• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 35.8°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 33.3°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.8°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 22.0°C / 30.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 18.4°C / 26.5°C
  2 BF
  95%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 36.0°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  57%

Ο συντάκτης της «Εφ.Συν.», Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος χρησιμοποιεί το ATM για bitcoin, με τη συνδρομή φυσικά του Αμερικανού ειδικού, Ερικ Γκριλ

Το «παράλληλο» νόμισμα που όλοι θα ήθελαν...

 • A-
 • A+

Ολοένα και πιο δημοφιλή γίνονται στη χώρα μας τα εναλλακτικά νομίσματα, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls.

Βρεθήκαμε σε μια συνάντηση της κοινότητας του bitcoin (1 bitcoin ισούται με 266 ευρώ!), του ψηφιακού νομίσματος του Διαδικτύου που υπάρχει από το 2009, και μάθαμε για τις προοπτικές και τους κινδύνους που το αφορούν.

Βρισκόμαστε στον πολυχώρο «The Cube», κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Ενα ετερόκλητο πλήθος, με κοινό το ενδιαφέρον για το bitcoin, έχει έρθει να ενημερωθεί και να συζητήσει για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού συλλόγου Bitcoin.

Αυτή τη στιγμή το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα δεν διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, ούτε στην Ε.Ε. Με δεδομένο ότι η χρήση του διαδίδεται, είναι ίσως απαραίτητη η δημιουργία συλλόγων ή ενώσεων ώστε να τεθεί αυτό το ζήτημα στην Πολιτεία.

Περί καταστατικού

Το καταστατικό του συλλόγου «γυρίζει» ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Παπαγεωργίου, συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ενημερώνει τους νεοφερμένους:

Πώς θα αποκτήσουμε bitcoin;», είναι μια βασική ερώτηση.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανταλλακτηρίων στο Διαδίκτυο, των ειδικών ΑΤΜ που ήρθαν και στη χώρα μας ή λαμβάνοντάς το από κάποιον άλλο που ήδη διαθέτει.

Ειδικοί του bitcoin από το εξωτερικό έχουν φέρει 3 ATM που λειτουργούν με το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα, εκτελώντας συναλλαγές τόσο αγοράς με μετρητά όσο και εξαργύρωσης.

Μάλιστα, σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Chip-Chap εγκαταστάθηκε μόνιμα ένα τέτοιο ATM στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν, φοβούμενοι κούρεμα των καταθέσεων ή επιστροφή στη δραχμή», μας λέει ο Αντώνης Τσακούμης, διαχειριστής της ιστοσελίδας bitcoinx.gr, μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες φίλων του ψηφιακού νομίσματος στη χώρα μας.

-«Αληθεύει ότι αυτή τη στιγμή η πληρωμή μέσω bitcoin είναι ο μόνος τρόπος να παρακάμψει ο Ελληνας τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων και να πραγματοποιήσει κάποια διαδικτυακή αγορά από το εξωτερικό;», τον ρωτάμε στη συνέχεια.

«Ακριβώς», μας απαντάει. «Ξέρω περιπτώσεις όπου έγινε ή σκέφτονται να το κάνουν. Εξάλλου δεν υπάρχει ούτε νομικό πλαίσιο που να το απαγορεύει ούτε τεχνικός περιορισμός που να αποτρέψει την bitcoin συναλλαγή», συμπληρώνει...

Προστασία

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον κ. Τσακούμη μαθαίνουμε για το ενδιαφέρον που υπήρξε για το εναλλακτικό νόμισμα και τον καλύτερο τρόπο να το αποκτήσει κάποιος: «Τους τέσσερις τελευταίους μήνες είχαμε μεγάλη άνοδο στην επισκεψιμότητα του site μας. Κύριο ερώτημα που μας απευθύνουν είναι το πώς θα μετατρέψουν τα ευρώ σε bitcoins και πώς θα τα προστατέψουν στη συνέχεια. Μέχρι και για ποσό ύψους 60.000 ευρώ με ρώτησαν. Κάποιοι, πιο προνοητικοί, ρωτούσαν και πώς μπορούν να ξαναμετρατρέψουν τα bitcoins πίσω σε ευρώ».

-«Αξίζει όμως η επένδυση σε bitcoins;», είναι η επόμενη εύλογη ερώτηση.

«Κοιτάξτε, σίγουρα όπως όλα στην οικονομία, οι μετοχές, το συνάλλαγμα κ.λπ., είναι ένας τζόγος. Δεν πρέπει κάποιος να δώσει χρήματα τα οποία έχει ανάγκη και μπορεί να χάσει. Η αξία του ψηφιακού νομίσματος έχει διακυμάνσεις».

Εικονικό νόμισμα

Ηδη, από τα τέλη του 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) είχε εκδώσει προειδοποίηση για τα εικονικά νομίσματα και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι καταναλωτές από αυτά.

Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των χρημάτων τους, εάν η πλατφόρμα η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά νομίσματά τους πάψει να λειτουργεί.

Επίσης, κατά την ΕΑΤ, σε αυτές τις πλατφόρμες δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων.

Τα «ψηφιακά πορτοφόλια» δεν είναι απαραβίαστα από επιθέσεις χάκερ και, όπως και τα συμβατικά πορτοφόλια, πρέπει να προστατεύονται. Τέλος, η ΕΑΤ επισημαίνει τον κίνδυνο από τη μεταβλητότητα της τιμής του bitcoin.

Υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα θέματα που συζητήσαμε, όπως η παραβατικότητα μέσω του ψηφιακού νομίσματος, αν αυτό το σύστημα αποτελεί μία «πυραμίδα» και αν τελικά μπορεί να μεταβάλει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θησαυρίζει από προμήθειες για την εκτέλεση διαφόρων συναλλαγών.

Για τους φίλους του bitcoin, όπως οι κ. Τσακούμης και Παπαγεωργίου, τα αρνητικά είναι πιο πολύ στη σφαίρα του μύθου, ενώ πιστεύουν ότι αυτή η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να οδηγήσει τελικά σ’ ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με συναλλαγές πιο φιλικές για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές (λιγότερες προμήθειες, περισσότερη ταχύτητα κ.λπ.).

Βέβαια, κατά τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που λανθασμένα χαρακτηρίστηκε οπαδός του ψηφιακού νομίσματος, το bitcoin δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα συστήματα συναλλαγών, καθώς με το bitcoin δεν μπορεί να ασκηθεί οικονομική πολιτική...

 

Τι είναι το bitcoin

● Πρόκειται για ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Διαδικτύου, που υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δεν έχει άρα υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα κτλ.) Τα ψηφιακά νομίσματα bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη.

● Δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω Ιντερνετ.

● Τα υπολογιστικά συστήματα που συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του bitcoin συμβάλλουν στη δημιουργία νομισμάτων, την προστασία του δικτύου από επιθέσεις και τον έλεγχο της ορθότητας και της εγκυρότητας των συναλλαγών.

● Μπορεί να έχει 8 δεκαδικά ψηφία. Η μικρότερη μονάδα του bitcoin είναι το 0,00000001 bitcoin.

● Η έναρξη της χρήσης του δεν κοστίζει τίποτα στον επαγγελματία και τον ιδιώτη, ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (αρκούν ένας υπολογιστής ή ένα smartphone).

Σημ. Πληροφορίες από bitcoinx.gr

Τι πρέπει να ξέρετε

● Οπως κάθε νόμισμα ή άλλο προϊόν που εμπλέκεται σε συναλλαγές στις διεθνείς αγορές, γνωρίζει διακυμάνσεις στην τιμή του.

● Δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτό.

● Οι συναλλαγές μέσω bitcoin είναι μη αναστρέψιμες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθερός και με δυναμική ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα
Σταθερός παρέμεινε, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη «Ιαματικές πηγές και λουτρότοποι» της ομάδας περιβάλλοντος του ΕΚΚΕ, ο ιαματικός τουρισμός, παρά τις δυσκολίες και τις εξελίξεις εντός του 2015. Πλήγμα τα...
Σταθερός και με δυναμική ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Βρετανός ξαναχτύπησε!
Νέα εκστρατεία βοήθειας του Τομ Φίνι υπέρ της Ελλάδας. Αυτή τη φορά θέλει να συγκεντρωθεί, μέσω crowdfunding 1 εκατ. ευρώ ώστε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Δεσμός» να ενισχυθούν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και να...
Ο Βρετανός ξαναχτύπησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα»
«Αργά ή γρήγορα, η φτώχεια θα έχει επιπτώσεις στην ίδια τη δημοκρατία. Απονομιμοποιείται η εξουσία ολοένα και περισσότερο. Το παιδί πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο...
«Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, οι Ελληνες νιώθουν μοναξιά σε ποσοστό κοντά στο 10% και κοινωνική απομόνωση σε ποσοστό 43%, από τα υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Η εξέλιξη της οικονομίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου και οι μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist...
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο...
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας