• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.5°C / 24.5°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

 • A-
 • A+
Ερωτήματα για την τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Αφού η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πρασίνου, αποφάσισε τώρα να επιβάλλεται με ταχύρυθμες διαδικασίες πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση, πάρκα, ακόμη και σε αστικά άλση τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς πάνω από την κατηγορία 3.

Το πρόστιμο των 300 ευρώ επιβλήθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο ψηφισμένο πλέον νομοσχέδιο, το άρθρο 129 προβλέπει ότι «για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ηµέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύµφωνα µε τον Ηµερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερµού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραµονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχηµάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήµατα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς εκδίδεται κάθε μέρα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Νότια Εύβοια, η κατηγορία 3 είναι αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς την ευνοούν η διαμόρφωση του εδάφους, οι θερμοκρασίες, η έλλειψη υγρασίας και οι ισχυροί άνεμοι. Κατά μέσον όρο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 30 μέρες στις οποίες προβλέπεται κίνδυνος πάνω από την κατηγορία 3, αλλά το πλήθος των χρονικών διαστημάτων μπορεί να είναι και μεγαλύτερο στις ξηροθερμικές περιοχές.

Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση:

 Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβάλλεται πολύ ευκολότερα καθώς πριν έπρεπε να συγκληθούν διάφορα όργανα, ενώ τώρα θα αρκεί μια εισήγηση από Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και η απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

 Διευρύνεται ο κύκλος των οργάνων επιβολής καθώς το πρόστιμο των 300 ευρώ θα μπορούν να κόβουν όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, ακόμη και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κάπου εδώ όμως ξεκινούν και τα ερωτήματα:

 Πόσο εύκολα θα αποφευχθούν οι υπερβολές στη λήψη αποφάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας; Το περασμένο καλοκαίρι με τις τεράστιες καταστροφές ζήσαμε συχνά καταστάσεις όπου τα όργανα της πολιτείας έσπευδαν να εκκενώσουν περιοχές με τον φόβο ότι μπορεί να πλησιάσει κάποια φωτιά, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου πολλοί αρνήθηκαν την απομάκρυνση λέγοντας αργότερα ότι μπόρεσαν να περιορίσουν τις απώλειες επειδή παρέμειναν. Ο φόβος της ευθύνης, κυρίως μετά τα όσα συνέβησαν στο Μάτι το 2018, δρα καταλυτικά ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

 Εάν επικρατήσουν οι υπερβολές στη λήψη των αποφάσεων, θα προκύψουν καταστάσεις όπου τα μέτρα θα λειτουργήσουν ασφυκτικά ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Σε ένα καλοκαίρι όπου οι τιμές ενέργειας θα παραμένουν στο ζενίθ, πολλοί άνθρωποι θα αναζητήσουν δροσιά κοντά στο πράσινο τις ημέρες με αφόρητη ζέστη. Ομως, όπως λέει η ρύθμιση, η απαγόρευση κυκλοφορίας και διέλευσης θα αφορά κάθε μορφής πάρκα και άλση όπως ορίζονται στον νόμο 998/1979. Εκεί γίνεται λόγος απαγορεύσεων «για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, φέρουν δασική βλάστηση φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα και άλση», ακόμη και «τμήματα πάρκου ή άλσους τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση, συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου».

 Τι θα συμβεί με ομάδες εθελοντών και φορείς που επισκέπτονται συστηματικά τα δάση για δράσεις προστασίας; Η ρύθμιση εξαιρεί μόνον όσους εργάζονται ή κατοικούν σε προστατευόμενες περιοχές «αποκλειστικά για τη µετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους». Η «Εφ.Συν.» έχει δεχθεί στο παρελθόν καταγγελίες για εθελοντές που εντόπισαν επικίνδυνες καταστάσεις μέσα σε δάση (π.χ. παρατημένα εύφλεκτα υλικά από υλοτόμους), ειδοποίησαν τις αρχές, αλλά κινδύνεψαν να υποστούν δίωξη ως καταγγέλλοντες επειδή ίσχυε κατηγορία κινδύνου 4.

 Πόσο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει το πρόστιμο των 300 ευρώ για έναν αποφασισμένο εμπρηστή;

 Πόσο πειστικά μπορεί να είναι τέτοια περιοριστικά μέτρα από μια κυβέρνηση που με νόμους ανοίγει τις περιοχές NATURA για την υλοποίηση επενδύσεων;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
Μέχρι στιγμής πάντως η μόνη χορηγία που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι εκείνη των 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ.
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
«Επικίνδυνο να ξεκινήσουν αύριο οι αναδασώσεις στα καμένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. Τα έργα στήριξης του εδάφους, όμως, «πρέπει να...
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι μας έδειξε η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις νότιες παρυφές του Υμηττού και σύμφωνα με το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά...
Τι μας έδειξε η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός και αγωνία παρά το πανάκριβο πλάνο της αντιπυρικής προστασίας
Από την κυβέρνηση εκπέμφθηκε μήνυμα ετοιμότητας, αν και σύμφωνα με τα δεδομένα του European Forest Fire Information System, από τις αρχές του 2022 έχει σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με τουλάχιστον...
Αναβρασμός και αγωνία παρά το πανάκριβο πλάνο της αντιπυρικής προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δασικές πυρκαγιές σε δύο διαφορετικά σημεία της Βόρειας Εύβοιας
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση κατάσβεσης με συμμετοχή δεκάδων πυροσβεστιών και οχημάτων, ενώ τα σημεία είναι δυσπρόσιτα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Πυροσβεστικής.
Δασικές πυρκαγιές σε δύο διαφορετικά σημεία της Βόρειας Εύβοιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας