• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπλακ άουτ στα δημόσια έργα

 • A-
 • A+
Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών απειλεί με παύση εργασιών ζητώντας από την κυβέρνηση νέο σύστημα τιμολόγησης των έργων και συντελεστές αναθεώρησης τιμών ώστε να καλυφθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση στον κλάδο.

Με άμεση παύση εργασιών και διάλυση συμβάσεων απειλεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωφεύει στις προτάσεις που διατυπώνει εδώ και πολλούς μήνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Την απόφαση για το γενικό μπλακ άουτ στα δημόσια έργα έλαβε με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα των τεχνικών εταιρειών της χώρας, έχοντας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη πάνω από 500 εταιρείες όλων των τάξεων που εκτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των έργων υποδομής της χώρας.

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι:

● Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει απευθυνθεί στον πρωθυπουργό ζητώντας τη σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Τιμολόγησης Τεχνικών Εργων και Μελετών και Τεχνικών Προδιαγραφών και τη λειτουργία σύγχρονου Παρατηρητηρίου Τιμών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

● Εχει αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων των τιμών στα ενσωματούμενα υλικά και υπηρεσίες στα τεχνικά έργα.

● Εχει συνυπογράψει κοινή επιστολή όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων προ ενός έτους με κοινό αίτημα τον ορισμό συντελεστών αναθεώρησης.

● Μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους αρχών που αναθέτουν έργα, όπως δήμους και περιφέρειες (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διαπιστώθηκε η αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των δημόσιων έργων που είναι σε εξέλιξη αλλά και αυτών που πρόκειται να υπογραφούν με τους όρους και τις τιμές που έχουν δημοπρατηθεί, διαπίστωση την οποία επιβεβαιώνει και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Ομόφωνο ψήφισμα

Απέναντι στα παραπάνω, όπως αναφέρει το ομόφωνο ψήφισμα, η μόνη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ήταν να εκδώσει κάποιους λίγους συντελεστές αναθεώρησης για εργασίες που εκτελέστηκαν στο πρώτο εννιάμηνο του 2021 και «δεν ανταποκρίνονται στις αυξήσεις τιμών λόγω της απαρχαιωμένης ανάλυσης τιμών» και να συνυπογράψει υπουργική απόφαση για το Ενιαίο Σύστημα Τιμολόγησης, το οποίο όμως θα λειτουργήσει όταν υπογραφούν νέες αποφάσεις.

Στους όρους που έθεσε η Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ για να μην προχωρήσει σε παύση εργασιών και διάλυση συμβάσεων περιλαμβάνονται:

■ Η υιοθέτηση νέων αναλύσεων τιμών εργασιών που να ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο κατασκευής και εκτέλεσης έργων.

■ Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των τμηματικών και συνολικών προθεσμιών.

■ Ταχεία ανάληψη ουσιαστικών δράσεων που θα καλύπτουν τα έργα κάθε προϋπολογισμού - ιδιαίτερα δε για τα εκτελούμενα έργα των δήμων και περιφερειών που έχουν αναληφθεί με μεγάλες εκπτώσεις, «εξαιτίας του γεγονότος ότι διαχρονικά η Πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει καμία πρόταση που θα οδηγούσε στην επικράτηση υγιών συνθηκών ανταγωνισμού».

■ Απολογιστική πληρωμή της προμήθειας των κρίσιμων και υποκείμενων σε σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές τους υλικών (παράγωγα σιδήρου, πετρελαίου κ.λπ.).

■ Θέσπιση πλαισίου επαναδιαπραγμάτευσης των όρων όλων των εν εξελίξει και υπό υπογραφή δημοσίων συμβάσεων έργων ώστε να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια διαχωρισμός τους σε όσες μπορούν να συνεχιστούν και σε όσες δεν μπορούν και πρέπει να διαλυθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνωμοδότηση κόλαφος για άνθηση της διαφθοράς
Κινδύνους για ανάπτυξη της αδιαφάνειας και παραβιάσεις των οδηγιών της Ε.Ε. εντοπίζει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή σχετικά με έργα υποδομής.
Γνωμοδότηση κόλαφος για άνθηση της διαφθοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στοιχειωμένα έργα, αστοιχείωτες μελέτες
Στοιχειωμένα μοιάζουν τα εργοτάξια του Δήμου Αθηναίων για τον άλλοτε «Μεγάλο Περίπατο» της Πανεπιστημίου όπου εδώ και μήνες δεν έχει κουνηθεί φύλλο, εκτός από εκείνα που βγαίνουν στα δέντρα.
Στοιχειωμένα έργα, αστοιχείωτες μελέτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτυχημένη απεργία στον ΟΑΣΘ, παρά τη δικαστική απόφαση
Το Εργατικό Κέντρο στήριξε την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός, ενώ η παράταξη του ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι έγινε ανεπιτυχής απόπειρα να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.
Επιτυχημένη απεργία στον ΟΑΣΘ, παρά τη δικαστική απόφαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
Η παραλιακή ζώνη, που κάποτε ονομάστηκε «Αθηναϊκή Ριβιέρα», είναι μια ζώνη που δέχεται τεράστιες πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης εδώ και δεκαετίες και είναι γεμάτη καταπατήσεις, πολεοδομικές παρεκκλίσεις και...
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανό του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή κρίση
Διαμαρτυρία για τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ
Πανό του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή κρίση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπή για το ψηφιακό φιάσκο στα ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ έχουν μείνει με τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματά τους μπλοκαρισμένα από το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκαν από άγνωστους «χάκερ».
Σιωπή για το ψηφιακό φιάσκο στα ΕΛΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας