• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτροχιάζεται η κυβέρνηση για τα μάτια... της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 • A-
 • A+

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ομνύει γενικώς «στα ιερά και τα όσια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση απευθείας ανάθεσης για να την επιδοτήσει με 750 εκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη 15ετία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει η επιδότηση αυτή να δοθεί ύστερα από διαδικασία διαγωνισμού.

Η επιδότηση αυτή υποτίθεται πως αφορά τη δημόσια υπηρεσία που προσφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή την κάλυψη με δρομολόγια «άγονων γραμμών» που δε βγάζουν τα έξοδά τους. Στην πράξη όμως ουδέποτε δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για το πώς προκύπτει η «γονιμότητα» των γραμμών που καλύπτονται και πώς τηρούνται τα στοιχεία για τους ποιοτικούς στόχους που πρέπει να επιτυγχάνουν οι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiano (FSI).

Το θέμα έχει τεθεί με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις στη Βουλή, από τις αρχές του 2020, με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή να απαντά ότι η σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) τελεί υπό διαπραγμάτευση. Η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2020, παρατάθηκε για έναν χρόνο, μετά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και με τελευταία τροπολογία παρατάθηκε έως αύριο 15 Απριλίου.

Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες περιμένουν πώς και πώς τη σύμβαση και την απορρέουσα επιδότηση, καθώς με αυτήν καλύπτουν μεγάλο μέρος των εξόδων λειτουργίας. Στην πορεία όμως, προέκυψαν αφενός το φιάσκο με το πολυδιαφημισμένο γρήγορο τρένο «Λευκό Βέλος», που θα ξεκινούσε δρομολόγια τον Μάρτιο του 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, αφετέρου τα αυξανόμενα παράπονα για την κακή ποιότητα υπηρεσιών, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στις 24-25 Ιανουαρίου, με την κακοκαιρία «Ελπίς» και τον εγκλωβισμό 700 ατόμων σε πέντε αμαξοστοιχίες.

Το «Λευκό Βέλος» είναι τύπος αμαξοστοιχίας (ETR-470) που λάνσαραν οι Ιταλοί τη δεκαετία του ’90, την απέσυραν λόγω διαφόρων προβλημάτων και τώρα την εμφανίζουν ως επένδυση στο ελληνικό δίκτυο (η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολυήμερη έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο). Τα πανηγύρια του Μαρτίου 2021 αναβλήθηκαν διότι τα τρένα είχαν έρθει χωρίς συγκεκριμένο εξοπλισμό που αφορά στην ασφαλή κυκλοφορία και πέδηση (συσκευές αμμοδιασποράς). Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ότι η έλλειψη αυτή καλύφθηκε, οπότε γίνονται δοκιμές για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια που θα συνοδευτούν από τις «απαραίτητες» κυβερνητικές φιέστες. Πώς θα προέκυπτε όμως, το πανηγυρικό κλίμα χωρίς να υπογραφεί η νέα σύμβαση ΥΔΥ και να εισρεύσει φρέσκο χρήμα από τους Έλληνες φορολογουμένους στα ταμεία των Ιταλών;

Ελεγκτικό Συνέδριο

Την απάντηση στο τελευταίο κρίσιμο ερώτημα ανέλαβε να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αρμοδίως δηλώνει ότι η υπογραφή του κ. Καραμανλή θα μπει κάτω από τη σύμβαση από στιγμή σε στιγμή (ενδεχομένως και σήμερα), με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει ήδη η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα (ΜέΡΑ25) στις 4/3/22, ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί ότι όχι μόνο θα υπογραφεί η σύμβαση ΥΔΥ, αλλά θα τροποποιηθεί και η συμφωνία της αρχικής ιδιωτικοποίησης. Πληροφορούμαστε, μάλιστα, ότι η τροποποίηση αυτή θα γίνει μέσω της ΥΔΥ και όλο το κείμενο θα έρθει στη Βουλή.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί αυτή η νέα σύμβαση ΥΔΥ να μη γίνει με απευθείας ανάθεση, αλλά με διαγωνισμό. Και αυτή η δέσμευση περιγράφεται ρητά στην Απόφαση 2018/1040 της Κομισιόν της 16ης Ιουνίου 2017, «σχετικά με την κρατική ενίσχυση SA.32544 (2011/C) που χορήγησε η Ελλάδα υπέρ του ελληνικού ομίλου σιδηροδρόμων ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε». Όπως εκεί αναφέρεται, οι μελλοντικές συμβάσεις ΥΔΥ θα ανατεθούν από ανεξάρτητη αναθέτουσα αρχή (προβλέπεται από τον νόμο 4199 του 2013, αλλά ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί) «μέσω δημόσιων προσκλήσεων». Και σε άλλο σημείο το επαναλάμβανε: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το άνοιγμα της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς, με «την ανάθεση από το 2021, συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας από την ανεξάρτητη αναθέτουσα αρχή, μέσω δημόσιων διαδικασιών υποβολής προσφορών για δέσμες υπηρεσιών, μέγιστης διάρκειας πέντε ετών εκάστη». Φαίνεται, όμως ότι πλέον επείγουν τόσο οι κυβερνητικές φιέστες, όσο και οι εκταμιεύσεις...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκανδαλώδεις εξαιρέσεις, μυστικές συμβάσεις και επενδύσεις
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που πέρασε από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό σιδηροδρομικό μονοπώλιο, μια ιδιωτικοποίηση που έγινε με επιμονή της τρόικας και με μυστική σύμβαση. Αποτέλεσμα: τεράστιες...
Σκανδαλώδεις εξαιρέσεις, μυστικές συμβάσεις και επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. Παππάς: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρνει ως υπερσύγχρονα τα τρένα που απέρριψαν Ελβετία και Γερμανία»
Ενώπιον των ευθυνών τους φέρνει ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τους κ.κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», θέτοντας σειρά ερωτημάτων.
Ν. Παππάς: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρνει ως υπερσύγχρονα τα τρένα που απέρριψαν Ελβετία και Γερμανία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποτυχία της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής πολιτικής
Στο διάστημα 2000-2019, η Ελλάδα δαπάνησε κατά μέσο όρο μόλις το 0,3% του ΑΕΠ της για επενδύσεις στον σιδηρόδρομο αλλά το τριπλάσιο ποσοστό (0,9%) για τα οδικά δίκτυα, παρότι είχαν προηγηθεί άλλες δύο...
Η αποτυχία της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής πολιτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πράσινο φως της ΡΑΣ για το «Λευκό Βέλος» παρά το πλήθος των προβλημάτων
Λίγο πριν από τη λήξη της «σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας» μέσω της οποίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδοτείται για να εκτελεί σιδηροδρομικά δρομολόγια, η ΡΑΣ ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει τη λειτουργία του συρμού «Λευκό Βέλος».
Πράσινο φως της ΡΑΣ για το «Λευκό Βέλος» παρά το πλήθος των προβλημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «Λευκό Βέλος» κόλλησε στις ράγες
Το τρένο που επρόκειτο να αρχίσει δρομολόγια τον Μάρτιο του 2021, διανύοντας την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα σε 3 ώρες και 15 λεπτά, θα καθυστερήσει έναν ολόκληρο χρόνο.
Το «Λευκό Βέλος» κόλλησε στις ράγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ταξίδι με τo τρένo ETR 470
Μπορεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης να αναβαθμίστηκε με τα δύο τρένα ETR ημερησίως, όμως αυτό γίνεται με υψηλότατη τιμή εισιτηρίου και με εμφανή την υποβάθμιση σε όλο το υπόλοιπο...
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ταξίδι με τo τρένo ETR 470

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας