• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.0°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.6°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.2°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  4 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  58%

ΕΣΔΟΓΕ: Να καταργηθούν τα εμπόδια που στερούν το δικαίωμα προσφυγής για τις γερμανικές οφειλές

 • A-
 • A+

Με αφορμή την 81η επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα απευθύνει δραματική έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία και παράλληλα ζητά, για ακόμα μία φορά, από την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καταργώντας αρχικά τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμά της προσφυγής τους στο φυσικό τους δικαστή.

Όπως τονίζει το ΕΣΔΟΓΕ, 81 χρόνια η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κωφεύει στις εύλογες αξιώσεις της Ελλάδας και αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της, ενώ καταργεί μονομερώς, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, τις διεθνείς συνθήκες που επέβαλαν τον αφοπλισμό της ανακοινώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια. 

«Όμως η κίνηση αυτή της Ο.Δ.Γ., που πιθανότατα είχε προετοιμαστεί πολύ καιρό πριν, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και η απόδοση των γερμανικών οφειλών. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που, τάχα, «εμπόδιζαν» τη Γερμανία να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα» εξηγεί το Συμβούλιο.

Θυμίζει πως η χώρα μας υπερασπίστηκε την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της, πολέμησε εναντίον και των δύο κύριων δυνάμεων του Άξονα, που μέχρι τότε έμοιαζε ανίκητος, απέκρουσε τη ναζιστική «νέα τάξη πραγμάτων», εκαι ώ συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Θυμίζει επίσης πως η βάρβαρη κατοχή, που κράτησε 3,5 ολόκληρα χρόνια, επέφερε τρομερά δεινά: «ο πληθυσμός της Ελλάδας αποδεκατίστηκε από τον λιμό και τις ασθένειες, τις εκτελέσεις, τα Ολοκαυτώματα, τα βασανιστήρια, τα κτηνώδη μαρτύρια του λαού μας. Η εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύθηκε. Ο εθνικός μας πλούτος λεηλατήθηκε, σπάνιοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας καταστράφηκε ολοσχερώς και το μέλλον της υπονομεύθηκε βίαια».

Όλη η ανακοίνωση του ΕΣΔΟΓΕ έχει ως εξής:

 

Εν μέσω της φονικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των χιλιάδων νεκρών του πολέμου και της ανθρωπιστικής καταστροφής, συμπληρώνονται 81 χρόνια από την επίθεση του Αδόλφου Χίτλερ εναντίον της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 η πατρίδα μας, που πολεμούσε ηρωικά εναντίον της Ιταλίας του Μουσολίνι, έχοντας σημειώσει την πρώτη νίκη των Συμμάχων εναντίον του Άξονα, δέχθηκε την απρόκλητη γερμανική εισβολή και υποχρεώθηκε να πολεμά σε ένα άνισο διπλό μέτωπο, ταυτόχρονα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Και πολέμησε με απαράμιλλη γενναιότητα, αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια, για υπερασπισθεί την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία αλλά και για να αποκρούσει τη ναζιστική «νέα τάξη πραγμάτων», που είχε ήδη επιβληθεί σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα πολέμησε επί 217 ημέρες εναντίον και των δύο κύριων δυνάμεων του Άξονα, που μέχρι τότε έμοιαζε ανίκητος. Το νικηφόρο αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, την ηρωική Μάχη των Οχυρών και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης ακολούθησε το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, που ήταν από τα μαζικότερα και ισχυρότερα λαϊκά κινήματα Αντίστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα επιτεύγματα της Εθνικής μας Αντίστασης, ένοπλης και μη, είναι μνημειώδη: η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο. 

Μόνο στην Ελλάδα ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση και σώθηκε η νεολαία μας από τα κάτεργα του Χίτλερ. Η Αντίσταση του λαού μας απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία. Και, τέλος, μόνο στη χώρα μας υπήρξε το φαινόμενο της Ελεύθερης Ελλάδας, σε μια έκταση ανάλογη της Ελβετίας, με πρωτοποριακούς θεσμούς λαϊκής εξουσίας, λαϊκής αυτοδιοίκησης, συνεταιριστικής οργάνωσης της οικονομίας, λαϊκής δικαιοσύνης.

Όχι, τυχαία, η Εθνική μας Αντίσταση, με την μαζική συμμετοχή και την πολύμορφη και αποτελεσματική δράση της υποχρέωσε τους κατακτητές να κρατούν σημαντικές δυνάμεις τους στην Ελλάδα και να τις στερούνται από κρίσιμα για την έκβαση του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέτωπα. Όπως έχει αναγνωριστεί κατ’ επανάληψη από τους Συμμάχους, η Ελλάδα, με την Αντίσταση και τη θυσία της, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Η βάρβαρη φασιστική Κατοχή της χώρας μας κράτησε 3,5 ολόκληρα χρόνια κι επέφερε τρομερά δεινά: ο πληθυσμός της Ελλάδας αποδεκατίστηκε από τον λιμό και τις ασθένειες, τις εκτελέσεις, τα Ολοκαυτώματα, τα βασανιστήρια, τα κτηνώδη μαρτύρια του λαού μας. Η εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύθηκε. Ο εθνικός μας πλούτος λεηλατήθηκε, σπάνιοι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας καταστράφηκε ολοσχερώς και το μέλλον της υπονομεύθηκε βίαια.

Κι όμως, 81 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, κωφεύει στις εύλογες αξιώσεις της Ελλάδας και αρνείται να εκπληρώσει τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της. Επιπροσθέτως, καταργεί μονομερώς, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, τις διεθνείς συνθήκες που επέβαλαν τον αφοπλισμό της ανακοινώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Όμως η κίνηση αυτή της Ο.Δ.Γ., που πιθανότατα είχε προετοιμαστεί πολύ καιρό πριν, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οριστικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας και η απόδοση των γερμανικών οφειλών. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που, τάχα, «εμπόδιζαν» τη Γερμανία να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα.

Απευθύνουμε δραματική έκκληση να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και να τερματιστεί ο όλεθρος. Και υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, έναν αγώνα που αποτελεί γέφυρα ειρήνης και πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, όλων των λαών. Αγώνας που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος σε μία περίοδο επανεμφάνισης ακροδεξιών, εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να επιμείνουν στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να χαράξουν εθνική στρατηγική στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καταργώντας πρώτα-πρώτα τα απαράδεκτα νομικά εμπόδια που στερούν τα θύματα από το δικαίωμά της προσφυγής τους στο φυσικό τους δικαστή!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη ανυποχώρητα!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξημένη η επικινδυνότητα πυρκαγιών στη Bόρεια, Aνατολική και Nότια Ελλάδα
Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το τριήμερο Κυριακής έως Τρίτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η...
Αυξημένη η επικινδυνότητα πυρκαγιών στη Bόρεια, Aνατολική και Nότια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεισμός κοντά στο Καστελόριζο
Στα ανοιχτά του νησιού και συγκεκριμένα 15 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μεγίστης, σημειώθηκε η δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γύρω στις 11 το πρωί της Κυριακής.
Σεισμός κοντά στο Καστελόριζο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άγιο Όρος, σε δασική έκταση ανάμεσα στις Μονές Διοχειαρίου και Κονσταμονίτου.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις και μποφόρ στο Αιγαίο
Nεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίο και στην Κρήτη θα υπάρχει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο...
Καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις και μποφόρ στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Β. Αιγαίο
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Β. Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη με τις φλόγες σε Άγ. Όρος, Γιάννενα και Χαλκίδα
Πύρινα μέτωπα σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση • Σημαντική η καταστροφή, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές ή άλλες εγκαταστάσεις.
Μάχη με τις φλόγες σε Άγ. Όρος, Γιάννενα και Χαλκίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας