• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα

 • A-
 • A+
Οι δάσκαλοι έμαθαν τελευταία στιγμή για την αποχώρηση των μαθητών τους, στο σχολείο όπου φοιτούν δεν ήρθε κανένα έγγραφο μετεγγραφής, τα καμπ στα οποία μετακινούνται είναι εκτός αστικού ιστού και δεν έχει διασφαλιστεί η καθημερινή μεταφορά τους. ● Oι ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν εγγραφεί τα παιδιά στα νέα τους σχολεία, «είναι ψέματα», λένε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών.

Σαν έγκλημα σε βάρος παιδιών χαρακτηρίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων η διακοπή της φοίτησης των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα από το δημόσιο σχολείο μόλις λίγο πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.

Στο πλαίσιο του κλεισίματος της προσφυγικής δομής μέχρι τις 30 Μαΐου, 263 μαθητές (213 πρωτοβάθμιας και 50 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους προς άλλα καμπ, χωρίς η πολιτεία να έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Πρόκειται για μια «βίαιη μετακίνηση» των μαθητών «με αρνητικές συνέπειες στη μαθησιακή τους πορεία και την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση», υπογράμμισε η Βιολέτα Γαλανοπούλου, εκπαιδευτικός στο 87ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Υπό την πίεση του κλεισίματος της δομής μέχρι τις 30 Μαΐου, πολλές οικογένειες έχουν ήδη φύγει από τον Ελαιώνα, κυρίως προς το καμπ του Σχιστού. Ωστόσο, απουσιάζει κάθε μέριμνα για το πού και πώς τα προσφυγόπουλα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Οπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δάσκαλοι έμαθαν τελευταία στιγμή για την αποχώρησή των μαθητών τους, στο σχολείο που φοιτούν δεν ήρθε κανένα έγγραφο μετεγγραφής, τα καμπ στα οποία μετακινούνται τα προσφυγόπουλα (π.χ. Ριτσώνα, Σχιστό) είναι εκτός αστικού ιστού και δεν έχει διασφαλιστεί η καθημερινή μεταφορά τους προς τις νέες σχολικές μονάδες, ενώ οι ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας, ότι έχουν εγγραφεί τα παιδιά στα νέα τους σχολεία, «είναι ψέματα», τόνισε η Αιμιλία Τσαγκαράτου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας». Τόσο η ίδια όσο και η κ. Γαλανοπούλου θύμισαν ότι τα προσφυγόπουλα, μη έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, βρέθηκαν εκτός τηλεκπαίδευσης στα δυο χρόνια της πανδημίας και τώρα, ενώ είχαν αποκτήσει μια στοιχειώδη κανονικότητα, τίθενται και πάλι εκτός σχολείου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας από τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις αλλά και την ελληνική νομοθεσία και να προστατέψουν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αναστέλλοντας τις αποχωρήσεις παιδιών από την δομή του Ελαιώνα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, υποστηριζόμενο από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Η δημοτική αρχή, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα, αποποιήθηκε όποια ευθύνη και περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, απέχοντας από την ψηφοφορία. «Προφανώς και πρέπει τα παιδιά να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους μετά το κλείσιμο των σχολείων. Τα έχουμε πει και στο αρμόδιο υπουργείο», είπε ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, που επέμεινε «ότι είναι ορθή η απόφαση να κλείσει ο Ελαιώνας. Είναι μια δομή που έχει κλείσει τον κύκλο της».

Το κλείσιμο του Ελαιώνα, με δεδομένο και το τέλος του προγράμματος «Εστία» για τη φιλοξενία προσφύγων σε κατοικίες, σημαίνει ότι «αφήνονται 1.000 άνθρωποι χωρίς στέγη», τόνισε ο Π. Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στον Δήμο Αθηναίων για την «εγκληματική διακοπή της φροντίδας κατατρεγμένων ανθρώπων, για να πάτε στην προεκλογική περίοδο με μια πολιτική “έξω οι πρόσφυγες από τις μεγάλες πόλεις”».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
Οικογένειες έχουν αρχίσει και μετακινούνται ενόψει του κλεισίματος της δομής και 263 προσφυγόπουλα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο.
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα
Αιφνιδιασμένος βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να θέσει την προσφυγική του Ελαιώνα σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Η δημοτική αρχή κλείνει αιφνιδιαστικά τη δομή του Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για εξώσεις προσφύγων στον Ελαιώνα και αποκλεισμό μαθητών
Διάβημα δημοτικών συμβούλων και εκπαιδευτικών θα επισκεφθεί σήμερα το στρατόπεδο προσφύγων του Ελαιώνα προκειμένου να θέσει το ζήτημα των επιπτώσεων της εκκένωσης των προσφύγων με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να...
Διαμαρτυρία για εξώσεις προσφύγων στον Ελαιώνα και αποκλεισμό μαθητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κεραμέως για Σαϊντού μετά την κατακραυγή: «Ενισχύσαμε» τον φάκελό του
Μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση του 18χρονου πρόσφυγα, που κινδυνεύει με απέλαση, η κ. Κεραμέως δηλώνει πως «ο διευθυντής, οι καθηγητές, οι συμμαθητές του και το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την...
Κεραμέως για Σαϊντού μετά την κατακραυγή: «Ενισχύσαμε» τον φάκελό του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υστερα από 8 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων «είδε» τη... χωματερή στον Ελαιώνα
Ηταν Νοέμβριος του 2013 όταν κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντόπισε σε έκτακτο έλεγχό του σε περιφραγμένη δημοτική έκταση την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, μπάζων και καύσιμης ύλης.
Υστερα από 8 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων «είδε» τη... χωματερή στον Ελαιώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο
Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι 220 μαθητές του σχολείου μετά τις ζημιές από τον βανδαλισμό που υπέστη το εσωτερικό του κτιρίου.
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας