• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.5°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  49%
EUROKINSSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών

 • A-
 • A+
Οι παρεκκλίσεις επιτρέπουν τη δόμηση σε οικόπεδα εμβαδού έως και 750 τετραγωνικών μέτρων εφόσον το ακίνητο έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό.

Πλήθος νέων μελετών αναλαμβάνει να αναθέσει, εκ μέρους του κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) στο πλαίσιο σοβαρών πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν τη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Η εκκρεμότητα πηγάζει από τις προβλέψεις του χωροταξικού-πολεοδομικού νόμου 4759/2020, βάσει του οποίου όσοι διέθεταν τέτοια μικρά οικόπεδα αλλά μπορούσαν να ωφεληθούν από ισχύουσες παρεκκλίσεις είχαν προθεσμία 2 ετών για να εκδώσουν οικοδομική άδεια και άλλα 4 έτη για να χτίσουν. Οι παρεκκλίσεις επιτρέπουν τη δόμηση σε οικόπεδα εμβαδού έως και 750 τετραγωνικών μέτρων εφόσον το ακίνητο έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό και βρίσκεται εντός οριοθετημένου οικισμού.

Ομως στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες οικισμοί που δεν είναι οριοθετημένοι και χιλιάδες οδοί που δεν είναι αναγνωρισμένες. Υπό την πίεση των προθεσμιών αξιοποίησης των ακινήτων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τότε να προχωρήσει σε μελέτες, αλλά έφτασε Μάιος του 2022 για να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β 2504) που συνυπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας και Ν. Ταγαράς. Βάσει των αποφάσεων αυτών:

1. Τις αναθέσεις των μελετών που θα απαιτηθούν αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των αναθέσεων ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ και αναλυτικά είναι 36.854.598, 25 ευρώ για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού, 8.095.464 ευρώ για τις μελέτες οριοθέτησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και 310.000 ευρώ ειδικά για τη Μελέτη Οριοθέτησης Οικισμών των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου.

2. Η οριοθέτηση οικισμών έχει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη εξειδικευμένων πολεοδομικών μελετών, σύμφωνα με την απόφαση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή καθώς ταυτόχρονα υλοποιούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και πάλι μέσω αναθέσεων από το ΤΕΕ, τα οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να συμφωνούν με τις μελέτες οριοθέτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ, με διάταξη σε νόμο του υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο, άνοιξε ακόμη ένα παράθυρο για εξαιρέσεις από την πολεοδομική νομοθεσία με αλλαγές των ορίων σε οικισμούς που προστατεύονται για περιβαλλοντικούς, ιστορικούς ή αρχιτεκτονικούς λόγους. Πάντως, στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι τα προγράμματα οριοθέτησης «θα διασφαλίσουν την προστασία που επιβάλλει το Σύνταγμα σε όσους εξ αυτών έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα, με την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής, κοινωνικής και αισθητικής φυσιογνωμίας τους».

3. Η παρακολούθηση της εξέλιξης των μελετών συντελείται μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο δημιουργείται και συντηρείται με ευθύνη του ΤΕΕ ως Αναθέτουσας Αρχής και Φορέα Υλοποίησης για την εκπόνησή τους.

Με την υπουργική απόφαση επεκτείνονται ακόμη περισσότερο οι τομείς δραστηριότητας του ΤΕΕ, που μετατρέπεται από ανεξάρτητος φορέας-σύμβουλος του κράτους σε μηχανισμό αναθέσεων έργων στα μέλη του. Το ΤΕΕ έχει ήδη αντίστοιχο ρόλο στην ανάθεση των Πολεοδομικών Σχεδίων με προϋπολογισμό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ενδεικτική η τοποθέτηση των μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ), που ανέφερε ότι «το ΤΕΕ οφείλει να διατηρήσει την επιστημονική του ανεξαρτησία και όχι να εμπλακεί με το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Εργων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
Ναυαγεί στα ρηχά το πρώτο μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες προκηρύξεις απειλούνται με ματαίωση λόγω εκπτώσεων που...
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
Με τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται και αντικαθίσταται από απλή θεώρηση.
Καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
Νέα παράδοξα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τις διευκολύνσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον υπουργό περιβάλλοντος να παραδέχεται ότι δημιουργείται...
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
Παράταση 45 ημερών έως τις 15 Ιουλίου 2022 έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας