• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.2°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  57%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύσεις εργαζόμενων γυναικών στην Υπηρεσία Ασύλου

 • A-
 • A+
Οι δέκα εργαζόμενες περιλαμβάνονται στους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου τους οποίους απέλυσε το υπουργείο τον Απρίλιο του 2020.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει στις διακρίσεις σε βάρος δέκα από τις παλαιότερες εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου, ανάμεσά τους τρεις έγκυες, η πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων της υπηρεσίας και άλλα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.

Σε συνάντηση του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Νότη Μηταράκη, Κώστα Κωστάκου, με εκπροσώπους του Σωματείου και του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κωστάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξαιρεί τις 10 εργαζόμενες, μόνο αυτές, από την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας για έναν χρόνο που θα ισχύσει για όλους τους άλλους περίπου 800 συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Οι δέκα εργαζόμενες περιλαμβάνονται στους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου τους οποίους απέλυσε το υπουργείο πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2020, επικαλούμενο τρίμηνο κώλυμα, ενέργεια που είχε προκαλέσει απεργία διαρκείας των συμβασιούχων της Υπηρεσίας και άλλες κινητοποιήσεις, όπως και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για εκδικητικές και τιμωρητικές απολύσεις έμπειρων εργαζομένων που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου, διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και είχαν ασκήσει κριτική στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των τελευταίων ετών.

Oι εργαζόμενοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη τοποθετήθηκαν ξανά προσωρινά στη θέση τους, καθώς το υπουργείο αναγκάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν. Ωστόσο, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει εν μέρει τους εργαζομένους, επιδικάζοντάς τους αποζημίωση παρόμοια με αυτήν που θα ίσχυε για εργαζομένους αορίστου χρόνου, αλλά αναγνωρίζει ότι αποτελεί δικαίωμα του υπουργείου η μη ανανέωση της σύμβασής τους, αν και επικαλέστηκε μόνο γι’ αυτούς κώλυμα που ισχύει για πολλούς περισσότερους εργαζομένους.

Επικαλούμενο την απόφαση του Πρωτοδικείου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η εργασία των συγκεκριμένων εργαζομένων, χωρίς δυνατότητα οποιασδήποτε ανανέωσής της. Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση και αναμένεται η κρίση σε δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο σημειώνει ότι το υπουργείο εκτίθεται άλλη μια φορά νομικά, ηθικά και πολιτικά και επισημαίνει ότι «είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που απολύονται για δεύτερη φορά Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικού οργάνου». Καλεί την πολιτική ηγεσία «να βρει τρόπο να παραμείνουν στην εργασία τους και οι 10 συναδέλφισσες» και υπογραμμίζει ότι «σε μια εποχή βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με αβέβαιο μέλλον και με τις ανάγκες του υπουργείου να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καμία και κανένας δεν περισσεύει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
Το σκέπαστρο, που υποχώρησε από το χιόνι, παραμένει πεσμένο εμποδίζοντας την πρόσβαση στα γραφεία. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλη είσοδο και έξοδο, η οποία όμως δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα...
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν
Παρά τη δικαστική απόφαση υπέρ δύο εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου Λέσβου που είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκαν, οι μισθοί για τις υπηρεσίες τους δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.
Δικαιώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο δικαστικό «φρένο» στις απολύσεις Μηταράκη
Δικαίωση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για δύο από τους 17 συμβασιούχους που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ στην υπηρεσία Ασύλου και εντελώς αναιτιολόγητα έμειναν εκτός εργασίας.
Νέο δικαστικό «φρένο» στις απολύσεις Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους
Μπορεί οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου να δικαιώθηκαν δικαστικά, όμως συνεχίζεται η αντιμετώπισή τους με εκδικητικό τρόπο, τόσο από την ίδια την Υπηρεσία, όσο και από το Υπουργείο Μετανάστευσης...
Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ζητά το Σωματείο τους, ύστερα από την θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνει για ένα έτος τη θητεία των μετακλητών υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου, η οποία έληγε στο τέλος του 2020.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας