• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.9°C / 3.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.8°C / 1.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  2 BF
  55%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

 • A-
 • A+
Ερωτήματα για την τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Αφού η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πρασίνου, αποφάσισε τώρα να επιβάλλεται με ταχύρυθμες διαδικασίες πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση, πάρκα, ακόμη και σε αστικά άλση τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς πάνω από την κατηγορία 3.

Το πρόστιμο των 300 ευρώ επιβλήθηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο ψηφισμένο πλέον νομοσχέδιο, το άρθρο 129 προβλέπει ότι «για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ηµέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύµφωνα µε τον Ηµερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερµού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραµονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχηµάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήµατα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς εκδίδεται κάθε μέρα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Νότια Εύβοια, η κατηγορία 3 είναι αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς την ευνοούν η διαμόρφωση του εδάφους, οι θερμοκρασίες, η έλλειψη υγρασίας και οι ισχυροί άνεμοι. Κατά μέσον όρο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 30 μέρες στις οποίες προβλέπεται κίνδυνος πάνω από την κατηγορία 3, αλλά το πλήθος των χρονικών διαστημάτων μπορεί να είναι και μεγαλύτερο στις ξηροθερμικές περιοχές.

Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση:

 Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβάλλεται πολύ ευκολότερα καθώς πριν έπρεπε να συγκληθούν διάφορα όργανα, ενώ τώρα θα αρκεί μια εισήγηση από Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και η απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

 Διευρύνεται ο κύκλος των οργάνων επιβολής καθώς το πρόστιμο των 300 ευρώ θα μπορούν να κόβουν όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, ακόμη και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κάπου εδώ όμως ξεκινούν και τα ερωτήματα:

 Πόσο εύκολα θα αποφευχθούν οι υπερβολές στη λήψη αποφάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας; Το περασμένο καλοκαίρι με τις τεράστιες καταστροφές ζήσαμε συχνά καταστάσεις όπου τα όργανα της πολιτείας έσπευδαν να εκκενώσουν περιοχές με τον φόβο ότι μπορεί να πλησιάσει κάποια φωτιά, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου πολλοί αρνήθηκαν την απομάκρυνση λέγοντας αργότερα ότι μπόρεσαν να περιορίσουν τις απώλειες επειδή παρέμειναν. Ο φόβος της ευθύνης, κυρίως μετά τα όσα συνέβησαν στο Μάτι το 2018, δρα καταλυτικά ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

 Εάν επικρατήσουν οι υπερβολές στη λήψη των αποφάσεων, θα προκύψουν καταστάσεις όπου τα μέτρα θα λειτουργήσουν ασφυκτικά ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Σε ένα καλοκαίρι όπου οι τιμές ενέργειας θα παραμένουν στο ζενίθ, πολλοί άνθρωποι θα αναζητήσουν δροσιά κοντά στο πράσινο τις ημέρες με αφόρητη ζέστη. Ομως, όπως λέει η ρύθμιση, η απαγόρευση κυκλοφορίας και διέλευσης θα αφορά κάθε μορφής πάρκα και άλση όπως ορίζονται στον νόμο 998/1979. Εκεί γίνεται λόγος απαγορεύσεων «για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, φέρουν δασική βλάστηση φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα και άλση», ακόμη και «τμήματα πάρκου ή άλσους τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση, συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου».

 Τι θα συμβεί με ομάδες εθελοντών και φορείς που επισκέπτονται συστηματικά τα δάση για δράσεις προστασίας; Η ρύθμιση εξαιρεί μόνον όσους εργάζονται ή κατοικούν σε προστατευόμενες περιοχές «αποκλειστικά για τη µετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους». Η «Εφ.Συν.» έχει δεχθεί στο παρελθόν καταγγελίες για εθελοντές που εντόπισαν επικίνδυνες καταστάσεις μέσα σε δάση (π.χ. παρατημένα εύφλεκτα υλικά από υλοτόμους), ειδοποίησαν τις αρχές, αλλά κινδύνεψαν να υποστούν δίωξη ως καταγγέλλοντες επειδή ίσχυε κατηγορία κινδύνου 4.

 Πόσο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει το πρόστιμο των 300 ευρώ για έναν αποφασισμένο εμπρηστή;

 Πόσο πειστικά μπορεί να είναι τέτοια περιοριστικά μέτρα από μια κυβέρνηση που με νόμους ανοίγει τις περιοχές NATURA για την υλοποίηση επενδύσεων;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομολόγησε την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, αλλά βρήκε σωτήρες: τους ιδιώτες
Σε γιορτή επικοινωνιακού τύπου μετέτρεψε η κυβέρνηση την εκδήλωση για τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επιχειρώντας για άλλη μία φορά να κρύψει το αλαλούμ στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ομολόγησε την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, αλλά βρήκε σωτήρες: τους ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
Μέχρι στιγμής πάντως η μόνη χορηγία που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι εκείνη των 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ.
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
«Επικίνδυνο να ξεκινήσουν αύριο οι αναδασώσεις στα καμένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. Τα έργα στήριξης του εδάφους, όμως, «πρέπει να...
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για βραχόπτωση στην Κακιά Σκάλα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Οικονομικών στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» για το πολύωρο κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκλήθηκε από βράχους που έπεσαν...
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για βραχόπτωση στην Κακιά Σκάλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιτυχίες πάνε... τρένο
Επειτα από σχεδόν έναν χρόνο, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πρόστιμο 300.000 ευρώ στη Hellenic Train για την ταλαιπωρία που υπέστησαν 820 επιβάτες στον χιονιά της 24ης Ιανουαρίου 2022.
Οι επιτυχίες πάνε... τρένο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας