• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες

 • A-
 • A+
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφής ● Αντιδράσεις καθώς ο Σύνδεσμος απέρριψε τις ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων, αλλά και δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους την παρακολούθηση της τηλεδιάσκεψης.

Επιλέγοντας να απορρίψει τις ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων, αλλά και να κρατήσει μακριά από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων τους «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας) ενέκρινε τη νέα του τιμολογιακή πολιτική.

Οπως έγραψε εγκαίρως η «Εφ.Συν.», με τον νέο κανονισμό τιμολόγησης –ο οποίος εγκρίθηκε από το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως ακριβώς εγκρίθηκε προ ημερών από την ολιγομελή και ελεγχόμενη από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ– προκαλείται αύξηση 37% στο κόστος κάθε τόνου απορριμμάτων που οδηγείται προς ταφή, καθώς ενσωματώνεται το νέο τέλος ταφής του «νόμου Σκρέκα».

Ετσι, από την Ενιαία Τιμή Αναφοράς που όρισε ο ΕΔΣΝΑ στα 53,16 ευρώ/τόνο, το νεοεπιβαλλόμενο τέλος εκτινάσσει το κόστος στα 72,96 ευρώ/τόνο, με τον τελικό λογαριασμό να μετακυλίεται στους δημότες της Αττικής. Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι δημότες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφής.

Με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη λίγες στιγμές πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ζήτησε να ανασταλεί το τέλος ταφής για τουλάχιστον δύο έτη, κινούμενη στην κατεύθυνση των αποφάσεων και της ΚΕΔΕ. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ εισηγήθηκε τη μείωση της ενιαίας τιμής κατά τουλάχιστον 15 ευρώ (δηλαδή να πέσει στα 38,16 ευρώ/τόνο, από τα 53,16 ευρώ/τόνο), καθώς και να προβλεφθεί μηδενική χρέωση ειδικών ανακλυκλώσιμων απορριμμάτων (π.χ. βιοαπόβλητα) ως ένα κίνητρο ανακύκλωσης.

Τα παραπάνω δεν έγιναν δεκτά από τον ΕΔΣΝΑ, ούτε επίσης εισακούστηκε το αίτημα της ΠΕΔΑ για αναβολή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου προκειμένου να αναλυθεί περαιτέρω η τιμολόγηση του ΕΔΣΝΑ.

«Δεν πετάξαμε κάποιο πυροτέχνημα. Ομόφωνες αποφάσεις σημαίνει όμοιος προβληματισμός. Αφ’ ενός υπάρχει η δυνατότητα στον ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει σε οικονομία κλίμακας, αφ’ ετέρου όλοι οι δήμαρχοι είμαστε αντίθετοι στο τέλος ταφής. Αλλά η κυβέρνηση κωφεύει, την ώρα που στην Ευρώπη μόνο 4-5 χώρες έχουν εφαρμόσει αυτό το τέλος», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Βριλησσίων και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ, Ξ. Μανιατογιάννης, προειδοποιώντας ότι από το τέλος ταφής «δυστυχώς θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για δήμους και δημότες προς το τέλος του έτους».

Μεγάλη επιβάρυνση αναμένεται για τους μεγάλους αστικούς δήμους. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, ο Δήμος Πειραιά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 2 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Περιστερίου με επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπολιτευόμενα μέλη εγείρουν σοβαρό διαδικαστικό ζήτημα με αφορμή την άρνηση της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η παρακολούθηση της τηλεδιάσκεψης δεν επετράπη στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
Στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού φορέα εκλέχτηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έμειναν εκτός ο Θ. Τζήμερος και οι...
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Φιλόδημος» φέρνει μποναμάδες
Νέα αύξηση στους πόρους που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι της χώρας μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού...
Ο «Φιλόδημος» φέρνει μποναμάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
Υπότροπος για τρίτη φορά συνελήφθη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης για την παράνομη χωματερή της οδού Μεσογείων 116 και Ωκεανιδών ● Η Περιφέρεια Αττικής καταλόγισε πρόστιμο 15.000 ευρώ, που μαζί με τα...
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας