• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
Photo 200067501 © Vladyslav Dmytrenko | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης

 • A-
 • A+
Για εκτεταμένη διαφθορά με κυκλώματα δασκάλων, εξεταστών και εποπτών, στα οποία έχουν διεισδύσει και άνθρωποι της νύχτας, κάνει λόγο ανώνυμο e-mail, ο συντάκτης του οποίου φαίνεται ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ● Συχνό το φαινόμενο της ασύρματης βοήθειας με «ψείρες» στις εξετάσεις για τα σήματα

Ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα (μέιλ) χωρίς υπογραφή, αλλά με σαφείς ενδείξεις ότι ο συγγραφέας του γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, καταγγέλλει πλήθος εγκληματικών δράσεων και κυκλώματα που βοηθούν, με το αζημίωτο, υποψήφιους οδηγούς να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πολλούς από τους παραλήπτες του μηνύματος και έλαβε την απάντηση ότι οι καταγγελίες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιληφθεί εκείνη, αφού προηγηθεί εισαγγελική έρευνα. Το πρόβλημα, όμως, με τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, αυτό που παραδοσιακά αποκαλείται «σήματα», είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδια για την υλοποίηση των εξετάσεων στην επικράτειά της, συχνότατα εκδίδει ανακοινώσεις για τη σύλληψη υποψηφίων που βρέθηκαν «καλωδιωμένοι» να περνούν τα γραπτά τεστ, ακούγοντας τις σωστές απαντήσεις στο αυτί μέσα από μικροσκοπικά ακουστικά («ψείρες»). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανακοινώσεις αναδεικνύουν και τους εξωτερικούς συνεργάτες των υποψηφίων, που βρίσκονται κοντά στον χώρο των εξετάσεων και βοηθούν ασύρματα, ενώ στα κυκλώματα συμμετέχουν σχολές οδήγησης και υπάλληλοι-επόπτες. Όμως, σπανίως γίνεται ενημέρωση για την τελική έκβαση των ερευνών από τις διωκτικές αρχές και το σύστημα παραμένει ίδιο, με συνέπεια η παραβατικότητα να αυξάνεται, να παράγεται άφθονο μαύρο χρήμα και να κυκλοφορούν στον δρόμο οδηγοί χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερα σε αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δε θα μπορούσαν να περάσουν τις εξετάσεις χωρίς να «λαδώσουν», καθώς δε γνωρίζουν τις γλώσσες στις οποίες είναι γραμμένα τα εγχειρίδια των θεωρητικών εξετάσεων (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ρωσικά). Έχοντας απέναντι ένα εγχειρίδιο γραμμένο για άριστους γνώστες αυτών των γλωσσών, υπάρχει πλήθος αλλοδαπών, αλλά και Ρομά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και καταφεύγουν σε πλάγιες λύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι σε προτάσεις που έχει καταθέσει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προς την κυβέρνηση, ήδη από το 2020, περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση του εγχειριδίου, ώστε «να είναι διατυπωμένο σε απλή γλώσσα, να έχει καθολική και άνευ εξαιρέσεων ισχύ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες όσων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, Ρομά κ.ά.)». Πάντως, στο ανυπόγραφο μέιλ γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε:

● Μικρά κυκλώματα δασκάλων που έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας αποκτήσει οικονομική επιφάνεια που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν διαφορετικά, άλλοτε απειλώντας και άλλοτε χρηματίζοντας, απλώνοντας τη δράση τους σε όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Αττικής.

● Ξένες αρμόδιες αρχές στη Σουηδία και την Αγγλία που απειλούν να μην αναγνωρίζουν ελληνικά διπλώματα. Τον γενικό εισαγγελέα Διαφθοράς της Βουλγαρίας που ζήτησε να γίνουν έρευνες για Βούλγαρους πολίτες που δεν μπορούσαν να βγάλουν δίπλωμα στη χώρα τους αλλά πήραν ελληνικό.

● Σχολές οδήγησης που χρηματοδοτούν υποψηφίους αιρετούς, αποκτώντας επιρροή που διαφθείρει. Αναφέρεται συγκεκριμένη σχολή σε πόλη της Δυτικής Αττικής όπου υπόθεση με πλαστές ταυτότητες έμεινε για πολύ καιρό χωρίς πόρισμα από την Ασφάλεια.

● Ευθύνες της Περιφέρειας, η οποία θα μπορούσε να τοποθετήσει στις αίθουσες εξετάσεων συστήματα που μπλοκάρουν τις ασύρματες επικοινωνίες και δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, έχουν αγοράσει συσκευές ανίχνευσης σήματος, τις οποίες όμως δεν ενεργοποιούν οι ενταγμένοι στα κυκλώματα επόπτες.

● Υπαλλήλους επόπτες και εξεταστές που υποκύπτουν στις πιέσεις, καθώς στα κυκλώματα έχουν παρεισφρήσει και άνθρωποι της νύχτας.

● Συγκεκριμένη σχολή οδήγησης που δε χρησιμοποιεί τη δική της σφραγίδα, επειδή έχουν συλληφθεί πολλές φορές δικοί της μαθητές-υποψήφιοι και συνεργάζεται με άλλες. Στοιχεία που υπάρχουν και μπορεί να αναδείξουν το πρόβλημα (με διασταύρωση υποψηφίων-σχολών-εποπτών), αλλά μπορεί να καούν σε κάποια τυχαία πυρκαγιά, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αττική: Θεωρητικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών και τις Κυριακές
Έως τον Σεπτέμβριο και με στόχο να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής που δημιουργήθηκε και λόγω της πανδημίας στις θεωρητικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, αυτές θα πραγματοποιούνται και τις Κυριακές.
Αττική: Θεωρητικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών και τις Κυριακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειάρχης εναντίον Αττικάρχη
Σε δημόσια διαμάχη με την Πυροσβεστική και τον αττικάρχη της κατέληξαν οι αναφορές του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών που κατέκαψαν συνολικά...
Περιφερειάρχης εναντίον Αττικάρχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πλημμύρα» Πατούλη
Το υπ. Περιβάλλοντος κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα στα Γεράνεια Ορη επικαλούμενο την τεχνογνωσία της, αν και εκτός των αρμοδιοτήτων της...
«Πλημμύρα» Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρών στα... κανάλια ο Πατούλης
«Να τραβάει τα αυτιά των υπευθύνων», υποσχόταν προεκλογικά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Δύο χρόνια αργότερα, η παρουσία του είναι μεν έντονη στις τηλεοράσεις, αλλά τα αυτιά που έχει τραβήξει...
Παρών στα... κανάλια ο Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
Σοβαρότατες παρατυπίες στην προκήρυξη προσλήψεων των 447 συμβασιούχων από τη διοίκηση Πατούλη διαπιστώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία εγείρει ζήτημα επανεξέτασης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία από την Περιφέρεια Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξέρεις από βέσπα; Ναι, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα που προβλέπει ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης Ι.Χ. (κατηγορία Β) με εκείνα των δικύκλων (κατηγορίες ΑΜ και Α1).
Ξέρεις από βέσπα; Ναι, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας