είναι εκκλησιαστικός και ουχί ιδιωτικός…».

Απηύθυνε εμμέσως προτροπές στους μοναχούς για κινδύνους που ελλοχεύουν αφού «οι ενασχολήσεις των μοναχών με τα επιμέρους εκκλησιαστικώς δρώμενα, άνευ της προσκλήσεως των κατά τόπους επισκόπων και μάλιστα εντόνου και θερμής, είναι καταδικαστέες», διότι είναι δυνατόν να επιφέρουν «προβλήματα, κρίσεις, επικρίσεις, ταραχάς και διχοστασίας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ορος ο ηγούμενος της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος έθεσε το ζήτημα της συνεχιζόμενης παραμονής ζηλωτών στη Μονή Εσφιγμένου εκφράζοντας την επιθυμία να είχε λυθεί το θέμα, ώστε να μπορούσαν να τον είχαν υποδεχτεί, όχι στο αντιπροσωπείο στις Καρυές, αλλά στο μοναστήρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «καλώς πράττετε και κάνετε υπομονή, όπως σας συνέστησα, δεν χρειάζονται παραλογισμοί και ακρότητες, αλλά το δίκαιο και η αλήθεια εις το τέλος υπερισχύει».

Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος θα είναι στην Καλαμαριά, θα επισκεφθεί σχολεία και εκθέσεις καθώς και τα ιστορικά «Απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς -τόπος υποδοχής και μαρτυρίου για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες- ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντησή του με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων. Αύριο και μεθαύριο θα βρεθεί στον Δήμο Θερμαϊκού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το βλέμμα στο Αγιον Ορος
Η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν και το καλύτερο καλωσόρισμα, καθώς θεωρήθηκε ρωσόφιλη ευθεία βολή στις θέσεις του Πατριαρχείου που βρίσκεται σε ρήξη με τον...
Με το βλέμμα στο Αγιον Ορος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ακουμπά» και την Αθωνική Πολιτεία ο πόλεμος
Σε ασκήσεις ψυχραιμίας και ενότητας βρίσκονται οι μοναχοί του Αγίου Ορους μετά τα γεγονότα της Δευτέρας του Πάσχα, όταν κατά την καθιερωμένη περιφορά από το Πρωτάτο της εικόνας Αξιον Εστί στο κονάκι της Μονής...
«Ακουμπά» και την Αθωνική Πολιτεία ο πόλεμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκλεκτικές συνάφειες Καραμανλή και ΚΤΕΛ
Πίσω από την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη καρατόμηση του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ Γιώργου Σκόδρα κρύβεται η προσπάθεια του υπουργού Υποδομών για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού και...
Εκλεκτικές συνάφειες Καραμανλή και ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γ. Σκόδρας καρατομήθηκε, οι «βιομήχανοι» ξανάρχονται
Οδυνηρή παραδοχή της αποτυχίας διαχείρισης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με την εκπαραθύρωση του προέδρου Γιώργου Σκόδρα.
Ο Γ. Σκόδρας καρατομήθηκε, οι «βιομήχανοι» ξανάρχονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καρατομήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής ζήτησε σήμερα το πρωί την παραίτηση του κ. Σκόδρα.
Καρατομήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
«Bράζουν» τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης μετά τις 24 απολύσεις εργαζομένων από τον κατασκευαστικό τομέα και άλλων τριών έκτακτων αρχαιολόγων, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή.
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας