• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

Ο Γιάννης Καραγιώργης και δεξιά η Ελενα Σώκου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλάζια εμπλοκή στη... «ρωσική προπαγάνδα»

 • A-
 • A+
Πώς την «πάτησαν» ο πρωθυπουργός και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος που πήγαν να συνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον όμιλο Hellas net και τη στήριξη στο καθεστώς Πούτιν, «ξεχνώντας» ότι η νυν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Ελενα Σώκου, ήταν δεξί χέρι του Ελληνα εφοπλιστή που «κατηγορείται» για σχέσεις με τον Ρώσο ολιγάρχη Μαλολέγεφ

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Η παροιμία αυτή του θυμόσοφου λαού ταιριάζει απόλυτα στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενης και από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Tύπου, να δημιουργήσει ένα αφήγημα περί εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, στη δημιουργία ενός μιντιακού ομίλου που θα εξέφραζε τη ρωσική προπαγάνδα στη χώρα, με σκοπό την αύξηση της ρωσικής επιρροής.

Το καλοστημένο αυτό αφήγημα, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της ομόθυμης καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη του καθεστώτος Πούτιν, άρχισε να στήνεται πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το FBI ανακοίνωσε τη σύλληψη και την άσκηση ποινικής δίωξης του John Hanick για παραβίαση των κυρώσεων στη Ρωσία.

O John Hanick, που έχει υπάρξει στο παρελθόν διευθυντικό στέλεχος του υπερσυντηρητικού αμερικανικού μιντιακού κολοσσού Fox News, συνεργάστηκε την επίμαχη περίοδο του 2015 με τον τηλεοπτικό όμιλο Hellas net, ενώ παράλληλα είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ρώσο ολιγάρχη Μαλολέγεφ, στον οποίο χρεώνεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός τηλεοπτικού δικτύου στα Βαλκάνια που θα απηχεί τις ρωσικές θέσεις.

Η υπόθεση αυτή, όταν δημοσιεύτηκε, απασχόλησε έντονα το ενδιαφέρον του φιλοκυβερνητικού Τύπου, καθώς βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδέσει τον Hanick και τη φερόμενη εμπλοκή του στη δημιουργία ενός φιλορωσικού τηλεοπτικού ομίλου με τον όμιλο Hellas Net (περιφερειακών σταθμών) του εφοπλιστή Καραγιώργη και, φυσικά, με τον Κώστα Βαξεβάνη, που διατέλεσε για λίγες μέρες διευθυντής ειδήσεων του σταθμού.

Αυτό που δεν προέβλεψε, όμως, η Ν.Δ. μαζί με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο μέσα στον πανικό τους να καλύψουν το αζοφικό φιάσκο στο Κοινοβούλιο είναι το γεγονός πως στην πραγματικότητα το πρόσωπο-κλειδί του μιντιακού ομίλου που παρουσιάζεται ως η αιχμή του δόρατος της ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα με την υποτιθέμενη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από την τωρινή εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Ελενα Σώκου.

Το ιστορικό της

Η κ. Σώκου υπήρξε για πολλά χρόνια όχι μόνο δεξί χέρι του εφοπλιστή Καραγιώργη, αλλά πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ενός από τα βασικά κανάλια του ομίλου Καραγιώργη, με την επωνυμία Αλφα τηλεόραση Β. Ελλάδος. Θέση την οποία κατείχε ταυτόχρονα με αυτήν της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για χρηματοδότηση του σταθμού όπου ήταν εν ενεργεία πρόεδρος από τη λίστα Πέτσα («Εφ.Συν.» 8/7/2020 «Σώκου και Ν.Δ. δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα»). Μάλιστα, η κ. Σώκου ήταν υποψήφια με τη Ν.Δ. στον Εβρο, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ενώ, μετά τη μακρόχρονη πορεία της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης της Θράκης, μετακόμισε στην Αθήνα, διατηρώντας γραφείο στην έδρα του ομίλου Καραγιώργη στον Πύργο Αθηνών, μέχρι και την οριστική παραίτησή της από το δυναμικό τού ομίλου.

Εάν λοιπόν για την κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη και επιλήψιμη για τα εθνικά συμφέροντα η υποτιθέμενη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον συγκεκριμένο όμιλο ΜΜΕ, επειδή ο Κ. Βαξεβάνης ήταν για κάποιο διάστημα υπάλληλός του, τότε, ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, πόσο επιλήψιμο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διόρισε στη νευραλγική θέση της εκπροσώπου Τύπου ένα προβεβλημένο στέλεχος του συγκεκριμένου ομίλου, που διατέλεσε μάλιστα και σε ανώτατες θέσεις ευθύνης και χάραξης στρατηγικής;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ελαμψε» διά της απουσίας της η Ν.Δ.
Γεμάτο... γαλάζια ονόματα ήταν το «απουσιολόγιο» στη σύσκεψη που συγκλήθηκε ύστερα από τις σοβαρότατες καταγγελίες για αντεργατικές πρακτικές στο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα.
«Ελαμψε» διά της απουσίας της η Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρες σε φόντο κίτρινο
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει αύριο η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο μεταξύ άλλων θεσπίζει μέτρα για τις εταιρείες διαμεσολάβησης σε υπηρεσίες μεταφοράς και από την...
Κόντρες σε φόντο κίτρινο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία
Εκατοντάδες διαδηλωτές στην οδό Νικηφόρου Λύτρα στο Ψυχικό, όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με τον πόλεμο που διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος, έπειτα από τη στρατιωτική...
Αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H Ν.Δ. επέτρεψε στους κλινικάρχες να επιλέγουν ασθενείς
«Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση δείχνει πως όχι μόνο αγνοεί τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και ότι έχει τη διάθεση να λειτουργήσει ως μεσάζοντας ιδιωτικών συμφερόντων», τονίζει η Νομαρχιακή...
H Ν.Δ. επέτρεψε στους κλινικάρχες να επιλέγουν ασθενείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινίασαν Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, αλλά χωρίς μόνιμο προσωπικό
Ο αν. υπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας λόγω γνώσης και εμπειρίας, ενώ για τις 11 θέσεις γιατρών κλάδου του ΕΣΥ είπε ότι είναι υπό...
Εγκαινίασαν Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, αλλά χωρίς μόνιμο προσωπικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας