• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.2°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.6°C
  5 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  5 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 25.0°C
  5 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  64%

Φωτογραφία Αρχείου

Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο

 • A-
 • A+

Με πρόσφυγες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή συνεργάζεται η αστυνομία στον Έβρο, αναθέτοντάς τους τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch με τίτλο «Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μετανάστες ως βοηθούς της αστυνομίας στις επαναπροωθήσεις», οι πρόσφυγες που συνεργάζονται με την αστυνομία είναι νεαροί άνδρες 20-25 ετών, φορούν μαύρα ρούχα χωρίς διακριτικά της αστυνομίας και έχουν καλυμμένο το πρόσωπο με μπαλακλάβα. Παραλαμβάνουν τα θύματα από τους αστυνομικούς στην ελληνική όχθη του Έβρου, καταφεύγουν συχνά σε βία για να εξασφαλίσουν την υπακοή των θυμάτων, και στη συνέχεια οδηγούν τις βάρκες που θα οδηγήσουν τα θύματα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το αντάλλαγμα για τη συνεργασία τους με την αστυνομία είναι η υπόσχεση ότι σε τρεις μήνες θα εξασφαλίσουν έγγραφο που θα τους επιτρέψει να μετακινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα και να βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα για το εξωτερικό.

Η έκθεση επικαλείται στοιχεία από 16 πρόσφυγες που μίλησαν εμπιστευτικά στην οργάνωση κατά μόνας ή μαζί με στενούς τους συγγενείς. Η έκθεση παραθέτει τα σχετικά αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις πέντε προσφύγων, οι οποίοι αναγνώρισαν τη γλώσσα των οδηγών και μπόρεσαν να συνομιλήσουν σύντομα μαζί τους κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης.

Οι πληροφορίες ανταποκρίνονται σε παλαιότερα ευρήματα της οργάνωσης, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2020, όπως και το 2018, που αποτύπωναν τη συνεργασία αστυνομικών με ομάδες κουκουλοφόρων κομάντος με καλυμμένα πρόσωπα. Oργανώσεις που συνεργάζονται με το Δίκτυο Επιτήρησης της Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitor Network) έχουν συγκεντρώσει παρόμοιες μαρτυρίες από το 2020. Σχετικές μαρτυρίες έχει δημοσιοποιήσει και η οργάνωση Josoor που δραστηριοποιείται στην Τουρκία υποστηρίζοντας θύματα συνοριακής βίας.

Η έκθεση της Human Rights Watch συγκέντρωσε μαρτυρίες από συνολικά 26 Αφγανούς που κατήγγειλαν 30 περιστατικά επαναπροώθησης. Η έκθεση καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων εκ μέρους των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια των επαναπροωθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της άτυπης κράτησης των προσφύγων, της βίας και της αφαίρεσης προσωπικών αντικειμένων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, τους εκθέτουν σε κίνδυνο επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, και τους στερούν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η έκθεση καταγράφει μαρτυρίες για την παρουσία Αυστριακών αστυνομικών και άλλων μη Ελλήνων κατά τη διάρκεια επαναπροωθήσεων, πιθανότατα δυνάμεων της Frontex, οι οποίοι παρακολουθούν αμέτοχοι την παράνομη δράση των ελληνικών αρχών.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Η χρησιμοποίηση τρίτων, για να φέρνουν σε πέρας αυτές τις παράνομες πράξεις, δεν την απαλλάσσει από καμία ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες και να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις», σημειώνει ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του τομέα προσφύγων και μεταναστών της οργάνωσης.

Τι απαντούν Θεοδωρικάκος – Μηταράκης

Καμία κίνηση για τη διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών δεν έγινε γνωστή, αντιθέτως οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσαν να τις αρνηθούν και να αμφισβητήσουν την έκθεση, μιλώντας για άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών «τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Δε διευκρινίζουν τι θα συνιστούσε για την κυβέρνηση αξιόπιστο στοιχείο στην περίπτωση των βίαιων κρυφών επιχειρήσεων επαναπροώθησης, όταν η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει μαρτυρίες και τεκμήρια που έχουν χαρακτηριστεί αξιόπιστα από την Ύπατη Αρμοστεία, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υιοθετούνται από τις εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης, που καταλογίζουν στη Frontex συγκάλυψη των παραβιάσεων των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, οι πληροφορίες της έκθεσης της Human Rights Watch για την άτυπη συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες διασταυρώνονται με πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές σε βάθος χρόνου.

Οι δύο υπουργοί σπεύδουν να ισχυριστούν, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα, ότι «οι όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, αν ευσταθούν και σε όσο βαθμό τυχόν ευσταθούν, προδίδουν μάλλον συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη
Απίστευτο διεθνή διασυρμό για την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Χαστούκι στην Ελλάδα που... ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας