• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», «μπουτίκ θεάτρου» και αναπάντητα ερωτήματα

 • A-
 • A+

Για αδιαφορία σχετικά με τη διεκδίκηση παραχώρησης του κινηματογράφου «Αλέξανδρος» από το ΥΠΕΘΑ αλλά και για περίεργες διαδικασίες «εξυπηρέτησης» του Ολυμπιακού Μουσείου, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εγκαλεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».

Με επίκαιρη ερώτησή της, η κ. Χαραλαμπίδου θέτει ζήτημα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής χώρου στέγασης πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς, όπως λέει, «η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου από τη θέση ευθύνης της στην ΠΚΜ αποφασίζει για τη νέα μίσθωση του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συμβαίνει να είναι και αριστίνδην μέλος του Δ.Σ. του φορέα ευθύνης του».

Η κ. Χαραλαμπίδου θυμίζει ότι από τις 13/2/2020 είχε σημειώσει τις καθυστερήσεις παραχώρησης του «Αλέξανδρος» και καλούσε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να συνεχίσει στον «Αλέξανδρο» το έργο του το Κέντρο Πολιτισμού της περιφέρειας. Ομως βλέποντας στις 28/3/2022 στις επενδυτικές δαπάνες εγγραφή κονδυλίου 120.000 ευρώ για «Μίσθωση χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις ΜΕΘ και συλλόγων περιφέρειας» και ρωτώντας σχετικά, η αντιπεριφερειάρχης απάντησε:

«Η λύση του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις της περιφέρειας και των συλλόγων της, δεδομένου ότι ο "Αλέξανδρος" είναι κλειστός, ενώ δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Με τα 120.000 ευρώ που θα διαθέσουμε για δύο χρόνια μπορούμε να πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού και παράλληλα να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και της περιφέρειας.

»Η Μονή Λαζαριστών επίσης θα αξιοποιηθεί, καθώς ο αύλειος χώρος έχει παραχωρηθεί στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και καλή συνεργασία με το ΚΘΒΕ, που έχει τη χρήση του θεάτρου. Είναι όμως και μια ευκαιρία να δώσουμε ζωή και να αξιοποιήσουμε και τον πολύ όμορφο χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου, ενώ και το μουσείο θα αποκτήσει έσοδα και εμείς θα έχουμε τον δικό μας χώρο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Ομως η κ. Χαραλαμπίδου παρατηρεί πως αφ' ενός φαίνεται να πέφτουν στο κενό οι διαβεβαιώσεις ενδιαφέροντος για τον «Αλέξανδρο», αφ' ετέρου οποιαδήποτε δημόσια προκήρυξη για ενοικίαση άλλου χώρου θα είναι πλέον φωτογραφική από τη στιγμή που η κ. Πατουλίδου δήλωσε δημόσια ότι έχει επιλεγεί ο χώρος του Ολυμπιακού Μουσείου, ο οποίος «μπορεί να είναι κατάλληλος ως κτιριακή δομή αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβός (60.000 ετησίως) σε σχέση με το προηγούμενο μίσθωμα των 14.000 ευρώ ετησίως και επίσης δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν αρκετοί άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να διερευνηθούν».

Ρωτά λοιπόν μεταξύ άλλων η κ. Χαραλαμπίδου «με ποιες διαδικασίες επιλέχθηκε ο χώρος του Ολυμπιακού Μουσείου, που είναι μεν καλός, αλλά όχι εύκολα προσβάσιμος από τους πολίτες», αν «διενεργήθηκε δημόσια προκήρυξη για τη μίσθωση του χώρου και εάν ναι, ποια ήταν τα κριτήρια» και αν «κατατέθηκαν προσφορές και από άλλους ιδιοκτήτες και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί και για ποια κτίρια πρόκειται».

Θυμίζουμε ότι ο «Αλέξανδρος» είχε παραχωρηθεί για δεκαετή χρήση (2007-2017) στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με συμβολικό μίσθωμα της τάξης των 14.000 ευρώ τον χρόνο. Η περιφέρεια το 2017 είχε υποβάλει αίτημα για εικοσαετή παραχώρηση αλλά οι διαδικασίες «βάλτωσαν», παρότι η κ. Πατουλίδου εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της παραχώρησης είναι δυνατό να γίνει μέχρι το Πάσχα, όμως θα χρειαστούν δύο χρόνια εργασιών για ανακαίνιση, αποκατάσταση και διαμόρφωση του χώρου σε «μπουτίκ θεάτρου»…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σινεμά τα «Ηλύσια»
Κινηματογράφος και πάλι -έστω στο πεζοδρόμιο- έγινε ύστερα από δεκαετίες ο ιστορικός κινηματογράφος της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να μετατραπεί σε σουπερμάρκετ. Για το θέμα συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο...
Ξανά σινεμά τα «Ηλύσια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής των απογόνων του συνεργάτη των ναζί φρούραρχου Θεσσαλονίκης κατά του δήμου, της Περιφέρειας, του υπουργείου Εσωτερικών και μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων...
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μην ξεσπιτωθούμε για χάρη της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Με συλλογή υπογραφών, αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να συζητηθεί η προστασία των ενοικιαστών και περιορισμό της μίσθωσης AirBnB ξεκίνησε η καμπάνια του σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα».
Να μην ξεσπιτωθούμε για χάρη της βραχυχρόνιας μίσθωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας