• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 36.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.1°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 29.5°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 36.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  53%

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποιήση της Διεύθυνσης Πρασίνου»

 • A-
 • A+

Το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις αντιδράσεις για το κλάδεμα που κατέληξε σε κουτσούρεμα των δέντρων σε αρκετές γειτονιές, απαντά πως είναι «γεμάτη αναλήθειες και προσεγγίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα» η πρόσφατη ανακοίνωση της διεύθυνσης Πρασίνου που αναφέρει ότι «την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο».

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει «προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου» και ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, σε μέσα ατομικής  προστασίας, σε μηχανολογικό εξοπλισμό σε προσωπικό, με  λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες κτλ.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. του σωματείου

Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων που με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το κλάδευμα των δένδρων να αναφέρει <<την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους δεν κλαδεύτηκαν τα δέντρα της Αθήνας και όταν αυτό συνέβαινε ήταν με τρόπο μη σωστό>>.

Εμείς ως εργαζόμενοι στην διεύθυνση Πρασίνου λέμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανωτέρω ανακοίνωση είναι γεμάτη αναλήθειες και προσεγγίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η Διεύθυνση Πρασίνου μόνο με το συνεργείο αναρριχητών <<εξειδικευμένο συνεργείο που κλαδεύει ψηλά δέντρα >> κλαδεύει περίπου 8.000 δέντρα, αλλά και μέχρι πριν δύο χρόνια (τότε που που ανέλαβε ο εργολάβος) οι έμπειροι κηπουροί των διαμερισμάτων κλάδευαν περίπου 22.000 μουριές το χρόνο.   

Να επισημάνουμε ότι όταν το κλάδευμα επιχειρείται από κηπουρούς της υπηρεσίας γίνεται αξιόπιστα διότι η εμπειρία τους (άλλα και των στελεχών της υπηρεσίας αρχικηπουρών, τομεαρχών, επιβλεπόντων) είναι εξαιρετικά μεγάλη, είναι γνωστό ότι η υπηρεσία πρασίνου κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία διότι είναι η πρώτη υπηρεσία κηποτεχνίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.   

Όσο αφορά τους εργαζόμενους στην εργολαβία, από τους κηπουρούς του δήμου, ζητάνε τεχνική βοήθεια για το πως γίνονται το κλάδευμα των δένδρων διότι οι ειδικοί υψηλής εξειδίκευσης που αναφέρει η ανακοίνωση κλαδεύουν με εντολή από ποιόν άραγε???<<τις κουτσουπιές όταν είναι ανθισμένες, τις καζουαρίνες στην κορυφή, τις νερατζιές καταχείμωνο η τώρα που είναι ανθισμένες και τις μουριές μήνα Μάιο και Ιούνιο κ.λπ. >> αν αυτό ικανοποιεί  την υπηρεσία τα σχόλια περιττά. Μάλλον οι ειδικοί έχουν εξειδίκευση  σε άλλο αντικείμενο.

Η προσπάθεια από την διεύθυνση να δικαιολογηθούν οι αστοχίες σχετικά με τα φετινά κλαδεύματα (περί φυσιολογίας φυτών, ηλικίας δένδρων, φωτοτροπισμού, αιτήματα  δημοτών  κ.λ.π.) είναι τουλάχιστον άστοχες.

Όσο αφορά τα σύγχρονα τεχνικά μέσα του εργολάβου που αναφέρει η ανακοίνωση της  Διεύθυνσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα νέα καλαθοφόρα και φορτηγά με αρπάγες  της Διεύθυνσης είναι πολύ πιο σύγχρονα από τα αντίστοιχα του εργολάβου.      

Τα 1000 νέα δένδρα που αναφέρεται στην ανακοίνωση οτι φυτεύονται τώρα είναι γιατί   στην Αθήνα από  τον Ιούνιο  του 2019 έχει εγκατασταθεί ένα έντομο ο <<μακρυκέρατος ο  κινέζος>>  που καταστρέφει τις μεγάλες σε ηλικία μουριές και με την βοήθεια ΠΑΛΙ των τεχνιτών της διεύθυνσης (χεριστές πρεμνοφάγου ) Πρασίνου φυτεύονται νέα δένδρα στις  θέσεις  των κομμένων.

Να επισημάνουμε ότι το πράσινο  της πόλης τα χρόνια της κρίσης δηλαδή τα τελευταία  δέκα χρόνια κρατήθηκε όρθιο από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αγόραζαν  εργαλεία   (αλυσίδες, συρματόσκουπες, δίσκους κοπής, λάστιχα, κλαδευτήρια, εξαρτήματα από χορτοκοπτικές κ.λ.π. )από το μισθό τους.  

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και αυτοί που την  παροτρύνουν θα μας βρει απέναντι, η πραγματικότητα είναι ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται  σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής  προστασίας, με ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό,  με ελλείψεις σε προσωπικό, με υποβάθμιση ή απομάκρυνση έμπειρων στελεχών της, με λάθος ή αχρείαστες εργολαβίες όπως του Εθνικού Κήπου που  εδώ και δύο χρόνια <<σέρνεται>> καταστρέφοντας τον Κήπο  κ.λ.π. Λύσεις για την έλλειψη  προσωπικού την βασική δικαιολογία για  την  προκήρυξη εργολαβιών υπάρχουν αλλά δεν  θέλουν να τις εφαρμόσουν. 

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποιήση της Διεύθυνσης  Πρασίνου και γιατί  πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της διότι έτσι διασφαλίζεται το   φυσικό περιβάλλον  της πόλης.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναγκαίο» το αυστηρό κλάδεμα των δέντρων απαντά ο Δ. Αθηναίων μετά τις αντιδράσεις
Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «το αυστηρό κλάδεμα εγγυάται την «επιβίωση» και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας» και γίνεται με επιστημονική γνώση και...
«Αναγκαίο» το αυστηρό κλάδεμα των δέντρων απαντά ο Δ. Αθηναίων μετά τις αντιδράσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σφαγή» δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνος
Η πρακτική κλαδέματος που ακολουθήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος ήταν η καρατόμηση κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρες κορυφές δέντρων ή μεγάλων κλαδιών που προκαλεί απώλεια 50%-100% του πράσινου φυλλώματος των...
«Σφαγή» δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίλογος σχετικά με τη διαμαρτυρία για κλάδεμα αστικών δέντρων
Το θαμνώδες πράσινο και τα δέντρα πρέπει να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική πόλη με φιλάνθρωπο, προσεχτικό σχέδιο πόλης, θαρραλέα εκτεταμένη χωροθέτησή τους.
Αντίλογος σχετικά με τη διαμαρτυρία για κλάδεμα αστικών δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συλλογή υπογραφών κατά του πετσοκόμματος δέντρων στην Αθήνα
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) τονίζει ότι όπως φαίνεται «ωρίμασε η κατάσταση ώστε να κινηθούμε όλοι μαζί».
Συλλογή υπογραφών κατά του πετσοκόμματος δέντρων στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί...
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας