Στον δρόμο που χάραξε το Δίστομο, πλήθος υποθέσεων ιταλικού ενδιαφέροντος παράγουν νέες απαιτήσεις σε βάρος της Γερμανίας, τονίζει σε δελτίο Τύπου το Αρχείο Ι.Ε. Σταμούλη (ΑΙΕΣ), του αγωνιστή από τη Βοιωτία κι ενός από τους ανθρώπους που μαζί με άλλους συμμετείχε στις διαδικασίες που κατέληξαν στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Δέκα χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επανέρχεται, για το θέμα των υποχρεώσεών της, τις οποίες επιμένει να αφήνει ανεκπλήρωτες» επισημαίνει το ΑΙΕΣ, μετά τη νέα προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας με την οποία ζητά και ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις επιπτώσεις των αναγκαστικών μέτρων στην γειτονική χώρα.
«H Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει και να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Να υποστηρίξει τους πολίτες της αντί να επιβάλλει δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους. Χρειάζεται, η αναζήτηση, η χάραξη και η υποστήριξη δομημένης και αποτελεσματικής συνολικής στρατηγικής, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτούνται νέες νομικές κατασκευές, άλλως η διεκδίκηση πεθαίνει μαζί με τους επιζήσαντες των θηριωδιών. «Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ανεμικοί και αναποτελεσματικοί. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην οποία οι Διστομίτες εμπιστεύθηκαν την εκπροσώπησή τους, οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς για το τι έκανε, στα 15 χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή και πρωτοπόρου Γιάννη Σταμούλη» σημειώνεται.
«Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Δικαιοσύνη και τη Συγχώρεση και πως αν δεν θέλει δικαστικές κινήσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο» καταλήγει το Αρχείο.
Την περασμένη Παρασκευή το Βερολίνο στράφηκε κατά της Ρώμης καταθέτοντας αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) γιατί αυτή «συνεχίζει να επιτρέπει την υποβολή αξιώσεων αποζημίωσης στα εγχώρια δικαστήρια παρά την απόφαση του ICJ το 2012 ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η νέα κίνηση της Γερμανίας οφείλεται στο γεγονός ότι ιταλικό δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει τον Μάη, εάν θα διατάξει την πώληση κτιρίων, που στεγάζουν γερμανικά ιδρύματα, προκειμένου να αποζημιωθούν θύματα ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου στο πλαίσιο εκδίκασης δύο από των πολλών υποθέσεων για τις οποίες δικαστήρια διέταξαν τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας