• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  4 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  78%

Η οδός Ανεξαρτησίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυκλοφοριακά διλήμματα στα Ιωάννινα

 • A-
 • A+
Πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, ελεγχόμενη στάθμευση και ποιοτικοί δημόσιοι χώροι στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης σε μια πόλη που αλλάζει ραγδαία.

Μπροστά σε διλήμματα και αποφάσεις για τη μορφή της πόλης βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, με εκκίνηση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βάζουν στο τραπέζι πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, αλλά και ελεγχόμενη στάθμευση στο σύνολο του κέντρου.

Πιο πίσω όμως, διαφαίνονται και τα πιο κρίσιμα προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του τουρισμού που πιέζει για νέες χρήσεις, την επέκταση του χώρου ψυχαγωγίας λόγω επιπλέον και του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που ζουν στην πόλη, τις μεταβολές στο εμπόριο και στην αγορά, αλλά και την εκφρασμένη με πολλούς τρόπους ανάγκη των κατοίκων για ποιοτικούς δημόσιους χώρους και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρώτη αιχμή είναι οι αλλαγές στην κυκλοφορία και η πιθανή πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας. Κεντρικός δρόμος στο ιστορικό κέντρο, ενισχύει την κίνηση από τη μία πλευρά στην άλλη, στην καθημερινότητα συγκεντρώνει ένα μέρος της εμπορικής κίνησης που διατηρεί ακόμα την ισχύ της με καταστήματα που δεν μπορείς να βρεις σε άλλες περιοχές, φιλοξενεί μεγάλο μέρος της εστίασης, αλλά αποτελεί και τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής με ωραίες αναπλάσεις που αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης και γίνεται πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες των Ιωαννίνων, όπως φάνηκε και κατά την πασχαλινή περίοδο.

Μικτή λειτουργία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι φανερό ότι πολλές προτάσεις που γίνονται για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συγκρούονται μεταξύ τους, όπως στην περίπτωση της πεζοδρόμησης της οδού η οποία έχει τους υποστηρικτές της, αλλά και τους αντίθετους. Η λύση που βρήκε η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων την Τρίτη είναι η δίμηνη μεικτή λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας, η οποία μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα θα πεζοδρομείται.

Την ίδια μέρα που συνεδρίαζε η επιτροπή για το κυκλοφοριακό, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου παρέλαβε και τη μελέτη για ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο που περιλαμβάνει τρεις ζώνες και τιμολόγηση με βασική ωριαία τιμή στο 1€. Βασικός στόχος όπως προκύπτει είναι η ικανοποίηση των αναγκών για στάθμευση όλων, από τους κατοίκους ώς την αγορά και τους επισκέπτες. Το πρόβλημα του πάρκινγκ αποτελεί μείζον ζήτημα της πόλης, η οποία και σε αυτήν την περίπτωση δέχεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση από τους επισκέπτες. Η εικόνα του πιο όμορφου δρόμου των Ιωαννίνων στην παραλίμνια οδό με εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα εκατέρωθεν είναι ενδεικτική.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και μια συνολική προσέγγιση στα προβλήματα που παρουσιάζει η κίνηση σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες για τον δημόσιο χώρο κι αν ο δήμος έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ανακοινώνοντας τη λειτουργία ενός κέντρου ενημέρωσης για το ποδήλατο, αναφέρθηκε και στη «Μελέτη ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης», έργο το οποίο υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και θα περιλαμβάνει την ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα, ένα ζήτημα που προϋποθέτει, όπως ειπώθηκε, και έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυκλοφοριακής οργάνωσης, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης το αυτοκίνητο, τη δημόσια συγκοινωνία και το περπάτημα, με έμφαση στα ευάλωτα άτομα.

Μία πάντως πιο χειροπιαστή ευκαιρία, τουλάχιστον για τη χρηματοδότηση έργων και προς τη βιώσιμη μετακίνηση, αναμένεται να προκύψει από την ένταξη των Ιωαννίνων στην ευρωπαϊκή δράση των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης, η οποία θα έχει πρόσβαση και σε πόρους του ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Προς το παρόν όμως, όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο των προθέσεων και του σχεδιασμού και όσα ανακοινώνονται μοιάζουν αποσπασματικά ή απαντήσεις σε επιμέρους προβλήματα που πιέζουν και έχουν πίσω τους πολύχρονη διαβούλευση, χωρίς αποτέλεσμα. Το αν θα επιταχυνθούν η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε (δημοτική) αρχή και δύσκολη
Με δυσκολίες, χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και με πολιτικές συνεργασίες με… άρωμα Δεξιάς συγκροτεί ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τη δημοτική αρχή.
Κάθε (δημοτική) αρχή και δύσκολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
Μπορεί τα Γιάννενα να αποφάσισαν ποιον δήμαρχο θέλουν για την επόμενη τετραετία, η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, όμως, αποτελεί είδηση με διεθνή αντίκτυπο, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται Ελληνας Εβραίος δήμαρχος.
«Προτεραιότητά μου, η ανάδειξη της ταυτότητας των Ιωαννίνων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς πιστοποίηση η παιδική χαρά στα Ιωάννινα
Οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της επέμβασης αποκατάστασης που έγινε στον αντίχειρα του πεντάχρονου παιδιού, το οποίο και τραυματίστηκε παίζοντας σε παιδική χαρά των Ιωαννίνων το Σάββατο το...
Χωρίς πιστοποίηση η παιδική χαρά στα Ιωάννινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπέρνουν διόδια, θερίζουν αντιδράσεις
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στα Γιάννενα η θεσμοθέτηση -με ΦΕΚ της 17ης Νοεμβρίου- απόφασης των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών για νέο σταθμό διοδίων στην Εγνατία Οδό, στην έξοδο της πόλης, λίγο μετά τον...
Σπέρνουν διόδια, θερίζουν αντιδράσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας