• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.5°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διήμερη απεργία των σχολικών καθαριστριών

 • A-
 • A+
Κάποιοι δήμοι δεν χορήγησαν ποτέ τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ενώ και όσοι τα χορηγούν, πολλές φορές δεν μεριμνούν για προμήθεια συμβατού υλικού με το επάγγελμα του καθαριστή σχολείου.

Ταλαιπωρημένες επί σειρά ετών, με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, υποαμειβόμενες και εξοντωμένες από την περίοδο της πανδημίας ζητούν επιτέλους μόνιμη δουλειά και κατεβαίνουν σε διήμερη απεργία. Ο λόγος για τις περίπου 11.500 εργαζόμενες με πολυετείς συμβάσεις στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, που απεργούν στις 16 και 17 Μαΐου, νιώθοντας ότι, παρότι προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν να έχουν μόνο υποχρεώσεις και πολύ περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοικήσεων σωματείων σχολικής καθαριότητας, η κυβερνητική απόφαση του 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας επέλυσε μεν ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες), δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα, αντιθέτως δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με κοινή υπουργική απόφαση του 2021 για ελεύθερη κατανομή των ανθρωπο-ωρών από τους δήμους, οδήγησε σε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων με συμβάσεις που ξεκινούν και από 2 ώρες ημερήσιας απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι εξηγούν πως αρκετοί δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σε κάποιες περιπτώσεις) ανθρωπο-ώρες που τους χορηγήθηκαν σε νέες προσλήψεις για λόγους «πελατειακούς», ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μετατρέποντας συμβάσεις μερικής απασχόλησης (των 320 ευρώ) σε πλήρους.

Εν τω μεταξύ κάποιοι δήμοι δεν χορήγησαν ποτέ τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ενώ και όσοι τα χορηγούν, πολλές φορές δεν μεριμνούν για προμήθεια συμβατού υλικού με το επάγγελμα του καθαριστή σχολείου. Επιπλέον η διανυθείσα προϋπηρεσία (ακόμα και πάνω από 20 χρόνια) με συμβάσεις μίσθωσης έργου των σχολικών καθαριστριών/ών δεν αναγνωρίζεται για την κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που από το 2012 μέχρι το 2019 είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα και την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθούν διαβήματα διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στους δήμους όλης της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα η πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία
Οι δήμοι απειλούνται με οικονομική κατάρρευση, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από τις συνολικές δαπάνες του Δημοσίου για τον κορονοϊό και αδυνατούν να προσλάβουν σχολικές καθαρίστριες.
Στον αέρα η πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καθαρίστριες βγάζουν τα γάντια
Οι 9.500 εργαζόμενες, που φροντίζουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας να μένουν πάντα καθαρές κατεβαίνουν σήμερα και αύριο σε απεργία, διεκδικώντας όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Οι καθαρίστριες βγάζουν τα γάντια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
Στον αύλειο χώρο του ιστορικού γυμνασίου εδώ και 6 χρόνια συντελείται από τη δημοτική αρχή Γορτυνίας ένα έγκλημα με την αποθήκευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, χωρίς καμία αδειοδότηση, μετά το κλείσιμο κοντινού...
Βουνά από σκουπίδια στο γυμνάσιο Δημητσάνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Exθρικός ο Δήμος Αθηναίων σε παιδιά με αναπηρίες
Παραμένει χωρίς Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων. Ιδρύθηκε στα χαρτιά και έμεινε ένα σχολείο-φάντασμα.
Exθρικός ο Δήμος Αθηναίων σε παιδιά με αναπηρίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανάρμοστη συμπεριφορά» οι συνδικαλιστικές ελευθερίες
Η διευθύντρια του 99ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Γαρ. Ζημιανίτη παρεμπόδισε μια απλή ενημέρωση των εργαζομένων από την εκπαιδευτικό και συνδικαλίστρια Ντίνα Ρέππα.
«Ανάρμοστη συμπεριφορά» οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας