• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Με πίστη... στον εθελοντισμό ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

 • A-
 • A+

Από σήμερα, 1η Μαΐου, έως και 31 Οκτωβρίου 2022 είναι σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας και οι αρχές συνιστούν προσοχή, αφού η χώρα κάθε καλοκαίρι υποφέρει από καταστροφικές πυρκαγιές.

Με αφορμή την έναρξη της φετινής περιόδου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, παρέστησαν σε εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου από στελέχη του Π.Σ. 

Η εκπαίδευση εντάσσεται σε πρόγραμμα που ξεκίνησε χθες, 30 Απριλίου, για την εκπαίδευση 2.100 εθελοντών σε όλη τη χώρα σε προγράμματα δασοπυροσβεσης-δασοπροστασίας διάρκειας 52 ωρών και ειδικότερα δασοπροστασίας διάρκειας 38 ωρών. 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε: «Σήμερα αναδεικνύεται ο εθελοντισμός ως βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση του δύσκολου καλοκαιριού που έρχεται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η περιοχή μας, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλήττεται σκληρά, αποτελεί hot spot.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της. Σε αυτό αποσκοπεί η ίδρυση του Υπουργείου μας, μια απόφαση του Πρωθυπουργού πρωτοποριακή που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον».

Και όπως και πέρυσι μιλούσαν για ετοιμότητα, συνεχίζοντας την παράδοση ο υπουργός ανέφερε: «Φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα μεγάλο σχέδιο, με προληπτικά μέτρα πρωτόγνωρα για τη χώρα. Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περυσινού καλοκαιριού. Και εδώ είναι που η προσφορά των εθελοντών μας, με τον ηρωισμό τους, δίπλα στους ηρωικούς Πυροσβέστες μας, καθίσταται τόσο σημαντική. Εσείς θα είστε αυτοί που μαζί με τους Πυροσβέστες, θα τρέξετε πρώτοι στο πεδίο για να περιορίσετε μια πυρκαγιά, για να προλάβετε την εξάπλωσή της, για να αποτρέψετε να καταστεί ανεξέλεγκτη».

Απευθυνόμενος στους εθελοντές είπε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε σε εσάς ό,τι περισσότερο μπορούμε και η σημερινή εκπαίδευση και πιστοποίηση που θα λάβετε, εντάσσεται σε αυτή ακριβώς τη διάθεση ενίσχυσης του εθελοντισμού. Με σωστό τρόπο, με εκπαίδευση και πρωτίστως με όρους ασφάλειας για εσάς, ώστε να είστε έτοιμοι για το καλοκαίρι».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, σημείωσε ότι ήδη εδώ και πέντε μήνες, από 1η Νοεμβρίου, το Υπουργείο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σήμερα. «Δώσαμε, φέτος, μεγάλο βάρος στην πρόληψη, με 72 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση. Περιμένουμε πολλά από αυτό το πρόγραμμα, καθώς όχι μόνο ευαίσθητες περιοχές θα καθαριστούν, αλλά θα έχουμε τους δασεργάτες μέσα στα δάση μέχρι και τον Ιούνιο, να τα επιτηρούν και να τα προφυλάσσουν».

Ο κ. Τουρνάς πρόσθεσε ότι έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση και φέτος θα είναι αυξημένες οιπεριπολίες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα σε αυτές που είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων, παρέχοντας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά χρηματοδότηση ύψους 16,9 εκ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 1,5 εκ ευρώ στους συνδέσμους Δήμων για έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για έκτακτη χρηματοδότηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο. 

Όλοι τους ευχαρίστησαν τους εθελοντές, ενώ ούτε λόγος δεν έγινε για πρόσθετες προσλήψεις δασοπυροσβεστών.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

 • Αν δούμε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:
 • Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112.
 • Καλούμε αμέσως! Δεν υποθέτουμε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.
 • Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:
 • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε,
 • το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
 • την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
 • το είδος της βλάστησης που καίγεται
 • Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή.
 • Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
 • Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρές δύο γυναίκες σε πυρκαγιές διαμερισμάτων σε Ίλιον και Πειραιά
Μία 59χρονη και μια 83χρονη χάθηκαν στις φλόγες που τύλιξαν τα διαμερίσματά τους, το πρωί. Η μία προσπάθησε να διαφύγει, ενώ η ηλικιωμένη φέρεται να έβαλε η ίδια τέλος στη ζωή της.
Νεκρές δύο γυναίκες σε πυρκαγιές διαμερισμάτων σε Ίλιον και Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά στις Σπέτσες, οριοθετήθηκε στην Επίδαυρο, καλή η εικόνα στη Μεσσηνία
Πολύ αυξημένος - κατηγορία 4 - είναι αύριο, 1η Αυγούστου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του Ιονίου, σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία. Σε μερική επιφυλακή η Πυροσβεστική.
Φωτιά στις Σπέτσες, οριοθετήθηκε στην Επίδαυρο, καλή η εικόνα στη Μεσσηνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πυρκαγιά στην Ηλεία, οριοθετήθηκε το μέτωπο στο Γραμματικό
Μια νέα φωτιά έχει θέσει σε συναγερμό την Ηλεία και συγκεκριμένα την περιοχή Λάλας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα του Γραμματικού, της Λέσβου και του Πόρτο Γερμενού, διάσπαρτες εστίες...
Νέα πυρκαγιά στην Ηλεία, οριοθετήθηκε το μέτωπο στο Γραμματικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον πύρινο εφιάλτη ξαναζεί το Γραμματικό Ηλείας
Σε ασφαλές σημείο έχουν συγκεντρωθεί, οι κάτοικοι του χωριού Χελιδόνι, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της επιχείρησης για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Γραμματικό Ηλείας, που φλέγεται ξανά.
Τον πύρινο εφιάλτη ξαναζεί το Γραμματικό Ηλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αισιοδοξία για τις φωτιές σε Σπάτα και Μεγαλόπολη
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Φοίνικας, στα Σπάτα. Οριοθετημένο είναι πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και το επίσης δασικό μέτωπο στην Αρκαδία
Αισιοδοξία για τις φωτιές σε Σπάτα και Μεγαλόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας