• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 32.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.1°C / 35.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  39%

Tο κυβερνητικό σχέδιο «απο-νικελοποίησης» για τους 1.080 εργαζόμενους αποδεικνύεται κυνική «απανθρωποποίηση»

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Να σταματήσει η κυβερνητική εξαπάτηση της κοινής γνώμης

 • A-
 • A+

«Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλους και για πάντα όμως, δεν μπορείς». Το γνωστό απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν επιστρατεύουν τα πέντε σωματεία των υπό απόλυση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε εκτενή απάντησή τους σε υποβολιμαία δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης ως προς τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και τρομοκράτησης των ίδιων.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την ΛΑΡΚΟ ως μία "ζημιογόνα επιχείρηση και ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν εμπόδιο στην πολιτική λύση που προωθεί", εμφανίζοντας μάλιστα αυτή την προοπτική ως μονόδρομο», αναφέρει η ανακοίνωση τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση που παράγει σιδηρονικέλιο αξιοποιώντας τα δικά της μεταλλεύματα. Οι δυνατότητες παραγωγής της ετησίως είναι 18.000 τόνοι νικελίου Χ 35.000 δολάρια ο τόνος = 630.000.000 δολάρια. Αυτό και με απλά μαθηματικά, σημαίνει διασφάλιση όλων των σημερινών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τα επόμενα 100 χρόνια και παράλληλα 330.000.000 δολάρια καθαρά κέρδη ετησίως.
 • Η ΛΑΡΚΟ έχει επιπλέον τη δυνατότητα παραγωγής Ανοξείδωτου Χάλυβα, παράλληλης παραγωγή καθαρού Νικελίου και Κοβαλτίου με την μέθοδο της υδρομετάλλουργίας, αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων και όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων. Αυτό σημαίνει δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και καθαρά κέρδη ετησίως πάνω από 1 δισ. ευρώ.
 • Μπορεί ακόμη να μπει στην παραγωγή προϊόντων Ανοξείδωτου Χάλυβα, μπαταριών για την συσσώρευση ενέργειας στην ηλεκτροκίνηση, στις ανανεώσιμες πηγές κτλ.
 • Τα χρέη που παρουσίασαν για να οδηγήσουν τη ΛΑΡΚΟ σε εκκαθάριση και στην εκποίηση, είναι τεκμηριωμένα εικονικά. Μάλιστα, η ΔΕΗ που χρέωνε τη ΛΑΡΚΟ με υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με τις άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην πραγματικότητα πρέπει να επιστρέψει στην ΛΑΡΚΟ πάνω από 100.000.000 ευρώ.
 • Όσο για το πρόστιμο κρατικών ενισχύσεων, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ μέχρι και σήμερα ουσιαστικά δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόστιμο ήταν μεθοδευμένη τακτική για να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία, να την αποκλείσει από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, ένα «εργαλείο» απαξίωσης για να οδηγηθεί στην εκποίηση. Άλλωστε όπως δηλώνει η κυβέρνηση, μόλις εκποιηθεί η ΛΑΡΚΟ το πρόστιμο θα διαγραφεί.
 • Στα περί χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με 52 εκατ. ευρώ για να την κρατήσει ανοιχτή και για τα 23 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις που προβάλλει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι αντιτείνουν ότι τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων αντιστοιχούσαν στο ποσό των 60 εκατομμύριων, ενώ το συνολικό ποσό από τις περικοπές που εφαρμόστηκαν στη διετία της εκκαθάρισης αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, είναι οι εργαζόμενοι που χρηματοδότησαν την μέχρι σήμερα λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
 • Οι εργαζόμενοι θυμίζουν ότι κέρδισαν δυο φορές την «προσωρινή διαταγή μη εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων» γιατί δεν έγιναν νόμιμα και ουσιαστικά οι διαβουλεύσεις με την Ειδική διαχείριση.
 • Τέλος, θυμίζουν τους 80 νεκρούς εργαζόμενους στις δεκαετίες λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με τον τελευταίο πριν λίγες μέρες. «Στις 11/4/2022, την ώρα που ξύπνησε να ετοιμαστεί για να πιάσει βάρδια, ο συνάδελφος Αντώνης, πατέρας δυο παιδιών, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ για 30 έτη, τα 20 από αυτά στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, έφυγε από την ζωή 63 ετών, εγκλωβισμένος στην ομηρία της πολιτικής της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν το παρών στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 6/4 ενάντια με βασικά αιτήματα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τέρμα πια στις κυβερνητικές πολιτικές των απολύσεων και της εξαθλίωσης»
Το μαχητικό πνεύμα του αγώνα των εργαζομένων της ελληνικής βιομηχανίας ανέδειξαν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Μετάλλου, Ενέργειας και Χημικής Βιομηχανίας, που βρέθηκαν στο δρόμο το Σάββατο, ενάντια...
«Τέρμα πια στις κυβερνητικές πολιτικές των απολύσεων και της εξαθλίωσης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα, βροντερό το «όχι» στο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ
Με βασικό αίτημα να μην κλείσει η βιομηχανία και τα μεταλλεία, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σωματεία και φορείς που τους συμπαραστέκονται. Μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα
Από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα, βροντερό το «όχι» στο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού
Εργοδοτική βία και αυθαιρεσία στον τουρισμό ⫸ Ενδεικτικά δυο περιστατικά από τουριστικά νησιά που βγήκαν στη δημοσιότητα εργαζομένων που προσπαθούν να εργαστούν σε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες.
Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ
Τις άγκυρες θα ρίξουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη απεργία για να τιμήσει την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας