• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.2°C
  1 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.7°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  6 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  0 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σβήνουν το πρόστιμο, καταργούν την Αρχή

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση εξαϋλώνει τη χρηματική ποινή του 1,4 εκατ. ευρώ για καταχρηστική συνταγογράφηση στον γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, ενώ ταυτοχρόνως νομοσχέδιο παύει την ανεξάρτητη αρχή ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία την επέβαλε.

Δεν ήταν δίκαιο, αλλά έγινε πράξη. Φαίνεται ότι τελικά, χάρη και στο νέο νομοσχέδιο Πλεύρη, το πρόστιμο του 1.410.727 ευρώ που επιβλήθηκε στον γιατρό Λάζαρο Καρνέση και σύζυγο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου οδεύει προς εξαΰλωση. Πριν από ακριβώς δυο μήνες γράφαμε στην «Εφ.Συν.» την πρόθεση να αντιμετωπιστεί με ειδική επιείκεια το συγκεκριμένο πρόστιμο.

«Ενώ είχε επιβληθεί το πρόστιμο από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) για καταχρηστική συνταγογράφηση σκευασμάτων διατροφής και άλλου υγειονομικού υλικού, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ όπου συζητούνταν η έφεση που έχει ασκήσει ο συγκεκριμένος γιατρός σχετικά με το πρόστιμο, διότι εκκρεμεί σε βάρος ποινική διαδικασία, η διοικήτρια Θ. Καρποδίνη φέρεται να πίεσε τους δυο διοικητικούς που μετέχουν στην τριμελή επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων να πάνε στα μαλακά τον εν λόγω γιατρό» («Τα πρόστιμα εξαϋλώνονται;» «Εφ.Συν.» 10.3.2022).

Τελικά, κι ενώ επρόκειτο να υποβληθεί ερώτημα στο ΝΣΚ για το αν η έφεση του γιατρού είχε νομική βάση, δεδομένου ότι μια διοικητική διαδικασία είναι ανεξάρτητη από το αν για τον ελεγχόμενο είναι ανοιχτή κάποια ποινική διαδικασία (ο κ. Καρνέσης είχε στην προκειμένη περίπτωση δικαστική εκκρεμότητα για εμβάσματα από τη NOVARTIS), η κυβέρνηση (και) διά νομοσχεδίου έκανε εύκολη τη δυνατότητα όχι μόνο διαγραφής κάθε ανάλογου προστίμου αλλά και μιας «συμπονετικής» αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Ετσι, λοιπόν, ενώ η ΥΠΕΔΥΦΚΑ επέβαλε το πρόστιμο στον αρχίατρο του 401 Νοσοκομείου, Λ. Καρνέση, για τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, η Επιτροπή Ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ, παίζοντας καθυστερήσεις, έκρινε σε πρώτη φάση εν μέρει δεκτή την ένσταση του γιατρού και του χορήγησε αναστολή μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. Ταυτόχρονα, το επιτελικό κράτος λύνει έναν ενοχλητικό «γόρδιο δεσμό» με την ίδια μέθοδο που έλυσε και τους προηγούμενους: καταργεί την ανεξάρτητη αρχή ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Ετσι, αυτομάτως, εκδιώκεται και ο Γενικός Επιθεωρητής του ανεξάρτητου οργανισμού που επέβαλε τα πρόστιμα σε παρόχους υγείας που παρανόμησαν. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Πλεύρη, καταργείται ο οργανισμός που πραγματοποιούσε τους ελέγχους για γιατρούς που είχαν ανάμειξη στις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της NOVARTIS -και όχι μόνο.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι έλεγχοι αυτοί μόνο για το 2021 ξεπερνούσαν τις 500 υποθέσεις. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι έλεγχοι τώρα παγώνουν και ενώ ούτως ή άλλως τα αδικήματα των γιατρών για μικροποσά μπορεί να έχουν ήδη παραγραφεί, η διακοπή των ελέγχων μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή ακόμα και του βασικού κατηγορούμενου για το σκάνδαλο NOVARTIS Κ. Φρουζή... ελλείψει στοιχείων.

Εντονες αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις στην κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ εξέφρασε το Συντονιστικό Οργανο Φορέων για την Πρωτοβάθμια Υγεία, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ φορείς, ενώ το βέβαιο είναι πως η αντικατάστασή της από μία τριμελή επιτροπή που θα υπάγεται απευθείας στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ και θα εξετάζει στο εξής τις ενστάσεις των παρόχων υγείας προδιαγράφει και το... μέλλον της ασυλίας.

Στη σχετική διάταξη προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «οι εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί εντολή για να εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου τους, διαβιβάζονται από τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εφόσον προκύπτουν, κατόπιν έκθεσης αξιολόγησης σημαντικές ενδείξεις συστημικής απάτης ή διαφθοράς.

Νέες καταγγελίες, οι οποίες φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ, διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις». Με δυο λόγια, οι διοικητές αναλαμβάνουν δράση!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυστηρότερες ποινές και συρρίκνωση δικαιωμάτων για τους πολίτες
Περιστέλλεται η ελευθερία λόγου και σκέψης, αφού και ένα απλό σχόλιο θα μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη για «υποκίνηση σε τρομοκρατία».
Αυστηρότερες ποινές και συρρίκνωση δικαιωμάτων για τους πολίτες
ΥΓΕΙΑ
Τα πρόστιμα εξαϋλώνονται;
Ενώ συνεχίζεται ο διασυρμός των εισαγγελέων που διερεύνησαν τα σκάνδαλα στην Υγεία, άλλοι ευκολότεροι «δρόμοι» ακολουθούνται για όσους φέρονται να συνέβαλαν στο «πάρτι» της Υγείας και όχι μόνο.
Τα πρόστιμα εξαϋλώνονται;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
Οι ποινικολόγοι θεωρούν άστοχες έως χονδροειδείς τις παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής και τη συρρίκνωση της κοινωφελούς εργασίας.
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγούν τις φυλακές στον προ-προηγούμενο αιώνα
Πολιτική του προηγούμενου αιώνα ακολουθεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης με το νέο νομοσχέδιο να προβλέπει κατάργηση ισονομίας των κρατουμένων και νέες αυθαίρετες τιμωρητικές διατάξεις.
Οδηγούν τις φυλακές στον προ-προηγούμενο αιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς για το νέο νομοσχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής που περισσότερο έχει ως σκοπό την καταστολή.
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
Μεγαλύτερη συρρίκνωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κρατούμενους και δημιουργία μιας υδροκέφαλης Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προτείνει το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο.
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας