• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%

Εξαιτίας ενός έγγραφου ερωτήματος που απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης, «ακυρώθηκε» η συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων

EUROKINISSI / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η πυροπροστασία «σκόνταψε» στη Βούλα Πατουλίδου

 • A-
 • A+

Γραφειοκρατία στο ζενίθ για την πυροπροστασία της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας ενός έγγραφου ερωτήματος που απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον περασμένο Απρίλιο και απαντήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, «ακυρώθηκε» η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην προστασία του Σέιχ Σου και κάθε άλλης δασικής έκτασης του νομού.

Επιπλέον, την απουσία των εθελοντών φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι ασυνείδητοι και κατέστρεψαν το σύστημα παρακολούθησης-πυρανίχνευσης με κάμερες, που βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργίας.

Το πρόβλημα δεν ήταν άγνωστο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά κανείς δεν είχε ανακοινώσει τίποτα εδώ και μήνες. Λες και το κρατούσαν σκοπίμως κρυφό...

Αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας κι άρχισε να υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα της πυροπροστασίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και τις εκτάσεις της βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Από ευαισθητοποιημένους εθελοντές... διέρρευσε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, διότι με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου ακυρώνεται η εμπλοκή τους στις επιχειρησιακές δράσεις, ώσπου να διευκρινιστεί αν είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος!

«Διευκρινίσεις»

ΕΦ.ΣΥΝ.

Πράγματι, στην κατοχή της «Εφ.Συν.» βρίσκεται επίσημο έγγραφο που υπογράφει η κ. Βούλα Πατουλίδου -κατά νόμον υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας στον νομό, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».

Στο έγγραφο με ημερομηνία 28/4/2015 ζητά «διευκρινίσεις περί του νομικού πλαισίου που διέπονται οι ενταγμένες εθελοντικές ομάδες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι ο σχετικός νόμος 4249 που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2014 και συγκεκριμένα στα άρθρα 118 και 119 αναφέρει ρητώς τι ακριβώς ισχύει για την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, ακόμη κι αν είναι άνεργοι...

Ξεκαθαρίζει -μεταξύ άλλων- η νομοθεσία:

«Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά την άσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, εφόσον αποδειχθεί κατά το ανωτέρω η επιχειρησιακή τους ένταξη, η πραγματική άσκηση των καθηκόντων τους και η ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή. Οι ανωτέρω Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας νοσηλεύονται υπό τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν και για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά.

»Για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξαιτίας του τραυματισμού αυτού απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία ή έχει προκληθεί μερική ή ολική αναπηρία, ισχύουν τα προβλεπόμενα για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Οι παραπάνω δαπάνες καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας».

Για ποιο λόγο;

Εύλογα απορεί κανείς ποιον ακριβώς σκοπό είχε το έγγραφο της κ. Πατουλίδου, που -αντί να επιλύσει προβλήματα- μάλλον προκάλεσε νέα.

Και αυτό, διότι, όπως στο ίδιο το έγγραφό της αναφέρει:

«Μέχρι να διευκρινιστούν τα προαναφερθέντα επί του ασφαλιστικού ερωτήματα, δεν θεωρούμε σκόπιμο (σε περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων επικίνδυνων συμβάντων) να ζητήσουμε την υπηρεσιακή εμπλοκή και βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων, εξαιτίας του πιθανού κινδύνου μη ασφάλισής τους επί ατυχημάτων, για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους, παρά τη θέλησή μας (και θέλησή τους) να προσφέρουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απάντησε μετά από σχεδόν 3,5 μήνες (!), παραπέμποντας στον ήδη γνωστό νόμο 4249, που η αντιπεριφερειάρχης δείχνει να αγνοεί ή να δυσκολεύεται να ερμηνεύσει...

Στο μεταξύ, όμως, έχει τιναχτεί στον αέρα η συμμετοχή των εθελοντών στην αντιπυρική προστασία μέχρι τα μέσα του φετινού καλοκαιριού.

«Γνωρίζω το έγγραφο της κ. Πατουλίδου. Πράγματι φέτος δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα τις εθελοντικές οργανώσεις στη διάθεσή μας για τον λόγο αυτό. Εχουμε μόνο τους εθελοντές που εντάσσονται απευθείας στην πυροσβεστική δύναμη ως φυσικά πρόσωπα.

Το γεγονός είχε αναφερθεί και σε σχετική σύσκεψη που είχε γίνει με την αντιπεριφέρεια, αλλά για περισσότερα αναζητήστε τα πρακτικά από την αντιπεριφέρεια», ανέφερε ο διοικητής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Γιάννης Βασιλειάδης.

Στο μεταξύ, οι εθελοντικές ομάδες βρίσκονται σε αναμονή, προκειμένου να ενταχθούν στον αντιπυρικό σχεδιασμό και να συμβάλουν στην πυρασφάλεια του Σέιχ Σου και όχι μόνο, μια διαδικασία που όμως έχει καθυστερήσει δραματικά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εθελοντές δεν συμμετέχουν επιχειρησιακά μόνο στην κατάσβεση, αλλά και στην πρόληψη, με περιπολίες και επιφυλακές που προς το παρόν έπονται της γραφειοκρατίας...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος τεσσάρων ατόμων-μελών ΜΚΟ που εμφανίζονταν σαν εθελοντές πυροσβέστες αλλά ξεκινούσαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση προκειμένου να ζητούν...
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες Μarfin στο «Παπανικολάου»
«Ανθρωποι κρέμονταν από τα παράθυρα προσπαθώντας να γλιτώσουν», ανέφερε γιατρός-μάρτυρας της τραγωδίας ● Στο φως καταγγελίες ότι το νοσοκομείο ζητούσε από το 2016 βελτιώσεις των υποδομών πυρασφάλειας.
Εικόνες Μarfin στο «Παπανικολάου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης, στο Σέιχ Σου. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο περιαστικό δάσος της...
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας