• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους

 • A-
 • A+
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου και οι κίνδυνοι πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, αφού σε έναν μικρό χώρο βρίσκονται 70 άτομα ανά βάρδια, κινούμενοι ανάμεσα σε μηχανήματα, με αιωρούμενους μεγασάκους και λιγοστό αέρα ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις.

Και να που κάποιες στιγμές ο κρατικός μηχανισμός δείχνει ότι υπάρχει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. «Επίσκεψη» από την Επιθεώρηση Εργασίας και το τμήμα της του τεχνικού τομέα δέχθηκε στην αρχή της εβδομάδας το εργοτάξιο του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης έπειτα από δύο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο σημείο μετά και την ενεργοποίηση τρίτης βάρδιας εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε δύο διαδοχικά μας ρεπορτάζ (05.05.2022, «Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!») και (15.05.2022, «Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα») είχαμε καταγράψει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοτάξιο με την εντατικοποίηση εργασίας, τους κινδύνους πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, αφού σε έναν μικρό χώρο βρίσκονται να εκτελούν εργασίες 70 άτομα ανά βάρδια, κινούμενοι ανάμεσα σε μηχανήματα, με αιωρούμενους μεγασάκους και λιγοστό αέρα. Οι απαράδεκτες συμπεριφορές που μας είχαν καταγγελθεί και είχαμε καταγράψει, από ό,τι μάθαμε, αυτές τουλάχιστον βελτιώθηκαν.

Η εμφάνιση πάντως της Επιθεώρησης Εργασίας και εν αναμονή της κατάθεσης του τεχνικού δελτίου ελέγχου όπου θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις φέρνει τους πάντες –και την Επιθεώρηση– ενώπιον των ευθυνών τους για την επικρατούσα κατάσταση. Η «Εφ.Συν.» πληροφορήθηκε, για παράδειγμα, ότι ήδη τη Δευτέρα είχαν αποσυρθεί από το σκάμμα δύο «διαβολάκια», όπως τα λένε οι εργαζόμενοι, γνωστά ως bobcat (σκαπτικά μηχανήματα δηλαδή) τα οποία εξέπεμπαν στον κλειστό χώρο καυσαέρια! Επιπλέον πληροφορηθήκαμε ότι μπήκε ακόμη και… παραβάν για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τη σκόνη (ο μπερντές διακρίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα).

Ολα αυτά μπορεί για κάποιους των γραφείων να μοιάζουν λεπτομέρειες, ακόμη και… υπερβολές, καλό είναι πάντως κοντά στο γράμμα του νόμου –ο οποίος δεν έγινε, θυμίζουμε, για να ελίσσονται ανάμεσα στις γραμμές του οι επιτήδειοι, αλλά για να προστατεύονται άνθρωποι από αυθαιρεσίες και κινδύνους– να γίνονται και παρατηρήσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση την οποία ο νομοθέτης δεν είχε υπόψη του όταν συνέταξε τον νόμο αυτό. Το κενό όμως δεν κάνει την πραγματικότητα ασφαλέστερη...

Οσον αφορά την τρίτη βάρδια εργασίας –10 το βράδυ με 6 το πρωί– επειδή το γράμμα του νόμου δεν την απαγορεύει, εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους εργαζόμενους να βρουν τρόπο προκειμένου να πετύχουν στο αίτημά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη κινητοποίηση των εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, οι οποίοι κατήγγειλαν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, τον ανεπαρκή εξοπλισμό σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, τους κινδύνους εργατικών ατυχημάτων, παράλληλα με διεκδικήσεις οικονομικών αιτημάτων.

Οσον αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες στο σημείο (ανασκαφή και απόσπαση αρχαιοτήτων), έχουν γίνει τόσα «εγκλήματα» το προηγούμενο διάστημα που όσα καταγράφονται τώρα δεν ενοχλούν κανέναν. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την… αγαστή και αγαθή συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων με το… κομπρεσέρ!

Χθες εμφανίστηκε με δηλώσεις του σε ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και στην αναφορά του ειδικά για τη Βενιζέλου αναγνώσαμε (voria.gr) ότι «οι δυνατότητες επίβλεψης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι πεπερασμένες και για τον λόγο αυτό έχει περιοριστεί (η ανασκαφή) κυρίως στο κεντρικό τμήμα του σταθμού. Τώρα, όμως, ολοκληρώνεται, οπότε θα συνεχίσει κάποια εναπομείνουσα ανασκαφή που υπάρχει στη Νότια είσοδο, δίπλα στο Μπεζεστένι, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη ανασκαφή που πρέπει να γίνει στη Βόρεια είσοδο, στο τμήμα της Βενιζέλου άνωθεν της Εγνατίας».

Πότε θα τελειώσουν όλα αυτά για να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού παραμένει φυσικά άγνωστο…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες.
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
Στα κάγκελα έχουν ανεβεί οι εργαζόμενοι στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες εργασίας, τις προσβλητικές συμπεριφορές απέναντί...
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τη νέα αίτηση των 316 πολιτών για έκδοση προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών απόσπασης του μνημείου.
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (4.12.2021)
Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (4.12.2021)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αυτοψία από τους πολίτες που υπερασπίζονται τα αρχαία της Βενιζέλου
Δεύτερη μεγάλη δικαστική νίκη μέσα σε λίγες μέρες για τους 316 πολίτες της Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στα δικαστήρια υπερασπιζόμενοι τα αρχαία της Βενιζέλου, δεύτερη στη σειρά ήττα για την «Αττικό Μετρό»
Δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αυτοψία από τους πολίτες που υπερασπίζονται τα αρχαία της Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας