Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.7° 25.5°
4 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
27.0° 24.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
3 BF
73%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.0° 26.8°
1 BF
39%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
27%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.8° 20.8°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.5° 22.9°
3 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 20.8°
4 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
0 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.1°
0 BF
32%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.1°
2 BF
42%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
26.6° 22.8°
4 BF
64%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.0° 25.3°
3 BF
27%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.1°
2 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 26.7°
2 BF
47%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.6° 22.6°
2 BF
38%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο πλευρό του Θωμά Σίδερη και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ

Τη στήριξή της προς τον συνάδελφο και πρώην εργαζόμενο της ΕΡΤ -αφού παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες- Θωμά Σίδερη, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία παράλληλα καταδικάζει τις πρακτικές λογοκρισίας και ψυχολογικής από τη διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος εις βάρος του.

«Η επιστολή παραίτησης του συναδέλφου Θωμά Σίδερη μας προκαλεί οργή και απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ζούμε άλλο ένα επεισόδιο της μεθοδευμένης προσπάθειας από τη διοίκηση Ζούλα να σωπάσει κάθε φωνή διαφορετική από την κυβερνητική γραμμή και να μετατραπεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ένα ακόμα όργανο της "Μητσοτάκης ΑΕ". Εξάλλου, το καθεστώς εντός ΕΡΤ είναι πλήρως συνυφασμένο με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, όπως αυτή περιγράφεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ», αναφέρει σε καταγγελτικό τόνο η ανακοίνωση των εργαζομένων, και στη συνέχεια επισημαίνει ότι: «Ο Διευθυντής του Πρώτου Προγράμματος ανέλαβε (μάλλον πρόθυμα) να υλοποιήσει το βρόμικο σχέδιο φίμωσης του Θ. Σιδέρη».

Αυτές οι πρακτικές «μόνο με καταστάσεις σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορούν να συγκριθούν. Αντί να παραιτηθούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το καθεστώς φόβου και λογοκρισίας εντός του δημόσιου ραδιοφώνου, αναγκάζουν σε παραίτηση έναν ικανό και αξιόλογο συνάδελφο. Αυτοί είναι οι άριστοι του Μαξίμου!», τονίζει η Αριστερή Πρωτοβουλία και απαιτεί, μεταξύ άλλων, «να προχωρήσει αμέσως η διοίκηση στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για άσκηση ψυχολογικής βίας και άλλων υπηρεσιακών παραπτωμάτων που καταγγέλθηκαν εις βάρος του συναδέλφου Θωμά Σίδερη». 

Η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων της ΕΡΤ

Η επιστολή παραίτησης του συναδέλφου Θωμά Σίδερη μας προκαλεί οργή και απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ζούμε άλλο ένα επεισόδιο της μεθοδευμένης προσπάθειας από τη διοίκηση Ζούλα να σωπάσει κάθε φωνή διαφορετική από την κυβερνητική γραμμή και να μετατραπεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ένα ακόμα όργανο της "Μητσοτάκης ΑΕ". Εξάλλου, το καθεστώς εντός ΕΡΤ είναι πλήρως συνυφασμένο με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, όπως αυτή περιγράφεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ. 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος του Πρώτου Προγράμματος Θ.Σίδερης με συνέπεια και επαγγελματική προσήλωση δημιούργησε και παρουσίασε ένα άρτια τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ με θέμα το γνωστό "Τάγμα Αζόφ" και τη δράση του στην Ουκρανία. Παρά τα εκατοντάδες θετικά σχόλια που απέσπασε από συναδέλφους, ακαδημαϊκούς και ακροατές, υπήρξαν και ορισμένοι γνωστοί ως "κυβερνητικά λιβανιστήρια" οι οποίοι με ύβρεις και απειλές καταφέρθηκαν εναντίον του συναδέλφου. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με στοιχειωδώς δημοκρατική λειτουργία στους θεσμούς της, η διοίκηση της ΕΡΤ θα είχε προβεί στην υπεράσπιση του δημοσιογράφου, καταδικάζοντας αφενός τις ύβρεις και τις απειλές εναντίων του και ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου για τυχόν ποινικά αδικήματα τόσο εναντίων του συναδέλφου, όσο και εναντίων της ΕΡΤ. Αντ αυτού, η διοίκηση Ζούλα σιώπησε και ανέθεσε στα "επιτελικά της στελέχη" και στα δικά της παιδιά να "χειριστούν" την υπόθεση. 

Ο Διευθυντής του Πρώτου Προγράμματος ανέλαβε (μάλλον πρόθυμα) να υλοποιήσει το βρόμικο σχέδιο φίμωσης του Θ. Σιδέρη. Δεν προχώρησαν στην απομάκρυνσή του, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την απροκάλυπτη αυτή κίνηση λογοκρισίας. Προχώρησαν μεθοδικά σε μια σειρά από ενέργειες εναντίον του συναδέλφου με σκοπό να τον εξωθήσουν σε παραίτηση, όπως και τελικά έγινε! Αρχικά, εγκάλεσαν το Θωμά Σίδερη για το ότι δεν ακολουθεί το "πνεύμα και το ύφος" που αυτοί θέλουν να επιβάλλουν στο Πρώτο Πρόγραμμα. Δηλαδή θεωρούν το δημόσιο ραδιόφωνο μαγαζί τους και τους δημοσιογράφους πιόνια τους. Δε δίστασαν να τον εξαναγκάσουν μέχρι και επιστολή να τους παραδώσει με "συγκεκριμένο λεκτικό περιεχόμενο". Στη συνέχεια ενημέρωσαν το Θ. Σίδερη πως κάθε εκπομπή του θα περνά από "έλεγχο" πριν μεταδοθεί, δηλαδή θα λογοκρίνεται αν δεν αρέσει στη διοίκηση και προσπάθησαν να του επιβάλλουν τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για ρωσική εταιρεία μισθοφόρων για να "ισορροπήσει" την κατάσταση!!! 

Στο πλαίσιο της εξισορρόπησης της κατάστασης ένας από τους φανατικότερους υβριστές του Θωμά Σίδερη προγραμματίστηκε να φιλοξενηθεί σε εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος. Ο "αξιοκρατικά" επιλεγμένος και τοποθετημένος σε εκπομπή του Πρώτου, αντιγραφέας του Observer ανέλαβε να καλοπιάσει τον υβριστή και αποτυχημένο πανελίστα. Βέβαια η όλη μεθόδευση είναι υπό την πλήρη καθοδήγηση της διεύθυνσης, αφού κανένας καλεσμένος δε συμμετέχει σε εκπομπή αν δεν δοθεί το πράσινο φως από το γραφείο του διευθυντή. Από το ίδιο γραφείο άλλωστε, κόπηκε από εκπομπή ο Δημήτρης Μητσοτάκης γιατί τόλμησε να αντιμιλήσει στον ιό του πρωθυπουργού. Τα παραπάνω δεν μπήκαν καν στον κόπο να τα διαψεύσουν αυτοί που κατάντησαν έτσι το ιστορικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος. 

Τα παραπάνω τραγικά μόνο με καταστάσεις σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορούν να συγκριθούν. Αντί να παραιτηθούν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το καθεστώς φόβου και λογοκρισίας εντός του δημόσιου ραδιοφώνου, αναγκάζουν σε παραίτηση έναν ικανό και αξιόλογο συνάδελφο. Αυτοί είναι οι άριστοι του Μαξίμου! 

Είναι οι ίδιοι που προχώρησαν σε τραγελαφικές διαδικασίες τοποθετήσεων Διευθυντών και Προϊσταμένων, χωρίς καμία έστω προσχηματικά διαφανή διαδικασία, μετατρέποντας την ΕΡΤ σε παραμάγαζο της ΝΔ. Είναι οι ίδιοι που με διαδικασίες πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία τεκμηρίωση απομάκρυναν από τις εκπομπές του Πρώτου Προγράμματος έμπειρους και αναγνωρισμένους συναδέλφους για να μοιράσουν εκπομπές και παχυλές συμβάσεις σε κομματικούς τους φίλους. Πρακτικές που δυστυχώς πάντα υπήρχαν στα σπλάχνα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. 

- Να προχωρήσει αμέσως η διοίκηση στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για άσκηση ψυχολογικής βίας και άλλων υπηρεσιακών παραπτωμάτων που καταγγέλθηκαν εις βάρος του συναδέλφου Θωμά Σίδερη. 

- Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του οργανισμού χωρίς κανένα καθεστώς ελέγχου και λογοκρισίας 

- Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας πως δεν νοείται ανεξάρτητη και ελεύθερη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην υπηρεσία της κοινωνίας, όταν σε αυτή ορίζεται διοίκηση κατευθείαν από το Μαξίμου. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει υγιές περιβάλλον εντός ΕΡΤ όσο σε θέσεις ευθύνης μπαίνουν κομματικά φερέφωνα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η υπόθεση του Θωμά Σίδερη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τα δεκάδες περαστικά λογοκρισίας που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. Απαιτούμε να αλλάξει τώρα το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της και η ελευθερία της.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο πλευρό του Θωμά Σίδερη και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας