• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.0°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  82%

Φωτογραφία από την έξοδο του Αξιον Εστί, όπου διακρίνεται δεξιά ο ρουμανικής καταγωγής διάκονος, που έκανε τη δέηση, και όχι ο διάκονος του Πρωτάτου που διακρίνεται αριστερά (ο Μακάριος δεξιά στην εικόνα, ένας από τους δύο που κρατά το Αξιον Εστί)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ακουμπά» και την Αθωνική Πολιτεία ο πόλεμος

 • A-
 • A+
Τη Δευτέρα του Πάσχα, κατά την καθιερωμένη περιφορά από το Πρωτάτο της εικόνας Αξιον Εστί στο κονάκι της Μονής Παντελεήμονος (γνωστό και ως ρωσικό μοναστήρι) ο αντιπρόσωπος της μονής δεν μνημόνευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε ασκήσεις ψυχραιμίας και ενότητας βρίσκονται οι μοναχοί του Αγίου Ορους μετά τα γεγονότα της Δευτέρας του Πάσχα, όταν κατά την καθιερωμένη περιφορά από το Πρωτάτο της εικόνας Αξιον Εστί στο κονάκι της Μονής Παντελεήμονος (γνωστό και ως ρωσικό μοναστήρι) ο αντιπρόσωπος της μονής δεν μνημόνευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το επεισόδιο που δημιουργήθηκε είναι η ακραία εκδοχή των συνεπειών που έφερε μέχρι την Αθωνική Πολιτεία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το γεγονός έριξε βαριά σκιά στο εορταστικό κλίμα που είχε ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο από τη Μονή Κουτλουμουσίου, πέρασε από το κελί του Ραβδούχου, τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, τη Μονή Ξηροποτάμου και κατέληξε στη Μονή Παντελεήμονα, όπου ο μοναχός Μακάριος δεν μνημόνευσε τον Πατριάρχη όπως ορίζει και επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους. Μάλιστα οι μοναχοί που συμμετείχαν στη λιτανεία αντέδρασαν επιτόπου και ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας. Το γεγονός έλαβε διαστάσεις καθώς οι μοναχοί είδαν αναρτημένη στο κονάκι σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας εποχής των Ρομανόφ επί της οποίας αναγραφόταν η φράση «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός» (voria.gr).

Το επεισόδιο επιχειρήθηκε να διαψευστεί ως «αποκύημα νοσηρής φαντασίας με στόχο το Αγιο Ορος» (www.vimaorthodoxias.gr), ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν και παρατίθενται φωτογραφίες από την έξοδο του Αξιον Εστί, όπου διακρίνεται δεξιά ο ρουμανικής καταγωγής διάκονος, που έκανε τη δέηση, και όχι ο διάκονος του Πρωτάτου που διακρίνεται αριστερά (ο Μακάριος δεξιά στην εικόνα, ένας από τους δύο που κρατά το Αξιον Εστί). Το πρόβλημα υπάρχει και όλοι βρίσκονται εν αναμονή της Συνάξεως της Ιεράς Κοινότητας την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Θυμίζουμε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οταν είχε γίνει αυτή η πράξη, το 2018, το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε έκτοτε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και σταμάτησε παράλληλα τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σε μια κοινότητα βέβαια όπως αυτή της Αθωνικής Πολιτείας, με συσσωρευμένη πείρα αιώνων, τίποτα δεν είναι τυχαίο αλλά και τίποτα δεν πρέπει να συμπεράνει κάποιος με επιφανειακή ευκολία. Ετσι στα τελευταία αυτά γεγονότα αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναχός τής Παντελεήμονος, πατήρ Μακάριος, όχι μόνο δεν είναι κάποιος φανατικός, το αντίθετο, είναι εξαιρετικά καλλιεργημένος και επιπλέον, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έχει ουκρανική καταγωγή, αλλά ρωσική συνείδηση». Η συνείδηση όμως προφανώς δεν ήταν αρκετή για τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο και έτσι πριν από λίγο καιρό ο Μακάριος καθαιρέθηκε από ηγούμενος της Παντελεήμονος (στη θέση του εξελέγη ο Ευλόγιος) και εστάλη ως απλός εκπρόσωπος στο κονάκι της μονής όπου έγινε το επεισόδιο.

Η Μονή Παντελεήμονος σήμερα θεωρείται το δεύτερο μοναστήρι σε αριθμό μοναχών στο Ορος, με περίπου 60 άτομα δηλωμένα στο Μοναχολόγιο, αλλά παρατηρητές θέλουν ο αριθμός τους να πλησιάζει τους 100. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εσχάτως η μονή φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι «αν τυχόν επισκεφτεί το Ορος ακόμη και ένας επίσκοπος του Επιφάνιου Κιέβου δεν θα παρευρεθούμε στις τελετές…».

Οπως είπαν ψύχραιμοι μοναχοί στην «Εφ.Συν.», «η κατάσταση εξελίσσεται σε καυτή πατάτα καθώς τορπιλίζεται η ισορροπία στο Περιβόλι της Παναγιάς. Τι θα συμβεί αν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει; Η μόνη σημαία που υψώνεται στο Ορος είναι η ελληνική, καμιά άλλη. Τι θα γίνει λοιπόν αν εκτός της Ρωσίας εμπλακούν και άλλα κράτη και απαιτήσουν τα ίδια από μονές στις οποίες έχουν συμφέροντα και επιρροή; Στο Ορος γνωρίζουμε τι σημαίνει η παροιμιακή φράση “ο λύκος πρώτα χωρίζει τα πρόβατα και ύστερα τα τρώει”». Αλλοι, αν και προσκείμενοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημειώνουν ψύχραιμα ότι «εμείς στο Ορος έχουμε Καταστατικό Χάρτη, το Πατριαρχείο δεν εμπλέκεται στα διοικητικά μας, έχουμε όμως πνευματική υποχρέωση προς Αυτό, άρα οι ισορροπίες πρέπει να κρατηθούν».

Υπάρχουν κι αυτοί που σημειώνουν με σκεπτικισμό ότι τελευταία έχει βαθύνει η ρωσική παρουσία στο Ορος, βλέποντας για παράδειγμα ότι «η Φιλοθέου είναι «αδιάφορη» για τα γενόμενα διότι με ρωσικά κεφάλαια εκτελείται αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο έργο στο μοναστήρι» κι ακόμη ότι «η σκήτη της Σιμωνόπετρας έχει 25 Ρώσους μοναχούς σήμερα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το βλέμμα στο Αγιον Ορος
Η προχθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν και το καλύτερο καλωσόρισμα, καθώς θεωρήθηκε ρωσόφιλη ευθεία βολή στις θέσεις του Πατριαρχείου που βρίσκεται σε ρήξη με τον...
Με το βλέμμα στο Αγιον Ορος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα διά της... παιδαγωγικής μεθόδου
Με τοποθετήσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα αλλά χωρίς απρόοπτα ή εντάσεις ολοκληρώθηκε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος.
Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα διά της... παιδαγωγικής μεθόδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
Με επιστολή της στις 10 Μαΐου η ΑΚΤΩΡ επισημαίνει τις ελλείψεις πρώτων υλών και την εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100%, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για Ρώσους υπερεθνικιστές στο Αγιον Ορος
Οι καταγγελίες και για είσοδο Ρώσων υπερεθνικιστών απέκτησαν από χθες ονοματεπώνυμο, με τις αναφορές του νόμιμου ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου.
Καταγγελίες για Ρώσους υπερεθνικιστές στο Αγιον Ορος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για Ουκρανία και προσφυγικό στην Κεντρική Μακεδονία
Συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα έξω από το υπ. Μακεδονίας-Θράκης από το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Διαχείρισης του Προσφυγικού στην Κεντρική Μακεδονία.
Διαμαρτυρία για Ουκρανία και προσφυγικό στην Κεντρική Μακεδονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Κιλκίς ζήλεψαν τον ρατσισμό των χωρών του Βίζεγκραντ
Απευθυνόμενοι στον Ουκρανό πρέσβη, πολίτες του Δήμου Παιονίας ζητούν να αντικατασταθούν οι 800 πρόσφυγες που διαμένουν ήδη στη δομή της Νέας Καβάλας από Ουκρανούς πρόσφυγες.
Στο Κιλκίς ζήλεψαν τον ρατσισμό των χωρών του Βίζεγκραντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας