• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρόπληκτοι στο... «περίμενε» για την επιδότηση ενοικίου

 • A-
 • A+
Οικογένεια που έχασε το σπίτι της στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τον Αύγουστο του 2021 περιγράφει στην «Εφ.Συν.» έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα κι ένα απροσδιόριστο διάστημα αναμονής για την πολυπόθητη επιδότηση ● Πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) μας διευκρινίζουν από την άλλη ότι το θέμα των πληρωμών βρίσκεται κοντά στην επίλυση και βαίνει προς οριστική εξομάλυνση

Tον Γολγοθά που βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες με τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πυρόπληκτη οικογένεια από τη Βαρυμπόμπη. Αφού έχασε το σπίτι της στις φλόγες τον Αύγουστο του 2021, εδώ και περίπου 9 μήνες νοικιάζει κατοικία σε κοντινή περιοχή και έχοντας λάβει την επιδότηση ενοικίου μόνο για το πρώτο τρίμηνο, είναι αναγκασμένη μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και λόγω της ακρίβειας να πληρώνει, εκτός από τις αρχικές προκαταβολές, το σύνολο του ενοικίου επί αρκετούς μήνες αναμένοντας (άγνωστο πότε ακριβώς) να λάβει τα επόμενα ποσά της τριμηνιαίας επιδότησης. Από την άλλη, πηγές της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών, διευκρίνισαν στην εφημερίδα μας ότι γνωρίζουν το θέμα και την αγωνία των πυρόπληκτων, χαρακτηρίζοντας ζήτημα ημερών την ομαλοποίηση των συγκεκριμένων πληρωμών.

Το άτυχο ανδρόγυνο, που έχασε το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη, μας μιλά για μια επιδότηση που καταβάλλεται χωρίς καμία σταθερότητα, με αποτέλεσμα ανά τρίμηνο να υποβάλλονται σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα αβεβαιότητας. Oπως τονίζουν, μετά την κατάθεση σειράς δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων υπεύθυνες δηλώσεις, εκθέσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ, διάφορα αποδεικτικά καταβολής μισθωμάτων κ.ά., δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε στο περίπου για το πότε θα λάβουν τα χρηματικά ποσά που έχουν τόσο ανάγκη.

Μάλιστα, ως τραγική ειρωνεία μάς αναφέρουν την καθυστέρηση στην ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων στον αρμόδιο ΤΑΕΦΚΑΑ (Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής) που είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον επιβράδυνση στην ψυχοφθόρα για τους πυρόπληκτους διαδικασία. «Τραγικό, συμβασιούχοι που χειρίζονται τις τύχες ανθρώπων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να βρίσκονται και οι ίδιοι στον αέρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Οι πυρόπληκτοι εκφράζουν την οργή τους εγκαλώντας την κυβέρνηση για υποκριτικό ενδιαφέρον και ζητώντας να λαμβάνουν τακτικά τουλάχιστον αυτή τη μικρή υποστήριξη, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι η καταβολή της πρώτης τριμηνιαίας δόσης της επιδότησης ενοικίου για τη συγκεκριμένη κατηγορία πυρόπληκτων του 2021 έχει ολοκληρωθεί.

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη δόση είναι μέχρι στιγμής λιγότερες στον αριθμό, χωρίς να έχουν προσκομιστεί από το σύνολο των ενδιαφερομένων όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρκετές αιτήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας για την πληρωμή από τις οικονομικές υπηρεσίες, κινούμενες εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Αναγνωρίζονται βέβαια ορισμένες «δυσκολίες» που οφείλονται σε καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων εργαζομένων, όμως εκτιμάται ότι σύντομα θα επιλυθούν και ο ρυθμός των πληρωμών από το τρίτο τρίμηνο και μετά θα μπει σε μια ομαλότητα.

Τέλος, μας διευκρινίστηκε ότι για να καταβληθεί το επίδομα ενοικίου πρέπει να συμπληρωθούν οι πραγματικές ημερολογιακές ημέρες διαμονής μιας οικογένειας στο μισθωμένο σπίτι (π.χ. 6 μήνες πραγματικής διαμονής), έστω κι αν οι οικογένειες έχουν προπληρώσει κάποια ενοίκια ως εγγύηση. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που νοικιάζει μια οικία από 1/1/22, θα πληρωθεί για το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης ενοικίου (εντός Ιουλίου) μετά τις 30 Ιουνίου αφού έχει συμπληρωθεί ημερολογιακά το δεύτερο τρίμηνο διαμονής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Οδύσσεια των πυρόπληκτων στο Μαρκόπουλο 8 χρόνια μετά
Η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από 8 χρόνια στο Μαρκόπουλο φέρνει τους πληγέντες της περιοχής να διεκδικούν ακόμη τις αποζημιώσεις από τα δικαστήρια και τις αγωγές στις οποίες έχουν προσφύγει.
Η Οδύσσεια των πυρόπληκτων στο Μαρκόπουλο 8 χρόνια μετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
Μάτι δύο χρόνια μετά: Ο βουβός θρήνος, οι δικαστικές εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που ανοίγει το σχέδιο ανασυγκρότησης.
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια
Ξεκίνησαν χθες οι πρώτες κατεδαφίσεις κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Τα πρώτα τέσσερα «κόκκινα»...
Κατεδαφίστηκαν τα πρώτα «κόκκινα» σπίτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Από θαύμα γλιτώσαμε εμείς και οι περιουσίες μας»
Οι δασικές φωτιές δεν αποτελούν κάτι άγνωστο για τους κατοίκους του Πανοράματος Βούλας και της Ανω Γλυφάδας, όπου τα σπίτια γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, όμως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο ξέφυγε...
«Από θαύμα γλιτώσαμε εμείς και οι περιουσίες μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κουβάρι» οι αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη
Με νωπές τις μνήμες από την περσινή μεγάλη φωτιά και τη Δικαιοσύνη να ερευνά τα αίτια παρατηρείται διχογνωμία των εμπλεκόμενων.
«Κουβάρι» οι αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας