• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΑΣΕΠ ζητεί διασφάλιση θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Το ΑΣΕΠ ζητεί διασφάλιση θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΖΙΑΜΠΑΚΑ

Νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας όσων προσλήφθηκαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας μέσω της προκήρυξης 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ –της οποίας οι πίνακες διοριστέων έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)– ζητάει η Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση. Η σχετική πρωτοβουλία ελήφθη στη διάρκεια της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ που συγκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Κοινή άποψη των στελεχών του ΑΣΕΠ ήταν ότι πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και να διατηρηθούν στις θέσεις εργασίας τους όσοι έχουν ήδη διοριστεί.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η προκήρυξη εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 προκειμένου να καλυφθούν 1.116 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.). Προέβλεπε αυξημένη μοριοδότηση για όσους είχαν εργαστεί ως επικουρικό προσωπικό, ως εξής: 20 μόρια ανά μήνα για κάθε έναν από τους πρώτους 48 μήνες προϋπηρεσίας και από εκεί και πέρα 7 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, έως τη συμπλήρωση 84 μηνών (άρ 17, ν. 4571/2018).

Εγείροντας ζήτημα άνισης μεταχείρισης λόγω της ειδικής μοριοδότησης, 29 υποψήφιοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Με δύο αποφάσεις του (192/2022 και 193/2022), το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου για την ειδική μοριοδότηση, ακυρώνοντας έτσι εν μέρει την προκήρυξη και οδηγώντας σε αναπροσαρμογή των πινάκων διοριστέων, με επανακατατάξεις μεταξύ υποψηφίων. Οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του 2022, όταν οι διοριστέοι των αρχικών πινάκων είχαν συμπληρώσει περίπου δύο χρόνια εργασίας.

Συζητώντας τις εξελίξεις στην πρόσφατη συνεδρίασή του, τα μέλη του ΑΣΕΠ συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κρίση του δικαστηρίου, αλλά και ότι δεν πρέπει να απειληθεί η θέση όσων διορίστηκαν, με δεδομένο ότι –με βάση και τη νομολογία– πρέπει να προστατευθούν τα καλόπιστα δικαιώματά τους. Ωστόσο, κρίθηκε ότι τη διατήρηση των αρχικά επιτυχόντων στις θέσεις εργασίας πρέπει να τη διασφαλίσει η πολιτεία, συντάσσοντας νομοθετική ρύθμιση ειδικά για τη 2Κ/2019.

Επ’ αυτού διαφώνησαν ορισμένα μέλη του ΑΣΕΠ, με το σκεπτικό ότι η Ανεξάρτητη Αρχή διαθέτει αυτό το δικαίωμα το οποίο «το απεμπολεί» –υποστηρίζουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.»– με το αίτημά της προς την κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση. «Ουσιαστικά το ΑΣΕΠ πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, όταν θα μπορούσε γενναία να βγει και να πει ότι θα καλύψει το ίδιο τις θέσεις», υποστηρίζουν μέλη του ΑΣΕΠ. «Ευσεβείς πόθοι», αντιτείνουν άλλα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες σπάνιες περιπτώσεις, απαιτήθηκε νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των διοριστέων.

Από όλες τις πλευρές πάντως εκφράζεται αισιοδοξία για την κατάθεση ρύθμισης που θα διασφαλίζει τους αρχικά διοριστέους, ενώ το ΑΣΕΠ θα πρέπει να ξανασυντάξει πίνακες, κάτι που σημαίνει ότι θα προσληφθούν και περαιτέρω υποψήφιοι, έπειτα από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πόσοι θα είναι αυτοί; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά.

Επικρατούσα άποψη είναι ότι η προοπτική διορισμού δεν ανοίγεται μόνο για τους 29 προσφεύγοντες αλλά και για εκατοντάδες επιπλέον υποψηφίους. Θα πρέπει κι αυτοί από την πλευρά τους να κάνουν κάποια κίνηση; «Θα πρέπει να περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά εάν εγώ ήμουν υποψήφιος, θα κοιμόμουν πιο ήσυχος αν κατέθετα μια αίτηση θεραπείας στο ΑΣΕΠ», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» πηγή της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρόλο υπερθεσμού διεκδικεί το ΑΣΕΠ
Ενισχυμένο ρόλο στην επιλογή των στελεχών της κορυφής του Δημοσίου ζητά το ΑΣΕΠ, καταθέτοντας στο υπουργείο Εσωτερικών ένα πόρισμα-πακέτο προτάσεων που έρχονται να περιορίσουν τα περιθώρια κυβερνητικών...
Ρόλο υπερθεσμού διεκδικεί το ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
Πρόσωπα από αρμόδια όργανα και με έννομο συμφέρον ξεκαθαρίζουν την απόφασή τους να προσβάλουν στο ΣτΕ τον διορισμό του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον νέο πρόεδρο στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομολογία ασυμβατότητας με το ελληνικό Σύνταγμα
Επιβεβαιώνει τις ενστάσεις για τη δυνατότητα εσωτερικής εξέλιξης σε στελέχη του ΑΣΕΠ η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ● Η ντρίμπλα Βορίδη για να ξεπεράσει τον σκόπελο
Ομολογία ασυμβατότητας με το ελληνικό Σύνταγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες διορθώσεις στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
Σε νέες οπισθοχωρήσεις στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών αποδεχόμενο ένα σύνολο παρατηρήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νέες διορθώσεις στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και νέο διάλογο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και επανεκκίνηση του διαλόγου για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο ζητά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και νέο διάλογο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας