• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  89%

Φωτογραφία Αρχείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω

 • A-
 • A+
Ο Ευθύμιος του υπ. Περιβάλλοντος ζήλεψε τη... δόξα του δημάρχου Κώστα. ● Νέα εξαγγελία από άλλον φορέα για έργο του Δήμου, άλλοτε κομμάτι του Μεγάλου Περιπάτου. ● Εγκρίθηκε μια σειρά από μελέτες για αναπλάσεις που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ● Πρώτη η ανάπλαση 4,2 εκατ. ευρώ στο μεσαίο τμήμα της οδού Ερμού. ● Τι προβλέπεται να αλλάξει. ● Ακίνητα τα εργοτάξια σε Πανεπιστημίου και Σύνταγμα.

Ο ένας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, «έφαγε πολύ ξύλο» το 2020 για τον «Μεγάλο Περίπατο» και δεν θέλει να πολυμιλάει γι’ αυτόν, αφού τα έργα που ξεκίνησε για την υλοποίησή του καθυστερούν δραματικά. Χθες όμως προέκυψε και άλλος, ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, που εξήγγειλε νέα ανάπλαση στην Ερμού, μπερδεύοντας τους πεζούς με τα αυτοκίνητα.

Το κέντρο της Αθήνας υπήρξε για πολλά χρόνια παραμελημένο και έχει ανάγκη από έργα ουσίας. Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από πιλοτικά σχέδια που «βγαίνουν και δεν βγαίνουν», όπως έλεγε επίσης το 2020 ο κ. Μπακογιάννης ο δήμαρχος. Επίσης δεν έχει ανάγκη από εργοτάξια που ανοίγουν ως χαίνουσες πληγές και δεν κλείνουν ποτέ. Ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στα έργα τού άλλοτε «Μεγάλου Περιπάτου»:

■ Στο πολύπαθο βουλεβάρτο της Πανεπιστημίου, τα έργα ξεκίνησαν στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2021, αφού επί ενάμιση χρόνο η βαμμένη άσφαλτος ξεβαφόταν στο κομμάτι των πεζών που χωριζόταν από το υπόλοιπο με τις περίφημες ζαρντινιέρες σε παράταξη. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο εργοτάξιο θα στηνόταν μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα, το οποίο θα παραδιδόταν σε χρήση αφού τελείωναν οι εργασίες που θα μεταφέρονταν στο επόμενο τμήμα, μπροστά από την Αθηναϊκή Τριλογία.

Αυτή είναι η παρούσα κατάσταση στο πρώτο τμήμα των έργων του «Μεγάλου Περιπάτου» της Πανεπιστημίου τα οποία, βάσει των ανακοινώσεων του Δήμου Αθηναίων, θα είχαν τελειώσει πριν από έναν μήνα. Κάπου το 2023 μπορεί να πλησιάζουν προς την Ομόνοια

■ Τα έργα στο πρώτο αυτό τμήμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες». Οι 4 μήνες συμπληρώθηκαν στις 28 Μαρτίου 2022 και χθες, 19 Απριλίου, η εικόνα των εργοταξίων αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ. Το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλτου παραμένει στη θέση του, έχουν ανοίξει κάποιες τρύπες και η κατάσταση απέχει πολύ από έναν πεζοδρομημένο χώρο.

■ Επειτα από ερωτήσεις για την εξέλιξη των έργων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης απάντησε στις 14/3/2022 μιλώντας για καθυστέρηση 20-25 ημερών λόγω έργων στους στύλους των τρόλεϊ που έπρεπε να γίνονται τις βραδινές ώρες. Επέμεινε, μάλιστα, ότι τα έργα είναι «εντός χρονοδιαγράμματος και λειτουργούν κανονικά». Οταν ρωτήσαμε χθες τον κ. Αξιώτη, μας μίλησε και πάλι για τους στύλους των τρόλεϊ και για τις δυσκολίες που έχει κάθε έργο στο ξεκίνημά του. Οταν του επισημάναμε ότι η χθεσινή εικόνα δεν παραπέμπει σε ολοκληρωμένο έργο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι θα καθυστερήσει για ακόμη έναν μήνα.

■ Και πότε θα ολοκληρωθεί όλο το έργο της Πανεπιστημίου; Εκεί μας είπε ότι το χρονοδιάγραμμα λέει για 14 μήνες, άρα στις αρχές του 2023... Εκτός εάν υπάρξουν και άλλα ζητήματα με μετακινήσεις υπόγειων δικτύων ή, ακόμη χειρότερα, εντοπιστούν κάπου αρχαιότητες, όπως συνέβη στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

■ Η εικόνα στην πλατεία Συντάγματος παραπέμπει ακόμη σε χωράφι. Οταν έγινε συζήτηση για τα εκεί έργα στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Μαρτίου, ο κ. Αξιώτης αποκάλυψε την εύρεση αρχαιοτήτων, αλλά καθησύχασε λέγοντας ότι τα έργα θα τελειώσουν τον Απρίλιο. Μάλιστα, είπε τότε, αποφασίστηκε να μην αποδομηθούν οι αρχαιότητες (σ.σ.: αιχμή για όσα συνέβησαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης;) αλλά να διατηρηθούν με τροποποίηση της μελέτης. Επέμεινε πάντως τότε ότι το έργο «δεν είναι κολλημένο», αλλά χθες μας είπε ότι θα χρειαστεί ακόμη ένας μήνας.

Με έναν τέτοιον απολογισμό για τα έργα του ενδόξου «Μεγάλου Περιπάτου» που στην πιλοτική του φάση ξόδεψε 2 εκατομμύρια ευρώ και τα νεύρα των διερχομένων και στη δεύτερη φάση των έργων θα χρειαστεί πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, το μόνο που δεν αναμενόταν ήταν μια νέα εξαγγελία για το ίδιο πακέτο, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη, που συνδέεται με την ανάγκη για «ευχάριστες ειδήσεις» μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης ενέκρινε ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) μια σειρά από μελέτες για αναπλάσεις που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και έσπευσε να ενημερώσει το πανελλήνιο.

Νέα έργα του άλλοτε «Μεγάλου Περιπάτου» ξεκινούν στην Ερμού, κάτω από την Αθηνάς, αλλά οι ειδυλλιακές μακέτες αλλού εμφανίζουν τον δρόμο ελεύθερο για τους πεζούς και τα πεζοδρόμια κατειλημμένα και αλλού με διερχόμενα αυτοκίνητα

Πρώτη πρώτη στον κατάλογο, η ανάπλαση στο μεσαίο τμήμα της οδού Ερμού για την οποία επίσης προβλέπονταν παρεμβάσεις «Μεγάλου Περιπάτου». Σύμφωνα με την αρκετά ασαφή ενημέρωση, η ανάπλαση αφορά το μεσαίο τμήμα του δρόμου από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου και την πλατεία Αγ. Ασωμάτων.

«Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού Τ του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς, μέσα από τον ανασχεδιασμό και των δύο», αναφέρει η ανακοίνωση που δεν συνοδεύεται από κάποια τοπογραφικά, αλλά από πλήθος φωτογραφιών «μακέτου» και ένα βίντεο.

Το πρόβλημα είναι ότι από τις 11 φωτογραφίες που διατίθενται για το νέο έργο των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, στις 10 οι πεζοί περπατούν αμέριμνοι πάνω στο σημερινό οδόστρωμα της Ερμού ανάμεσα στην Αθηνάς και την Ασωμάτων. Μάλιστα, σε μία φωτογραφία φαίνεται ότι το πεζοδρόμιο είναι κλεισμένο από διάφορα αντικείμενα, άρα οι πεζοί υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου.

Ομως υπάρχει και μία φωτογραφία όπου αυτοκίνητα και δίκυκλα διασχίζουν κανονικά τον δρόμο! Ανθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, μας ξεκαθάρισαν ότι τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να διέρχονται από όλο το μήκος της ανοιχτής για τα οχήματα Ερμού, αλλά στενεύει το πλάτος του διαθέσιμου οδοστρώματος στα 7 μέτρα και καταργείται η στάθμευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σας έλειψαν οι ζαρντινιέρες;
55 ζαρντινιέρες τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων και περικυκλώνουν το χιλιόχρονο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.
Σας έλειψαν οι ζαρντινιέρες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στοιχειωμένα έργα, αστοιχείωτες μελέτες
Στοιχειωμένα μοιάζουν τα εργοτάξια του Δήμου Αθηναίων για τον άλλοτε «Μεγάλο Περίπατο» της Πανεπιστημίου όπου εδώ και μήνες δεν έχει κουνηθεί φύλλο, εκτός από εκείνα που βγαίνουν στα δέντρα.
Στοιχειωμένα έργα, αστοιχείωτες μελέτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων με κλειστά μάτια
Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε την έγκριση για παρεμβάσεις στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου από το Ιδρυμα Ωνάση, χωρίς συνεννόηση με τον αρχικό μελετητή του έργου και με μοναδικό απτό στοιχείο την τοποθέτηση ενός...
Εγκρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων με κλειστά μάτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
Η συνταγή είναι πλέον κλασική: αφήνουν τον δημόσιο χώρο να ρημάξει και μετά έρχονται να τον «σώσουν» με συμπράξεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Στο εμβληματικό έργο του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου, όμως,...
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκ των υστέρων ο λογαριασμός
Ενώ οι αναπλάσεις της κάτω πλευράς της πλ. Συντάγματος και της Πανεπιστημίου, έχουν ήδη ξεκινήσει, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη έρχεται μόλις σήμερα να προβλέψει τις σχετικές δαπάνες.
Εκ των υστέρων ο λογαριασμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας