• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.6°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 34.3°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 28.5°C / 34.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 32.6°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 27.9°C / 32.9°C
  1 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.4°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  4 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 35.0°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  37%

Οδός Ιπποκράτους

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν

 • A-
 • A+
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό. ● Η δημοτική αρχή δεν είχε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται.

Αθηναίοι φωνάζουν για καταστροφική κλάδευση των δέντρων της πόλης. Ομοίως και 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, που περιγράφουν τις κλαδεύσεις που γίνονται από εργολάβο του Δήμου Αθηναίων ως εξής: «Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός».

Η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου βγαίνει να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «αυστηρό κλάδεμα» που «εγγυάται την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας». Και οι εργαζόμενοι του δήμου όχι μόνο δηλώνουν έκπληκτοι από τη «γεμάτη αναλήθειες» ανακοίνωση της Διεύθυνσης για τις «άστοχες φετινές κλαδεύσεις», αλλά καταγγέλλουν και προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι για «αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης».

Αν κάποιος αναζητούσε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όσα ερωτήματα εγείρονται από τα παραπάνω γεγονότα, θα απογοητεύτηκε πλήρως παρακολουθώντας τη σχετική συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: η δημοτική αρχή αποπροσανατόλισε τη συζήτηση αραδιάζοντας ένα προφορικό «αρχείο excel» με ποσοτικά στοιχεία επί παντός επιστητού και ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης απαντούσε στην αντιπολίτευση με ατάκες τύπου: «δεν υπάρχει αριστερός και δεξιός τρόπος κλαδέματος»…

Τριετής σύμβαση

Οι κλαδεύσεις που γίνονται στην πόλη –από την εταιρεία Unison, στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης για υπηρεσίες πρασίνου προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ– έχουν συναντήσει πρωτοφανείς ομολογουμένως αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για «κλαδεύσεις-καρατομήσεις» δέντρων, με λάθος κοπές, σε λάθος χρονικές περιόδους (ανθοφορίας και φωλεοποίησης πουλιών), που θα επιφέρουν περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο.

Απαντώντας στα παραπάνω στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου, Δ. Κυριακάκης, μίλησε για «ανάγκη αυστηρών κλαδεμάτων» στην Αθήνα, λέγοντας ότι επί 8-9 χρόνια ουσιαστικά δεν εφαρμοζόταν σχέδιο κλάδευσης λόγω έλλειψης πόρων. Αντέτεινε ότι ο φετινός χειμώνας μετακύλισε τον χρόνο των κλαδεμάτων και ενημέρωσε ότι από του χρόνου «μπαίνουμε σε μια κανονικότητα» όπου δεν θα χρειαστούν ξανά αυστηρά κλαδέματα που «όντως προκαλούν κάποιες ζημιές στα δέντρα»!

Μέρος των αυστηρών κλαδεύσεων αποδόθηκε από τον κ. Κυριακάκη και στην παρουσία εντόμων, αλλά και σε κλαδεύσεις «που δεν τις έχει ανάγκη το δέντρο, αλλά η πόλη», π.χ. σε εναέρια δίκτυα, οδική σήμανση κ.λπ. Πέρα από την παραδοχή του κ. Κυριακάκη για τις ζημιές που προκαλούν οι αυστηρές κλαδεύσεις, σχολιάστηκε επίσης η αναφορά του περί «άναρχης» φύτευσης στα πεζοδρόμια της πόλης (υπολόγισε σε 92.000 τα δέντρα στα αθηναϊκά πεζοδρόμια), που παρότι είναι «λάθος» ως στρατηγική, αποτελεί «ευτύχημα» για το πράσινο της πόλης!

«Αρα, μας είπε ότι το κλάδεμα που γίνεται δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες της πόλης εν μέσω κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος. Οι απαντήσεις του κ. Κυριακίδη απέναντι στις αντιδράσεις ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από έναν θεατή της συνεδρίασης.

Οδός 3ης Σεπτεμβρίου και οδός Στουρνάρη

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με έναν τρόπο που παραπέμπει στην ανάγνωση ενός πολυσέλιδου αρχείου excel γεμάτου αριθμούς, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Χρ. Τεντόμας, παρουσίασε ένα σύνολο στοιχείων για κλαδεύσεις, φυτεύσεις, έως και… παγκάκια, καθιστώντας αδύνατο να γίνει κατανοητό κάτι πέρα από ονόματα δρόμων και αριθμούς.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα για το ισοζύγιο κλαδεμάτων και πρασίνου; «Πάντως δεν είναι όπως ο θόρυβος που υπάρχει από κάποιους που φωνάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ήταν λίγο-πολύ η απάντηση της δημοτικής αρχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή της ανάγνωσης των αριθμητικών δεδομένων ο κ. Τεντόμας διεκόπη, με τον επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ» να του επισημαίνει: «Κύριε αντιδήμαρχε, δεν μπορεί να σας παρακολουθήσει κανείς». Ο Π. Γερουλάνος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι θέλησε να συσκοτίσει την πραγματική κατάσταση μέσω της υπερπληροφόρησης των αριθμών, ενώ στο τέλος την προειδοποίησε ότι «εφόσον επιλέξατε αυτήν τη στρατηγική, έστω ένα ψέμα να βρεθεί, θα καταρρεύσει όλο το αφήγημά σας».

Καμία απάντηση

Κάνοντας λόγο για ασυδοσία από πλευράς του εργολάβου, η «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε να επιβληθούν σε βάρος του ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση. Εστιάζοντας σε γραπτή αναφορά του κ. Κυριακίδη για προσωπικό που δεν ανανεώνεται στην υπηρεσία η οποία «έχει φτάσει στα όριά της», «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησαν από τον δήμαρχο να παρουσιάσει σχέδιο προσλήψεων στην υπηρεσία, χωρίς να πάρουν απάντηση.

Ομοίως, καμία απάντηση δεν δόθηκε σε όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στην εργολαβία ζητάνε τεχνική βοήθεια από τους κηπουρούς του δήμου, η δημοτική υπηρεσία Πρασίνου διαθέτει νέα οχήματα «πολύ πιο σύγχρονα από τα αντίστοιχα του εργολάβου», ενώ η υπηρεσία «υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, προσωπικού, με υποβάθμιση ή απομάκρυνση έμπειρων στελεχών της, με λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες, όπως του Εθνικού Κήπου».

● Συμβολική δεντροφύτευση στο Αλσος Ιλισίων, που αποφασίστηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης περιοίκων, προγραμματίζεται για αύριο, Σάββατο (12.00). Η πρωτοβουλία «αποτελεί μια δυναμική απάντηση στην αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να φυτευθούν τα δέντρα που καταστράφηκαν πριν από έναν και πλέον χρόνο με την κακοκαιρία “Μήδεια” και πρόσφατα με τον χιονιά “Ελπίδα”», τονίζουν ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός» και η Επιτροπή Πρασίνου για το Αλσος Ιλισίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
Την ανέγερση ενός νέου μνημείου στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα εισηγηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετικό...
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την προ ετών απώλεια 276 δίκυκλων και τρίκυκλων από τα γκαράζ του δήμου για τα οποία ο δήμος συνέχιζε να χρεώνεται τέλη κυκλοφορίας.
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χρυσές» καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Θεάτρου Λυκαβηττού
«Αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν οι αρχικοί πόροι», αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αρχής για τον διπλασιασμό του κόστους εντός δύο χρόνων που αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Μπακογιάννης.
«Χρυσές» καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Θεάτρου Λυκαβηττού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας