• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  6°C 4.4°C / 6.8°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.2°C
  5 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  64%

Αναζητούνται απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις πολιτών

 • A-
 • A+
Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις έρχονται στο φως από το ρεπορτάζ του Inside Story που δείχνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για την απόκτηση «spyware» ήδη από το 2011. Τέτοιο λογισμικό αγόρασε η ΕΥΠ το 2020. •Ανοιχτό ερώτημα το αν πρόκειται για το Predator που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση Κουκάκη. •Έκθετη για άλλη μία φορά η κυβέρνηση.

Έκθετη και προ των ευθυνών της βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτών μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως ρεπορτάζ του Inside Story, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε συνομιλίες με εταιρείες πώλησης κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων. 

Όπως δείχνουν και διαρροές του WikiLeaks από την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της ιταλικής εταιρείας Hacking Team, που έχει έδρα το Μιλάνο και παρέχει «επιθετική τεχνολογία» στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, και της ισραηλινής Nice, ήδη από το 2011, το ελληνικό κράτος και η Ελληνική Αστυνομία αποτελούν υποψήφιους πελάτες για την αγορά λογισμικού παρακολούθησης προσωπικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το άλλο e-mail της Nice προς την Hacking Team, εκείνη την περίοδο, η ελληνική πλευρά φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για «100 ταυτόχρονες μολύνσεις, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την τιμή. Η πρόταση θα πρέπει να είναι σπονδυλωτή, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε το πακέτο με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό». Ακόμη, διευκρινίζεται ότι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης από απομακρυσμένο σημείο και χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία για να γίνει το «χακάρισμα».

Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι γνωστό και ως Remote Control System (RCS) και προβάλλεται από την εταιρεία ως η «λύση» για την προσβολή και τη διείσδυση σε στόχους που θωρακίζονται με εφαρμογές κρυπτογράφησης. «Το λογισμικό μας παρακάμπτει τα συστήματα προστασίας όπως antivirus, antispyware και προσωπικά firewalls» και δεν γίνεται αντιληπτό από το στόχο αναφέρει η Hacking Τeam. Κατά την παρακολούθηση συλλέγονται διεξοδικά πληροφορίες από τη συσκευή του στόχου, όπως κρυπτογραφημένες συνομιλίες, τρέχουσα και προηγούμενες τοποθεσίες, ιστορικό αναζήτησης, ενώ προσβάσιμα είναι η κάμερα, το μικρόφωνο και το ηχείο της υπό παρακολούθηση συσκευής . «Επιτεθείτε στον στόχο σας είτε απομακρυσμένα, είτε τοπικά, χρησιμοποιώντας διάφορους διαύλους εγκατάστασης. Όταν ο στόχος σερφάρει στο διαδίκτυο, όταν ανοίγει ένα αρχείο, όταν λαμβάνει ένα sms ή όταν περνάει τα σύνορα με το laptop του», αναφέρει η εταιρεία.

Βέβαια, κάπου φάνηκε να χαλάνε οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με την ιταλική εταιρεία, καθώς το λογισμικό τύπου «δούρειου ίππου» (trojan) κοστολογούνταν για αρκετά εκατομμύρια ευρώ με βάση και τις απαιτήσεις για το εύρος παρακολούθησης.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Inside Story, οι παρακολουθήσεις πολιτών από κρατικές υπηρεσίες δεν εντάσσεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφήνοντας έτσι ένα κενό για τις εκάστοτε κυβερνήσεις να πραγματοποιούν παρακολουθήσεις κατά το δοκούν επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφάλειας», όπως χαρακτηριστικά έγινε με την πολύμηνη παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ, εν αγνοία του. Άλλη μία περίπτωση είναι η πρόσφατη παραδοχή ισπανής αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών για την πολυετή παρακολούθηση δεκάδων βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus και με εντολή των δικαστικών αρχών και εν γνώση της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Πάντως, το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ μπορούν να παρακολουθούν μεμονωμένα πολίτες μέχρι δύο μήνες χωρίς περιορισμούς στη δυνατότητα ανανέωσης της εκάστοτε επιχείρησης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν παρανομούν, ξεπερνώντας συστηματικά τα «θολά» όρια της νομοθεσίας, την οποία πρέπει να διασφαλίζει η ΑΑΔΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών), κάτι το οποίο δεν έκανε στην υπόθεση Κουκάκη.

Επιπλέον, αυτό που εξυπηρετεί το κακόβουλο λογισμικό είναι ότι παρακάμπτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ κρύβοντας την προέλευση του χειριστή που πραγματοποιεί την παρακολούθηση, πράξη η οποία είναι παράνομη, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του Inside Story.

Το ακόμη πιο σκανδαλώδες στην υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, όμως, είναι η τελευταία αποκάλυψη του Inside Story ότι η ΕΥΠ προκήρυξε διαγωνισμό το 2020, στον οποίο συμμετείχαν οκτώ διεθνείς εταιρείες, για την απόκτηση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης. Κάτι τέτοιο αποδομεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά».

Άλλο ένα τρανταχτό ερώτημα που προκύπτει με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το αν υπάρχουν πιθανότητες η παρακολούθηση Κουκάκη με το λογισμικό Predator να έγινε κατά παραγγελία ιδιώτη. Σε αυτό έρχεται να δώσει απάντηση ο ανώτερος ερευνητής και ειδικός στην ανίχνευση spyware, Μπιλ Μάρκζακ, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει τον Έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης. Ερωτηθείς από το Inside Story, ο ίδιος είπε: «Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής [...] να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για δική της χρήση. [...] είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση των «αρίστων» αποδεικνύεται ότι πρωτοστατεί για άλλη μία φορά στην αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και την ψευδολογία και πρέπει να λογοδοτήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Παρέμβαση Κούλογλου για Κουκάκη
Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και ειδικότερα αυτή του...
Παρέμβαση Κούλογλου για Κουκάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα θέματα που ερευνούσε ο Κουκάκης και η παρακολουθήση της ΕΥΠ
Η υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Τα θέματα που ερευνούσε ο Κουκάκης και η παρακολουθήση της ΕΥΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την παρακολούθηση Κουκάκη
Μεγαλύτερη σαφήνεια ζητούν από τις ελληνικές αρχές επτά ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις τονίζοντας την σοβαρότητα του σκανδάλου και τις αντιφάσεις του κυβερνητικούς εκπροσώπου
Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητούν διεθνείς οργανώσεις για την παρακολούθηση Κουκάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΑΔΑΕ θα ερευνήσει τη δεύτερη παρακολούθηση Κουκάκη
Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για τις καταγγελίες παρακολούθησης του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι την Ε.Ε., η ΑΔΑΕ ανακοινώνει ότι θα ερευνήσει τη δεύτερη...
Η ΑΔΑΕ θα ερευνήσει τη δεύτερη παρακολούθηση Κουκάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έξι ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του Κουκάκη
Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργο Καμίνη, να θέτει έξι ερωτήματα στον πρωθυπουργό...
Έξι ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του Κουκάκη
ΕΥΡΩΠΗ
Παραδοχή-κόλαφος για τις παρακολουθήσεις Καταλανών από την ισπανική κυβέρνηση
Τις καταγγελίες των Καταναλωνών αυτονομιστών αναφορικά με την συστηματική παρακολούθηση τους από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ήρθε να επιβεβαιώσει η επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών.
Παραδοχή-κόλαφος για τις παρακολουθήσεις Καταλανών από την ισπανική κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας